Yarım Diz Protezi (Unikondiler)
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Diz protezi çeşitleri arasında yer alan yarım diz protezi (unikondiler) diz ekleminin iç, dış ya da diz kapağı kısmında belirli bir bölgede meydana gelen aşınmaya bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda uygulanır.
Kısmı diz protezi olarak da bilinen bu yöntemde dizin aşınan bölümüne müdahale edilmektedir. Diz protez ameliyatı esnasında dizin diğer yarısına ve burada yer alan bağlara müdahale edilmemektedir.
Yazı İçeriği
Yarım Diz Protez (Unikondiler) Nedir?
Dizin tamamen bozulmadığı sadece belirli bir bölümünün hasar gördüğü durumlarda hastaya yarım diz protezi uygulanmaktadır.
Yarım diz protezi (unikondiler) aşınmış olan diz ekleminin sadece bir kısmının protez ile kaplanması işlemini içermektedir.
Metal iki yüzey arasında plastik ara parçadan oluşan yarım diz protezi, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özellikle diz kireçlenmesi vakalarında kireçlenme dizin tek bir bölgesini etkiliyorsa kısmı diz protezi gerçekleştirilmektedir.
Yarım Diz Protez (Unikondiler) Kimlere Uygulanabilir?
Unikondiler diz protezi ameliyatının uygulanabilmesi için çeşitli şartlar gerekmektedir.
Bunlar arasında en önemli unsur dizin tümüyle hasara uğramamış olmasıdır. Diz kireçlenmesi erken dönemde tespit edilen hastalarda ve yaygın kıkırdak aşınması görülmeyen hastalarda unikondiler diz protezi uygun bir tedavi seçeneği olabilir.
Dolayısıyla erken teşhis sayesinde dizdeki hasar tüm dizi sarmadan ve total diz protezi ameliyatına gerek kalmadan bu yöntem tercih edilebilir.
Ancak romatoid artrit gibi romatizmal hastalıkların varlığında hastaya unikondiler diz protezi uygulanmamaktadır.
Yarım Diz Protez (Unikondiler) Avantajları Nelerdir?
Kısmı diz protezi hastaya birçok avantaj sağlamaktadır. Yarım diz protezinin (unikondiler) total diz protezine göre birçok ayrıcalığı bulunmaktadır. Yarım diz protezi (unikondiler) avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Total diz protezine göre dize daha küçük kesi ile müdahale edilmesi ve enfeksiyon riskinin düşük olması,
- Yarım diz protezinde hastanın iyileşme sürecinin daha hızlı olması,
- Hastanın sosyal yaşamına daha erken sürede dönebilmesi yarım diz protez avantajları arasında gösterilebilir.
Yarım Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Uzman hekim tarafından gerekli muayene ve tetkiklerin yapılmasının ardından uygun görülen hastalar için diz protezi ameliyatına karar verilir.
Ameliyatın bilgili ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmesi unikondiler diz protezi ameliyatının başarısında önemli rol oynamaktadır.
Diz protezi ameliyatı esnasında uzman ortopedi cerrahı tarafından dizin ön kısmından küçük bir kesi sonrası eklem kapsülü açılıp hasarlı dizin iç kısmındaki kemikler temizlenmektedir.
Hasarlı kemiklerin yerine, uyluk ve kaval kemiğine tutunan küçük implantlar yerleştirilip, iki implant arasına özel bir polietilen ara madde yerleştirilir. Daha sonra kapsül, cilt altı ve cilt dikilerek ameliyat sonlandırılmaktadır.
Ameliyat esnasında dizin tüm bağları korunduğu için hasta ameliyat sonrasında neredeyse dizini tamamen normal bir diz gibi hissetmektedir.
Yarım diz protezi hastaya özellikle sportif aktiviteye geri dönüş açısından total diz protezi ile karşılaştırıldığında mükemmel sonuç vermektedir.