Robotik Kalça Cerrahisi
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kalça eklemi üzerinde ortopedik sağlığı tehlikeye sokan bazı durumlar yaşanabilir. Robotik kalça cerrahisi uzmanlığı çerçevesinde klasik yöntemlere kıyasla kısa süre içerisinde iyileşme sağlanır. Aynı zamanda güvenli ve pratik yöntemler sayesinde kişinin temel hareket fonksiyonlarında ilerleme görülür.
Cerrahi işlemler boyunca hem doktor hem de hasta açısından pek çok avantaj sağlamaktadır. Şiddetli ağrılar sona ererek yürüyüş, merdiven kullanma gibi eklem hareketi gerektiren aktiviteler kolaylaşır. Robotik cerrahi alanında yetkinliğe sahip uzman hekim tarafından en az hata payı ile işlemler sürdürülür. Ameliyat öncesi hazırlık dönemi ve iyileşme süreci olarak çeşitli aşamaları bulunur.
Yazı İçeriği
Robotik Kalça Cerrahisi Nedir?
İleri boyutlara ulaşan kalça eklemi hasarı olan kişilerde, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi egzersizleri fayda sağlamamaktadır. Bu bağlamda kalça protezi ameliyatı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılan kapsamlı muayene sonucunda kararlaştırılır. Robotik kalça protezi operasyonu boyunca bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak kalça eklemi görüntülenmektedir.
Cerrahi tekniklerle karşılaştırıldığında pek çok avantaj sağladığı gözlemlenir. Operasyon sürecinde yapılan işlemler, daha az düzeyde ağrıya neden olur. Dolayısıyla iyileşme dönemi de hastalar tarafından daha kolay atlatılır. Gün içerisinde kalça eklemi aktif olarak kullanılabilir. Klasik kalça protezi uygulamasına göre doktor gözetiminde serviste kalma süresi oldukça kısadır.
Robotik kalça cerrahisi tekniklerinin bir diğer avantajı ise iyileşme sürecinde yaşanır. Uygulama sonrasında kalça protezi, eklem ve çevresindeki dokularla uyum sağlamaktadır. Böylelikle protezin yerinde çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Bilgisayar ortamında protezin yerleştirilmesi gerçekleşir. Bu sayede yürüme bozuklukları ve eklem işleyişi kaybının önüne geçilir.
Hangi Hastalara Uygulanır?
Hastanın eklem ve kemik ölçüleri sisteme girilir. Ardından işlemler hekim kontrolünde gerçekleşir. Klasik cerrahi yöntemden farklı olarak robot sistemlerinin yönlendirici etkisi söz edilebilir. Kritik ve doğru ilerlemesi gereken bir süreçtir. Bu anlamda her bir kişi için özel olarak planlanır. Eklem kireçlenmesi, enfeksiyon ve travmatik nedenlere bağlı ortopedik hastalıklar oluşur.
Robotik kalça protezi ameliyatı için belirli bir sınırlama bulunmaz. Kalça eklemi problemleri cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen her hastaya uygulanabilir. Aynı zamanda gelişimsel açıdan ortopedik rahatsızlıkları olan kişilerde de başvurulan bir tekniktir. İki veya daha fazla sayıda operasyona gerek kalmadan etkili bir şekilde iyileşme sağlanır.
Total kalça protezi ameliyatları kapsamında robotik teknolojilerden yararlanılabilir. Kalıcılığı uzun yıllar boyunca devam etmektedir. Bacak boyu eşitsizlikleri, yürüme bozuklukları olan kişilerin tedavilerinde olumlu yönde etki eder. Tedavi sonrasında sosyal açıdan da hastaların yaşam standartlarının yükseldiği gözlemlenir. Gün boyunca gerçekleştirilen hareketlerin kısıtlaması en az düzeye indirildiği için özgüven seviyesinde artış yaşanır.
Robotik Kalça Protezi Ameliyatı
Robot teknolojisi alanında yaşanan tıbbi gelişmeler sayesinde kalça protezi operasyonundan en yüksek verim sağlanması hedeflenir. Kişinin kalça eklemi üzerindeki hasarlı yapılar tespit edilir. Daha sonra ortopedik sağlığı tehdit eden eklem problemi cerrahi işlemlerle tedavi edilir.
Bilgisayar eşliğinde tomografi sonucunda gerekli görüntüleme işlemleri yapılır. Hasta için en uygun kalça protezi ölçülerine karar verilir. Gelişmiş teknikler sayesinde gerekli açılar belirlenir. Kalça eklemi çevresindeki bağ dokuları ile uyumu da kontrol edilir.
Operasyon öncesinde uzman hekim tarafından izlenecek adımlar kararlaştırılır. Cerrahi anlamda herhangi bir hata ile karşılaşıldığı zaman planlama aşamasında müdahale edilir. Bunların haricinde robotik kalça cerrahisi çerçevesinde izlenen adımlar diğer ameliyat süreçleriyle birbirine benzerdir.
Operasyon Sonrası İyileşme Dönemi
Genel anestezi altında kalça protezi operasyonu gerçekleştirilir. Klasik cerrahi teknikle yapılan ameliyatlarla birbirine benzer süreçler yaşanır. Genel sağlık durumu analizi açısından tansiyon ve nabız değerlerine bakılır. Ameliyat sonrası hastanın ağrıları varsa ilaç tedavisi başlanabilir.
Robotik cihazların sayesinde uygulamayı gerçekleştiren cerrah, işlemleri daha pratik bir şekilde yürütür. Kişinin yumuşak dokuları daha az oranda zarar görür. Bu nedenle iyileşme süreci, klasik kalça protezi uygulamalarına göre daha kısa sürmesi beklenir. Genel olarak kalça protezi uygulamalarında 3 ila 4 hafta arasındadır.
Kişinin yaşı, mevcut rahatsızlıkları ve ortopedik sağlığına göre değişkenlik gösterir. İlk zamanlar destek olması amacıyla koltuk değneği veya baston kullanılmaktadır. Fizik tedavi egzersizleri, uzman doktor gözetiminde ilerlemesi gerekir.
Robotik kalça cerrahisi alanında yetkinliğe sahip Prof. Dr. Fahri Erdoğan, alandaki tecrübesiyle hastalarını tedavi etmektedir. Yeni nesil ameliyat yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.