Kalça Kireçlenmesi Hakkında – Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Kalça Kireçlenmesinin Nedenleri
Kalça kireçlenme hastalığı en sık karşılaştığımız hastalıklardan biridir. Bu kadar sık görülme sebebi ise en çok kullandığımız eklemlerden biri olmasıdır.Her hastalıkta olduğu gibi kireçlenme problemlerinin ana nedenlerinden biri de fazla kilodur. Fazla kilonun yanında diğer sebepler;
- Kişinin yaşlandıkça incelen eklem yapısı
- Bilinçsiz beslenme düzeni
- Çok fazla sigara ve alkol tüketimi

Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri
- En çok görülen belirti kasıkta başlayan ağrılardır. Hastanın kasıktaki ağrısının çoğu zaman dizin iç kısmına vurması ağrıyı yanlış yorumlamasına neden. olabilir. Bu yüzden boş yere diz ameliyatı geçiren oldukça fazla hastalarımız vardır.
- Hastanın yürüme aktivitesinde yavaşlıklar ve aksaklıklar görülür
- Eklem fonksiyonlarında etkilenme başlar. Hasta çorabını, pantolonunu giyemeyecek hale gelir.
- İlerleyen durumlarda deformiteler başlar. Ayak tabanlarında ciddi şekil bozuklukları görülür.
- Hastanın bacak boyunda kısalma görülür.Kalça Kireçlenmesinde Tedavi Yöntemleri
Erken tanıda hastanın ameliyat olmasına gerek yoktur. Bunun yerine hastaya ağrı kesiciler kullanması, yürürken baston gibi destek kullanması, fizik tedavi yöntemleri, kilo verilmesi önerilir. Kalça kireçlenme hastalığını erken evrede yakaladığımız zaman daha iyi veya protezsiz tedavi edebiliyoruz. Hastanın deformitesinde artış fazla ve bacak boyu farkı çoksa kalça protezi tedavisinden başka bir yöntem uygulayamayız.

Kalça Kireçlenmesi Ameliyatı
Kalça kireçlenmesi ameliyatında şayet hastanın genel durumu uygunsa belden aşağısı uyuşturulur. Hastaya genel anestezi verilmesi şart değildir. Ameliyat averaj 1.5 saat kadar devam eder. Hasta ameliyattan 1 gün sonra yürüteç yardımıyla ayağa kaldırılarak yürütülür. Hastanede kalış süresi ortalama 4-5 gündür. Hastalar evlerine dönmeden yapmaları gereken egzersizler öğretilerek taburcu edilirler.