Omuz ağrısı günlük hayatta karşımıza çıkan ve konforumuzu bozan bir durumdur. Hastanın omuz ağrısını önemsemesi ve hastalığını kronikleştirmemesi gerekmektedir. Omuz hastalıkları için ağrının nerede ve ne kadar süredir olduğu gerçekten çok önemlidir. Omuz ağrıları tedavisi olan ve tedavide başarılı olunan bir hastalıktır. Hastalar ağrılarının takibini iyi yapmalı ve en kısa sürede hekimlerine görünmelidir.
Yazı İçeriği
Omuz Ağrısına Neden Olan Hastalıklar
Omuz ağrıları çeşitli omuz hastalıklarından kaynaklanabilir. Omuz ağrısı şikayeti olan kişiler fazla zaman geçmeden uzman doktora danışmalıdır.
- Omuzun aşınma sendromu, omuzu hareket ettiren kasların üstündeki kemiklerin aşınmasıyla oluşur. Daha çok 40 yaş civarı insanlarda ve sporcularda görülür
- Omuz kireçlenmesi, omuzun köprücük ve kürek kemiğinin kireçlenmesi omuzda kireçlenmeye neden olur
- Omuz kırıkları, çıkıkları ve çıktığı anda veya tedaviden sonra hastada ağrı oluşturabilir.
- Tendon sıkışmasıyla veya tendonda oluşan iltihaplanmadan kaynaklı olabilir. Omuzun yan kısmında bir ağrıya neden olur.
- Donuk omuz probleminden kaynaklı olabilir. Omuz ağrısı bir kapsüle bağlı bir ağrı nedenidir ve hasta hareket kısıtlığı yaşar. Hastanın muayene olurken bile hareket kısıtlığı yaşamasına neden olur.
- Omuz çevresindeki kaslarda yırtılma nedeni
- Omuzda enfeksiyon veya kitle
- Boyun ağrıları da omuz ağrısına neden olabilir.
Omuz Hastalıkları Nelerdir?
- Omuz Kireçlenmesi,
- Rotator Manşet Yırtıkları,
- Tekrarlayan Omuz Çıkıkları,
- Üst Kol Kırıkları,
- Akromioklavikuler Eklem Artrozu,
- Donuk Omuz,
- Omuz Sıkışması Sendromu,
- Kalsifik Tendinit olarak sıralanmaktadır.
Omuz Ağrılarını Sebebi Omuzdan Kaynaklı Olmayabilir
- Omuzun üst bölümüne doğru bir ağrı oluşuyorsa sebebi boyun ağrısı olabilir.
- Ağrı ön taraftan geliyorsa ağrı kaynağı akciğer veya kalpte oluşan bir hastalıktan kaynaklı olabilir.
- Sırta doğru oluşan bir ağrı ise karın bölgenizde veya pankreasla alakalı bir problemden olabilir
- Diyabet hastalarında da omuz ağrıları sıklıkla görülür.
Donuk Omuz Hastalıkları
Kolunuzu başınızın üzerine kaldırmakta zorluk çekiyorsanız, diğer omzunuza ulaşamıyorsanız veya kolunuzu arkaya götüremiyorsanız, omuz hareketi kısıtlılığı var demektir. Hareket kısıtlılığı donuk omuzun ilk görülen belirtisidir.
Donuk omuz hastalığının neyden kaynaklandığı hala tam olarak bilinmemektedir. İltihaplanma sonucunda omuz kapsülünde kalınlaşma ve daralma meydana gelir. Bu durumda, omuz başının eklem içindeki hareketi sınırlıdır. Omuz ekleminin kırık veya ameliyat gibi nedenlerle uzun süre hareketsiz kalmasına bağlı olarak donuk omuz hastalığı gelişebilir. Bu nedenden dolayı modern omuz hastalıkları tedavisinde uygulanan tespit süreleri kısaltılmış ve tam sabit tespitler terk edilmeye başlanmıştır. Donuk omuz hastalıkları sinsi ve yavaş gelişmektedir. Aşamaları şu şekildedir:
Birinci Aşama: Özellikle geceleri ağrı olur. Ağrıdaki artışla birlikte hareketlerin kısıtlanmasında bir artış gözlenir. Bu aşama 2 ila 9 ay sürer.
İkinci Aşama: Bu aşamada ağrı hafifler ve kol ağrısız bir şekilde hareket ettirilebilir hale gelir. Fakat hareket kısıtlılığı artış gösterir. Hareket kısıtlılığı diğer kolun hareket aralığının yarısına kadar uzayabilir. Bu aşama 4 ila 12 ay arasında sürebilir.
Üçüncü Aşama: Bazı hastalarda hareketlilikte kademeli bir artış vardır. Bu süre 12-48 aya kadar uzatılabilir. Bu aşamada, bazı hastalarda omuz hareketini düzeltmek için ameliyat gerekebilir.
Bu tür şikayetleriniz varsa hemen deneyimli bir ortopedi doktoruna başvurun. Unutulmamalıdır ki en baştan başlayan tedavi çok daha etkili ve daha basittir. Doktorunuz muayeneden sonra bir röntgen isteyecektir. Donuk omuzda MR incelemesi kesin bulgular ortaya koymasa da, genellikle omuz hareketini sınırlayan diğer hastalıklardan ayırt etmek için yapılması gerekir.
Kimler Risk Altında
- Kadınlarda erkekle oranla daha çok görülen bir durumdur.
- 40-65 yaş arasındaki bireylerde daha sık rastlanır.
- Diyabet hastalarının %10-20’sinde görülür.
- Omuz yaralanmalarında, sakatlanma gibi durumlarda,
- Parkinson, kalp-damar hastalıkları, hipertiroidi, depresyon ve karaciğer-safra sistemi rahatsızlıkları olan hastalarda daha çok görülür.
Tekrarlayan Omuz Çıkıkları
İlk omuz çıkığı genellikle ciddi bir travma ile ortaya çıkar. Tedavi edilen ya da yeterince tedavi edilmeyen kişilerde ikinci ve sonraki çıkıklar çok kolay olabilir. Tedavi kuralları uygun yapılsa bile ilk çıkığın ardından tekrar çıkık olma ihtimali vardır. Özellikle ilk çıkığın 20 yaşın altında olması durumunda ikinci bir çıkığın olma olasılığı %80’i geçmektedir. İlk omuz çıkığı 40 yaşından sonra olan hastalarda tekrarlayan çıkık oranı %20’ye düşer.
İlk çıkık sırasında omuz stabilitesini sağlayan bazı dokuların iyileştirilememesi başka bir çıkığa neden olabilir. Bunlardan en yaygın olanı labrum adı verilen kıkırdaklı desteğin kemiğe tutunduğu yerden ayrılmasıdır. Bu aynı zamanda omuz çantası gevşemesinin ana nedenlerinden biridir. Humerus kemiğin başındaki kusurlardan sorumludur. Bu sorunları gidermek için yapılan cerrahi müdahalelerden sonra bile yeniden çıkıklar görülebilmektedir.
Tekrarlayan çıkıklar omuz ekleminde dejenerasyona ve kireçlenmelere neden olabilirken, omuz çevresindeki kas ve tendonlarda kalıcı hasarlara neden olabilir. Buna ek olarak hiç beklenmeyen anlarda oluşan omuz çıkıkları en sakatlıklara yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı da omuz çıkıklarında cerrahi tedavi önerilmektedir.
Tekrarlayan Çıkıktan Nasıl Korunulur?
Omzunuz ilk çıktığında derhal tıbbi yardım alın. Eğer çıkık kolayca yerleştirilemiyorsa genel anestezi altında aşırı kuvvet uygulanmadan yapılmalıdır. Çıkığın yerleştirilmesinden sonra 3 hafta boyunca gevşek omuz tespiti yapılmalıdır. Bu tespit, iyileşebilecek dokuların iyileşmesini sağlar. Tespit sonrası omuz kaslarını güçlendirmek de önemlidir. Tüm bunlara rağmen omzunuz tekrar çıkabilir.
Omuz Kireçlenmesi
Diz ve kalça eklemlerinden sonra en çok kireçlenen, yani artroz etkisinden en çok etkilenen eklem omuz eklemidir. Yaygın olarak omuz kireçlenmesi olarak bilinen omuz osteoartriti, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınması ve yıpranmasının neden olduğu ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın başlamasına neden olan ek bir hastalık veya önceki bir travma olabilir veya herhangi bir ek hastalık olmaksızın kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Omuz Kireçlenmesi Nedenleri Nelerdir?
Osteoartrit gelişiminde birçok faktör rol oynar. Çoğu zaman, bu faktörlerin birkaçı bir arada bulunur. Bununla birlikte, en yaygın nedenler, eklemlere aşırı yüklenme nedeniyle eklem hasarlarıdır. Yaş, genetik faktörler, işteki zorluk, geçirilmiş eklem fonksiyonları, travma, duruş bozuklukları ve eklemlerin yanlış kullanımı osteoartrit gelişimine etki eden en önemli faktörlerdir. Osteoartrit belirgin bir sebep olmadan başlayabilir. Hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Yaş,
- Cinsiyet,
- Fazla Kilo,
- Eklem Yaralanmaları,
- Kalıtım,
- Mesleki Zorlanmalar.
Kireçlenme Belirtileri
Omuz hastalıklarının en ciddi sorunlarından biri olan kireçlenmenin en yaygın belirtisi dayanılmaz ağrıdır. Genellikle ağrı, kireç birikintilerinin çözülmesiyle ortaya çıkar. Kireç birikintilerinin büyüklüğüne göre ağrılar şiddetlenir. Bazı hastalarda mekanik sıkışma görülebilir. Bu duruma iltihaplı bir omuz eklemi neden olabilir. Bu genellikle romatizmal hastalıklar nedeniyle olur.
Omuzda şişlik, ağrı, kızarıklık gibi belirtiler var. Müzmin romatizma durumunda ağrıya eşlik eden eklemlerde kireçlenmeler oluşur.
Köprücük Kemiği Kırığı
Köprücük kemiği kırılması, çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen omuz hastalıklarından biridir. Çocuklarda ve sporcularda daha sık görülür. Doğumda köprücük kemiği kırığı olan çok fazla sayıda bebek vardır. Çocuklarda, kırıkların doğrudan çarpma ve düşmeler sırasında meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. Çünkü köprücük kemiği 20 yaşına kadar tam olarak sertleşmez. Sporcularda düşme sonrası köprücük kemiği kırıkları daha yaygındır çünkü enerji dirsek ve omuzdan geçer ve köprücük kemiğine ulaşır.
Köprücük kemiği omuz yapısının bir parçasıdır ve omzu öndeki gövdeye bağlar. Kolun hemen altından geçen birçok önemli damar ve siniri de korur. Birbirlerine yakın olmalarına rağmen, bu kan damarları ve sinirler bir kırık sırasında nadiren yaralanır.
Rotator Manşet Yırtıkları
Omuz hastalıklarından biri de rotator manşet yırtıklarıdır. Omuz, anatomik olarak geniş hareket açıklığı, düşük eklem teması, kıkırdak ve bu düşük teması desteklemek ve hareket açıklığı sağlamak için destekleyici tendonları ile vücudun en karmaşık eklemidir.
40 yaşından sonra omuz ağrısının en büyük nedenlerinden biri rotator manşetteki yırtıktır. Rotator manşet, köprücük kemiğinin üst ucunda omuz ekleminin başını çevreleyen bir adele-tendon bir yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutarak omzu içeri ve dışarı hareket ettirir.
Rotator manşet yırtığı, genç yaştaki bireylerde ve sporcularda ani hareketlerle ortaya çıkabileceği gibi kolun baş hizasının üzerindeki hareketlerde zamanla gelişebilir.
Omuz Artroskopisi
Omuz artroskopisi omuz hastalıkları tedavisinde ve tanısından kullanılan oldukça etkili bir yöntemidir. Artroskopik cerrahide eklemdeki küçük bir delikten bir kamera sokulur ve görüntüler bir monitöre iletilir. Operatör daha sonra bir veya daha fazla küçük açıklıktan eklem içine sokulan çeşitli cerrahi aletler ile ekrandan izleyerek işlemi gerçekleştirir. Artroskopik cerrahide kullanılan cerrahi aletler yaklaşık bir kalem ucu büyüklüğündedir. Omuz artroskopisinde diz artroskopisinde kullanılan araçlara ek olarak artropump (ekleme verilen sıvının basıncını otomatik olarak ayarlayan bir cihaz), artrocare özel artroskobik cihazların bulunması oldukça önemlidir.
Omuz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?
Omuz hastalıkları tedavisi ve tanısı için uygulanan artroskopide omzunuzda küçük kesiler yapılır ve omuz ekleminin içinin görüntüleri çekilir. Bu işlem sırasında uzun ve ışıklı bir cihaz kullanılır, hasarlı alan doğru bir şekilde tespit edilir ve tedavi edilir. Ameliyat sırasında kullanılan kamera, eklemin içinin görüntülerini bir monitöre gönderir, böylece cerrah, omuz hastalıklarının ana nedeni hakkında diğer tanı yöntemlerine kıyasla daha net bir karar verebilir. Bu yöntemde omzunuzda çok küçük kesiler yapıldığından iyileşme süreci açık cerrahiye göre çok daha hızlı ve oldukça ağrısızdır.
Tüm Omuz Hastalıkları Artroskopi İle Tedavi Edilebilir Mi?
Omuz eklemi vücudun, en hareketli eklemlerinden biridir. Dört farklı eklemden oluşması omuzlarımıza yüksek hareket kabiliyeti katmaktadır. Ancak durum olumlu olduğuyla birlikte olumsuz sonuçları da bulunmaktadır. Olumsuz sonuç, yüksek hareketliliğin yaralanmaya elverişli bir ortam yaratmasıdır. Bu aşamada omuz artroskopisi ile omuz hastalıkları tedavi edilebilir.
Omuz Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Omuz Kas Yırtılması Ne Kadar Zamanda İyileşir?
Hastalığın geçmişine göre, her 6 haftada bir ortalama bir omuz yırtığı meydana gelir. Özellikle bu aşamada doku ve kemik arasında bir iyileşme ve kaynaşma süreci vardır. Tedaviye doktor tarafından başlandıktan sonra hastanın tıbbi geçmişine göre bu süre uzayabilir.
Omuz Çıkığında Ameliyat Şart Mı?
Tekrarlayan omuz çıkıkları omuz ekleminin bozulmasına ve kireçlenmesine neden olurken omuz çevresindeki kas ve tendonlarda kalıcı hasarlar oluşturabilir.
Stresten Omuz Ağrır Mı?
Stresli çalışma temposu, stresli yaşam tarzı, stres, fiziksel travma ve yorgunluk gibi faktörler omuz ağrısına neden olan faktörlerden bazılarıdır.
Sağ Omuz Ağrısı Neden Olur?
Sağ omuz ağrısı, kasların aşırı çalışmasından ağrıya neden olabilir. Ağrı, sağ omuz eklemini işten veya egzersizden zorlamaktan kaynaklanabilir. Omuz çıkığı, omuzun aşırı kullanımından kaynaklanan en yaygın ağrı türüdür.
Omuz Protezi Nasıl Yapılır?
Omuz protezlerinde hasarlı omuzun tamamı veya bir kısmı çıkarılarak yerine protez omuz eklemi yerleştirilir.
Ameliyat Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Bu, ameliyatın neden olduğu doku hasarına yanıt olarak gelişen, genellikle 72 ila 96 saat süren ve hem yatışta hem de taburcu olduktan sonra kontrol edilmesi gereken akut ağrıdır.
Omuz Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmeli?
Omuz ameliyatından sonra omuz ekleminin hareket açıklığını, esnekliğini ve gücünü yeniden kazanmak için egzersiz çok önemlidir. İyileşme döneminde bu egzersizler günde 3 defa 10-15 dakika süreyle yapılmalıdır.
Omuz Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Omuz Kas Yırtılması Ne Kadar Zamanda İyileşir?
Hastalığın geçmişine göre, her 6 haftada bir ortalama bir omuz yırtığı meydana gelir. Özellikle bu aşamada doku ve kemik arasında bir iyileşme ve kaynaşma süreci vardır. Tedaviye doktor tarafından başlandıktan sonra hastanın tıbbi geçmişine göre bu süre uzayabilir.
Omuz Çıkığında Ameliyat Şart Mı?
Tekrarlayan omuz çıkıkları omuz ekleminin bozulmasına ve kireçlenmesine neden olurken omuz çevresindeki kas ve tendonlarda kalıcı hasarlar oluşturabilir.
Stresten Omuz Ağrır Mı?
Stresli çalışma temposu, stresli yaşam tarzı, stres, fiziksel travma ve yorgunluk gibi faktörler omuz ağrısına neden olan faktörlerden bazılarıdır.
Sağ Omuz Ağrısı Neden Olur?
Sağ omuz ağrısı, kasların aşırı çalışmasından ağrıya neden olabilir. Ağrı, sağ omuz eklemini işten veya egzersizden zorlamaktan kaynaklanabilir. Omuz çıkığı, omuzun aşırı kullanımından kaynaklanan en yaygın ağrı türüdür.
Omuz Protezi Nasıl Yapılır?
Omuz protezlerinde hasarlı omuzun tamamı veya bir kısmı çıkarılarak yerine protez omuz eklemi yerleştirilir.
Ameliyat Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Bu, ameliyatın neden olduğu doku hasarına yanıt olarak gelişen, genellikle 72 ila 96 saat süren ve hem yatışta hem de taburcu olduktan sonra kontrol edilmesi gereken akut ağrıdır.
Omuz Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmeli?
Omuz ameliyatından sonra omuz ekleminin hareket açıklığını, esnekliğini ve gücünü yeniden kazanmak için egzersiz çok önemlidir. İyileşme döneminde bu egzersizler günde 3 defa 10-15 dakika süreyle yapılmalıdır.