Diz Protezi Ameliyatı

Dizde diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler diz protezi ameliyatı ile tedavi edilir. Protez, dizde eklem yapısını oluşturan kemiğin, eklem yüzeylerinin çıkarılması ve sorunlu olan yüzeylerin yerine metal ve plastik protez parçalar ile kaplanmasıdır.
Günümüzde 55 yaş altındaki hastaları diğer tedavi yöntemlerine yönlendiriyoruz. yalnız ameliyat durumu acil ve hastanın ağrı şikayeti çok yüksekse protez ameliyatı uygulanır.
Diz Protezi Ameliyatında Riskler Nelerdir?

Diz protezi ameliyatında sıklıkla karşılaşılaştığımız komplikasyonlardan biri bacak damarlarında pıhtı oluşmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için diz protezi ameliyatı sonrasında hastaya varis çorabı giydirilir ve pıhtılaşmayı engelleyici kan sulandırıcı ilaç verilir.
Görülen diğer bir komplikasyon ise enfeksiyon gelişmesidir. Bunun için diz protezi ameliyatı öncesi ve sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanır. Oluşabilecek diğer bir sorun ise teknik hatalardır, protez ameliyatları teknik olarak son derece karmaşık operasyonlardır. Bu nedenle teknik hatalara bağlı komplikasyon olasılığı olabilmektedir. Deneyimli ve uzman cerrahlarca yapılan ameliyatlarda teknik hatalara bağlı komplikasyonların riskleri çok azalmakta ve sonuca etki eden teknik hatalar çok nadiren oluşmaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
İyileşme hastadan hastaya farklılık gösterdiği üzere ortalama 5-7 gün arası hastanede yatış süresi değişmektedir. Diz protezi ameliyatının 2. günü doktorunuz tarafından yatakta yapabileceğiniz diz bükme ve adale güçlendirme egzersizlerine başlayabilirsiniz. Hasta kendi kendine yatıyor, kalkıyor, tuvalete gidiyor ve dizini bükebiliyorsa taburcu olabilecek demektir. Operasyon sonrası dizinizdeki bandajı ve çorabı kesinlikle çıkarmayın. Bu dizinizin içinde kanama ve şişmeye neden olabilir. Operasyondan ortalama 15 gün sonra doktorunuz tarafından uygun görülürse dikişleriniz alınır. Dikiş alındıktan sonra fizik tedavi başlanır. Ameliyattan 2 ay sonra sonra daha aktif olabilirsiniz, araba kullanabilirsiniz. Diz protezi ameliyatı sonrasında hastaların çoğunda ağrılar tamamen geçer. Bacaktaki şekil bozukluğu tamamen düzeltilir. Yürüme, merdiven inip-çıkma gibi gündelik işler koltuk değneği veya yürüteç olmadan rahatlıkla yapılır. Diz protezi ameliyatı sonrası hastanın zorlayıcı ve mücadele gerektiren spor yapmaması gerekir.