Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında
Kalçanın zaman içerisinde aşırı zorlanması, ağır darbeler alması ve çeşitli sebeplerden dolayı deforme olması kalça eklemin aşınmasına ve şiddetli ağrılar oluşmasına neden olur. Deformenin artması sonrası sakatlığa kadar gidebilmektedir. Kalça protezi metal, metal-seramik karışımı veya polietilenden yapılmış yapay eklemlere olabilir. Kalça protezi ameliyatı, deforme olan eklemi yapay eklemle değiştirme işlemidir. Kalça protezi ameliyatında genel veya epidural anestezi ile yapılmaktadır.

Kalça Eklemi Sorunları Neden Oluşur?
Gençlerde;
- Doğuştan kaynaklanan genetik hastalıklar.
- Çocukluk çağında geçirilen kalça eklemi hastalıkları.
- Perthes hastalığı.
- Osteonekroz hastalığı.
- Romatizmal hastalıklar.
- Tedavi olmamış kalça çıkığı gibi sebeplerden dolayı eklem kıkırdağının bozulması.
İleri Yaşlarda;
- Yaşlılığa bağlı
- Kemik erimesi sonucu, kalça kırığından kaynaklanan kalça eklemi bozulması.
- Kemik tümörü veya kanser nedeniyle kemiğin yapısının güçsüzleşmesi sonucunda patolojik kırık oluşması.
Kalça Protezi Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?
Kireçlenmeye bağlı kalça protezi ameliyatı için iki önemli gerekçe vardır. Hastanın yürüme mesafesi 300 metrenin altında ise ve her gün ağrı kesici kullanmak zorunda kalıyorsa kalça protezi ameliyatı olması gerekmektedir. Ağrıları nedeniyle ağrı kesici ilaçları kullanan hastalarda böbrek ve karaciğer hastalıkları oluşabilir. Hastanın yürümesinin ağrısız ve rahat olması, ağrıları sebebiyle kullandığı ağrı kesicileri bırakması için protez ameliyatı olmasında fayda vardır.
Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Total kalça protezi, hem kalça kemiğinin hem de yuvası değiştirilmesi işlemidir. Sadece kalça kemiği değiştirilirse parsiyel kalça protezi işlemi yapılır. Hastalara hangi tip protez yerleştirileceği, ancak hastayı değerlendiren ortopedik cerrah tarafından karar verilebilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Süreci
Kalça protezi ameliyatı öncesinde hastaların muayeneden geçirilerek vücudunda hastalık veya bir enfeksiyon olup olmadığı araştırılmalıdır. Kalça protezi ameliyatından önce tüm hastalara kan ve idrar testleri yaptıktan sonra sonuçlara göre hastalar ameliyata hazırlanır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara ameliyat öncesinde ilaç kullanımını bıraktırılır. İlaç yerine kısa süreli kan sulandırıcı aşılar uygulanır. Ameliyattan sonra kanama riski ortadan kalkınca hasta eski tedavisine geri dönebilir.
Hasta, kalça protezi ameliyatından sonraki gün 2-3 saat aralıklarla yürütülür yürümeye başlar. Bu durum oluşabilecek Derin Ven Trombozunu önlemenin en etkili yoludur. Çimentolu protezlerde ameliyat sonrasında hasta tam basabilirken, çimentosuz protezlerde kemik yapısına bağlı olarak bir süre baston desteği alır.
Kalça Protezi Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Kalça eklemi iltihabı, kalça çıkığı ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri safhalarına kalçası hasarlanmış hastalarda, farklı tedavi yollarından yarar sağlanamadıysa kalça protezi uygulanır. Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen ağrılar, hareket edememe ve kısalık olmasından dolayı kalça protezi en iyi tedavi seçeneğidir. Genelde kalça protezi ameliyatı için hastanın 60 yaşın üstünde olması tercih edilir, ancak gerekli olduğu durumlarda daha genç hastalara da uygulanabilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Esnasında ve Sonrasında Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşılabilir?
Kalça protezi ameliyatı esnasında kanama, kemikte kırılma, kemik çimentosunun erken donması ve sinirlerin yaralanması gibi problemler oluşabilir. Ameliyattan sonraki süreçte enfeksiyon, derin ven trombozu ve protezin yuvasından çıkması gibi riskleri vardır. Protezin erken gevşemesi gibi komplikasyonlar gerekli tedbirler alınarak en aza indirilebilir ancak bu riskin tamamen ortadan kalkması mümkün değildir.
Total Kalça Protezi Ardından Enfeksiyon Riskinden Korunmak İçin Yapılacaklar
Kana karışan bakterilerin kalça protezi ulaşarak orada enfeksiyon oluşturma olasılığı düşükte olsa vardır. Ameliyat sonrası, iki yıl içerisinde diş veya idrar yolları ile ilgili bir cerrahi işlem geçirecekseniz mutlaka kalça protezi ameliyatı olduğunuzu doktorunuza belirtmelisiniz.