Total Diz Protezi Nedir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Ciddi şekilde hasar gören diz eklemi kıkırdağı nedeniyle oluşan diz ağrısı hastanın yaşamını olumsuz etkiler. Yürüme, merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştiremeyecek duruma gelen hastalara total diz protezi uygulanır.
Diz ekleminin aşınmasına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Vücudumuzun en büyük eklemlerinden olan diz eklemleri başta osteoatrit (diz kireçlenmesi) olmak üzere çeşitli hastalıklar ya da travma sonrasında hasar oluşabilir.
Total diz protezi ameliyatı, ortopedi hekimleri tarafından gerçekleştirilen yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi işlemdir.
Yazı İçeriği
Total Diz Protezi Ameliyatı Nedir?
Total diz protezi, protez cerrahi alanında gerçekleştirilen ameliyatlar içerisinde yer almaktadır. İşlevini yerine getiremeyen diz ekleminin görevini üstlenen total diz protezi metal ve yüksek dayanıklı polietilen parçalar ile diz ekleminin kaplanması işlenmesidir.
Total diz protezi ameliyatında amaç hastanın yaşamış olduğu diz ağrılarını sona erdirmek ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Genellikle ileri yaş hastalara uygulanan diz protezi genç yaştaki hastalara da yapılabilir.
Diz protezi ameliyatı olacak hastalara ameliyat öncesi belirli tetkikler uygulanmaktadır. Hastanın genel sağlık durumu ameliyata uygunsa cerrahi sürece başlanabilir.
Kimler Diz Protezi Ameliyatı Olabilir?
Diz protezi ameliyatı, çeşitli nedenlerle diz ağrısı yaşan her yaştan hastaya uygulanabilir. Genellikle ileri yaş hastalara uygulanan total diz protezi ameliyatı öncesinde hastaya cerrahi olmayan tedavi yöntemler gerçekleştirilir.
Bu tedavi yöntemleri arasında ağrı dindirici ilaçlar, fizik tedavi egzersizleri, baston kullanımı, eklem içi enjeksiyon uygulamaları yer alabilir. Hastaya uygulanan bu yöntemlerin yetersiz kalması, hastanın diz ağrılarının dinmemesi durumunda total diz protezi ameliyatı yapılmaktadır.
Diz protez ameliyatı öncesi, hastanın genel sağlık durumu belirlenmeli ve hastaya belirli tetkikler gerçekleştirilmelidir.
Total Diz Protez Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?
Hastaya uygun anestezi yönteminin belirlenmesi durumunda uzman ortopedi hekimi dizin önünden yapacağı kesi ile diz eklemine ulaşmaktadır. Eklemi oluşturan femur, tibia ve patella kemiklerinin birbirine temas eden aşınmış kıkırdak dokusu, ince bir kemik tabakası kesilerek çıkartılır.
Hastaya uygun olarak seçilen protez parçaları, kemik çimentosu adı verilen dolgu maddesi kullanılarak kemik yüzeylerine tutturulmaktadır. Bu sayede eklem yüzeyleri metal ve plastikten yapılmış parçalarla kaplanmaktadır.
Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ameliyat süresini etkileyen bazı etkenler bulunmaktadır. Bunlar arasında; ameliyatı gerçekleştirecek hekimin tecrübesi, diz ekleminin hasar görme durumu yer alır.
Genel itibarıyla total diz protezi ameliyatı 1-2 saat arasında gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası hasta oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek amacıyla belirli bir süre hastanede gözetim altında kalmaktadır.
Protez Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Hasta, ameliyat sonrası yürüteç ya da koltuk değneği desteği ile yürütülmeye başlanır. Oda ve koridor içerisinde rahat yürüyebilir hale gelen hasta taburcu edilir. Bu süre hastaların bünyesine göre değişiklik gösterse de genellikle 15 gün olmaktadır.
Total diz protezi ameliyatı sonrası hastalar yaşamış olduğu diz ağrılarından kurtulur, günlük yaşam aktivitelerini ağrısız olarak gerçekleştirebilir.