Kalça protezi ameliyatı vücudumuzun en önemli eklemlerinden biri olan kalçanın aşındığı, hastanın ağrılarının çok olduğu ve uygun olduğu durumlarda önerilir. Kalça protezi ameliyatı yönteminin uygulanması hastanın yaşı, cinsiyeti, kilosu veya ağrı düzeyine göre değişir. Yeni implant tasarımları ve seramik yüzeylerde dayanıklılık süresi 30 yıla dayanmaktadır. Kalça protezi ameliyatı önemli bir ameliyattır ve bazı riskleri bulunmaktadır.
Yazı İçeriği
Ameliyat Gerekli Midir?
Günlük egzersiz yaparken bile kalça ağrısı çekiyorsanız, eğilmekte, merdiven çıkmakta, hatta yürümekte zorlanıyorsanız, istirahatteyken bile kalça ağrınız devam ediyorsa, kalça sertliği hareketi engelliyorsa, kalça rahatsızlığı için kullanıyorsanız ilacın bir faydası yoktur, fizik tedavi, baston veya koltuk değneği ile yürümek ağrıyı engellemiyorsa ağrıyı gidermek için ameliyat yapılabilir.
Öte yandan ciddi kalça yaralanmaları ve kırıklarında ameliyat zaman kaybı değildir. Bu acil durumlara ek olarak doktorunuz muayene ve görüntüleme yoluyla kalça yaralanmasını öğrenecek ve gerekirse cerrahi karar verecektir.
Ameliyata Nasıl Karar Verilir?
Kalça sorunları hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda sınırlı hareket kabiliyetine neden olan kalça hastalığına yönelik protez cerrahi, hastanın yaşam kalitesini geri kazandıracaktır.
Ameliyata karar verirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Yürüme ve eğilme gibi günlük aktiviteleri engelleyen kalça ağrısı
- Uyku sırasında da dahil olmak üzere gün boyunca devam eden ağrı
- Bacak hareketlerini yapamama ve eklem sertliği
- İlaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersiz programları ile ağrıyı önleyememe
Kalça Protezi Çeşitleri
Total Kalça Protezi
Total kalça protezi ameliyatı açık cerrahi yöntemle yapılır. Doktorun isteğine bağlı olarak uygun şekilde bir kesi açılır. Ameliyat süresi ortalama 2-2,5 saattir. Hasta ameliyat sonrası ilk 3 gün hastanede kalır.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Total Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşam
Ameliyattan sonra, anestezinin etkisi geçtiği için birkaç saatliğine iyileşme alanına götürüleceksiniz. Bu noktada kan basıncınız, nabzınız, ağrı düzeyleriniz, ilaç ihtiyaçlarınız ve anestezi sonrası uyanıklık düzeyiniz izlenir. Bazı insanlar aynı gün eve gidebilir, ancak çoğu bir veya iki gece hastanede kalır.
Kalça Protezi Ameliyatı Riskleri
- Kan pıhtılaşması
- Enfeksiyon
- Çatlak
- Çıkık
- Gevşeme
- Protezin kırılması
- Bacak uzunluklarında farklılık
- Eklem sertleşmesi
- Zamanla aşınma ve yırtılma
Kalça Protezinin Ömrü Ne Kadar Sürer?
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Oluşan Komplikasyonlar Nelerdir?
Kalça protezi ameliyatı, tecrübesiz eller için riskli olabilecek bir ameliyattır. Ayrıca iyi sağlık merkezleri, deneyimli kişiler ve kaliteli ekipman ile yapıldığında başarı oranı çok yüksektir. Tüm branş ameliyatları arasında memnuniyet oranı en yüksek ameliyatlardan biridir.
Kalça Protezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Özel koşullar altında erken yetişkinlik döneminde bile terfi ettirilse de; Çoğunlukla orta yaştan sonra yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat için herhangi bir üst sınır yoktur. Endikasyonlarına göre kemik gelişimini tamamlamış veya tamamlama sürecinde olan herkese uygulanabilir. Kalça protezi ameliyatından yaklaşık 2 hafta sonra hastalar duş alabilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hareket kısıtlılığı, ağrı ve topallama şikayetleri giderilince hasta ertesi gün hemen nakledildi. Test için hasta önce yürüteçle dolaşabilir. Hastanın durumuna göre 23 hafta içerisinde yürüteç veya koltuk değneği kullanımına son verilir. Kalça protezi sonrası ay sonra koşu gibi hafif spor aktivitelerine başlayabilirsiniz.
Çimentosuz kalça protezleri sıklıkla genç hastalarda kullanılmaktadır. Bu hastalarda protez kemiğe sıkıca tutturulur ve hastanın kemikleri protez ile kaynaştırılarak mükemmel bir sabitleme sağlanır. Yaşlı hastalarda kemik kalitesi iyi değilse, kemik çimentosu protezi dediğimiz özel bir dolgu malzemesi ile kemiğe sabitlenir. Çimentolu protezler, kemik yapısı değişmiş veya anatomisi düzeltilmemiş genç hastalarda da tercih edilir. Çimentolu protezlerin sonuçları, iyi yapıldığında çimentosuzlara benzer.
İlaçlar, fizyoterapi uygulamaları, Platelet Rich Plasma veya kök hücre gibi eklem içi enjeksiyonlar, hastanın belirttiği şekilde baston kullanımı gibi ameliyatsız tedaviler olabilir. Ancak bu tedavilerle ameliyat gerektiren hastalarda ameliyatlar ertelenmemelidir. Çünkü tedavi ertelendiğinde hem dizler hem de diğer kalça bölgeleri ve hatta zaten sağlıklı olan bel ve sırt bölgeleri ciddi kireçlenme ve bozulma riski altındadır. Bu bölgelerin tamamı daha fazla strese maruz kalacağından, ameliyatın gecikmesi ile ileride bu yerlerde ameliyat olma olasılığı artar.
Şiddetli ağrı en sık görülen semptomdur. Ağrı önce yürürken hissedilir, daha sonra istirahatte hatta gece uyurken bile oluşmaya başlar. Hareket kısıtlılığı, topallık kısa bacaklar diğer çok yaygın belirti ve semptomlardır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası protez gevşerse veya çıkarda hasta şiddetli ağrı hisseder. Bu durumda hastanın fizyolojisinde bir bozulma meydana gelir. Bunlardan ilki hastanın bacaklarında 3-8 cm arasında görülen kısalmadır.
Hastalıklı kalçanızda olduğu gibi, gevşek protez ağrıya neden olur. Ağrının başlangıcında ağrının nedeni protezin gevşemesi olarak düşünülürse kısa süre içinde ameliyat tekrarlanmalı ve kalça aşınmasını önlemek için yeni, farklı bir kalça protezi takılmalıdır.
Protez ameliyatı ortalama 1-2 saat arası değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte hastaların genel sağlık durumuna bakılarak 3-10 gün arası hastanın hastanede kalınması gerekebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Ameliyat Sonrası Banyo Nasıl Yapılır?
Protez Ameliyatı Sonrası Koşma ve Yürüme Nasıl Olmalıdır?
Kalça Protezleri Kimlere Çimentolu Kimlere Çimentosuz Yapılır?
Kalça Protezi Ameliyatı Geciktirilirse Ne Olur?
Protez Ameliyatı İçin Aday Hastaların Belirtileri Nelerdir?
Protez Gevşerse Ne Olur?
Protez Neden Ağrı Yapar?
Protez Ameliyatı Kaç Saat Sürer?