Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Pek çok alanda olduğu gibi robotik cerrahi avantajları nelerdir ve hangi hastalara uygulanır gibi konular kişiler tarafından merak edilmektedir. Kalça ve diz protezi ameliyatlarında klasik cerrahi yöntemlerinin aksine daha gelişmiş yöntemler kullanılır. Kişinin eklem sorunlarına yönelik olarak etkili ve kesin çözüm olanağı sunmaktadır.
Ameliyat öncesi süreçte hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak protez tasarlanır. Diz ve kalça ekleminde görülen ortopedik sorunların önüne geçilerek yaşam standartlarında da benzer şekilde iyileşme gözlemlenir. Osteoartrit, kireçlenme ve kıkırdak dokusu kaybı olan hastalarda kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Yazı İçeriği
Robotik Cerrahi Nedir?
Son yıllarda ortopedi ve travmatoloji alanı başta olmak üzere genel cerrahi uzmanlığının ve kalp damar hastalıklarının hedef aldığı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kalbinde şiddetli ağrısı olan hastalar, kalp ve damar cerrahisi uzmanından kalp doktoru randevusu alabilir. Laparoskopik yani kapalı cerrahi yönteme başvurulan ameliyatlarda robotik cerrahi tekniklerine yer verilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Fahri Erdoğan, robotik sistemler eşliğinde çok sayıda hastanın tedavisini gerçekleştirmiştir.
Fizik tedavi egzersizleri, enjeksiyon uygulaması ve ilaç tedavisi gibi medikal yöntemlerin yeterli olmadığı noktalarda cerrahi tekniklere yer verilir. Robotik diz protezi ve kalça protezi ameliyatları kapsamında kişinin eklem yapısına uygun olarak protez oluşturulur. Bilgisayar üzerinde üç boyutlu görüntüler sayesinde detaylı olarak inceleme yapılabilir.
Kişinin yaşam koşulları ve kullanılan malzemenin kalitesine göre protezin kullanım süresi değişkenlik gösterir. Ek olarak operasyonu gerçekleştiren uzman hekimin deneyimi de oldukça önemlidir. Bu anlamda ortopedi ve travmatoloji alanında uzman doktorların robotik cerrahi yetkinliğine sahip olmaları gerekir.
Hangi Hastalara Uygulanır?
50 – 60 yaş grubu ve üzerindeki kişilere yönelik olarak kalça ve diz protezi ameliyatı uygulanır. Ortopedik rahatsızlıkların yaşa bağlı oluştuğu tahmin edilmektedir. Genetik sebepler ve obezite etkisiyle eklem rahatsızlıkları görülebilir. Aynı zamanda travma ve kırık oluşumuna dayalı olarak robotik diz protezi ameliyatı sürdürülür.
İlaç tedavisi, eklem içi enjeksiyon uygulaması gibi yöntemlerin iyileşme sağlamadığı kişilere cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Dijital ortam üzerinde detaylı olarak ortopedik sağlığı tehdit eden problemler teşhis edilir. Tetkikler sonucunda ileri seviyede kıkırdak ve eklem hasarı olan bireylerin tedavisinde kullanılır. Ayrıca yürüme, merdiven kullanma gibi temel aktiviteler sırasında hareket zorluklarını iyileştirme amacıyla da uygulanır.
Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?
Robotik diz ve kalça protezi ameliyatları kapsamında gelişmiş görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Örnek olarak bilgisayarlı tomografi içeren bilgisayar programı kullanılır. Robotik cerrahi avantajları nelerdir diye sorulduğu zaman hem hasta hem de doktor açısından öne çıkan etkenler arasında yer alır.
Operasyon esnasında robotik cihazların sayesinde dijital ortamda cerrahi işlemler takip edilebilir. Cerrahi sürecin planlama ve kişinin eklem yapısıyla ilgili problemleri teşhis etme oldukça önemli süreçlerdir. Robotik protez cerrahisinin klasik yöntemlere göre daha güvenli ve pratik olduğu bilinir. Aynı zamanda eklem bölgesi üzerindeki dokulara zarar vermemektedir.
Ameliyat sonrasında hastanede doktor gözetiminde kalma süresi geleneksel yöntemlere göre daha kısa olduğu gözlemlenir. Teknolojik sistemlerin sağladığı avantajlar ve implant malzemesinin türüne bağlı olarak protezin kalıcılığı farklılık gösterir. Özellikle operasyon ertesinde kısa süre içerisinde hasta, desteksiz bir şekilde kendi ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
Robotik Protez Ameliyatları ve İyileşme Dönemi
Ameliyat öncesinde hastanın eklem yapısını tanımak adına sanal ortamda modelleme oluşturulur. Diz veya kalça ekleminin hasarlı olduğu alanların temizlenme işlemleri yapılır. Son olarak hazırlık aşamasında belirlenen açılarla beraber eklem üzerine konumlandırılır. Özel olarak tasarlanan robotik ekipmanlar ve alanında uzman cerrahın kontrolünde ameliyat süreci ilerlemektedir.
Kişinin anatomik yapısına uygun değerler girilerek ortopedik rahatsızlıkların tedavisi sağlanır. Ameliyat süreci boyunca protezin mevcut eklem yapısıyla uyum sağlamasına yönelik işlemler gerçekleştirilir. Böylelikle iyileşme döneminde hareket kısıtlanması en az düzeye indirilecektir. Robotik cerrahi faydaları arasında öne çıkmaktadır.
Robotik cerrahi ameliyatları sonrası iyileşme süreci klasik yöntemle yapılan diz protezi ameliyatları ile karşılaştırıldığı zaman öne çıkmaktadır. Son dönemde hastalara sağladığı avantajlar ve uygulama kolaylığı nedeniyle de tercih edilmektedir.
Eklem ağrıları gibi şikayetlerin en aza seviyeye indiği gözlemlenir. Aynı zamanda hastalar, kısa süre içerisinde desteksiz bir şekilde kendi işlerini sürdürebilmektedir. Son olarak eklem çevresindeki yumuşak dokuya daha az seviyede zarar alır. Bu nedenle enfeksiyon oluşumu ihtimali ortadan kalkmaktadır. Robotik diz ve kalça protezi ameliyatlarıyla ilgili sorularınıza cevap bulmak ve ayrıntılı bilgi edinmek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.