Robotik Kalça Ameliyatı

Genellikle orta yaşlarında olan kişilerde eklem rahatsızlıklarının tedavisi cerrahi müdahale yöntemleriyle gerçekleştirilir. Son yıllarda robotik kalça ameliyatı, hekimler tarafından sıklıkla başvurulan bir teknik haline gelmiştir. Bilgisayar ortamında milimetrik hesaplamalar sonucunda kalça protezi görseli çıkarılır. Röntgen gibi klasik görüntüleme yöntemlerinin aksine kalça eklemi, üç boyutlu bir biçimde incelenebilir.

Gün içerisinde düzenli olarak yürütülen aktivitelerin eklem sorunu dolayısıyla aksadığı gözlemlenir. Fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavisi gibi medikal yöntemlerle iyileşme sağlanamadığı durumlar olabilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı hekimlerin değerlendirmesi sonucunda kişinin robotik protez cerrahisine uygunluğuna karar verilir.

Robotik Cerrahi Ne Demektir? 

Kıkırdak dokusunun ileri düzeylerde zarar görmesi sonucunda eklem işleyişleri görevini yerine getirememeye başlar. Yürüyüş, merdiven çıkma ve eğimli arazide hareket etme noktasında belirgin bir biçimde gerileme gözlemlenir. Robotik kalça protezi operasyonu ile beraber yüksek oranda doğruluk payı elde edilir. Özellikle iyileşme döneminde yaşanan komplikasyonların oluşma ihtimali daha düşüktür.

Robotik Kalça Ameliyatı

Şiddetli ağrı ve aktivite güçlüğü sebebiyle temel gereksinimlerin karşılanamama seviyesine gelen kişilere robotik protez cerrahisi teknikleri gerçekleştirilebilir. İlerleyen yaşa bağlı olarak ortopedik rahatsızlıklar gelişebilir. Ancak birtakım kalıtsal ve dış faktörlere bağlı olarak genç yetişkinlik döneminde de kalça eklemi sorunları ortaya çıkabilir.

Travma sonrası etkenler ve iltihap oluşumu etkisiyle oluşan ortopedik sağlık sorunları cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Doğum sonrası ortaya çıkan gelişimsel temelli hastalıklar, kalça protezi ameliyatı ile iyileşme sağlanır. Kalıtsal etkenler sonucu bazı kişilerde romatizma görülebilir. Kalça ekleminin kırılması ya da çatlaması gibi durumlarda da robotik cerrahi yöntemleri kullanılır.

Robotik Kalça Ameliyatı ve Aşamaları Nelerdir?

Operasyon öncesi dönemde kalça eklemi üzerindeki problemin türü ve boyutunu anlamaya yönelik tetkikler yapılır. Robotik destekli cerrahi kol yardımıyla hasarlı bölge, kalça protezine uygun hale getirilir. Kalça eklemi, üç boyutlu görüntüleme teknikleriyle detaylı olarak incelenir. Özel bilgisayar sistemlerinin sağladığı imkanlarla beraber ortopedik sağlık sorunlarının kapsamlı teşhisi gerçekleştirilir.

Klasik cerrahi yöntemlerle yapılan operasyonların aksine robotik kalça ameliyatı sayesinde tedavi süreci olumlu yönde ilerler. Bilgisayar ortamında cerrahi işlemlerin adım adım planlanmaktadır. Bu sayede protezin uygulanma aşamasında, hata payı son derece düşük oranlarda izlenir.

Olumlu Yönleri

Uzman hekimler tarafından yapılan muayene sonucunda bireyin robotik cerrahi yöntemlerine uygunluğuna karar verilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemlerin doktor ve hasta açısından bazı avantajları bulunur. Gelişmiş ve yeni nesil cerrahi tekniklerle birlikte hastalar, ileri seviyelerde ağrı gibi yan etkilerle karşılaşmamaları beklenir.

Hastane ortamında bulunma süresi daha kısadır. Bireyler, gün içerisinde düzenli olarak gerçekleştirdikleri aktivitelere dönüş yapabilir. İkinci olarak ameliyat sonrasında protez, kalça eklemi ve çevresindeki dokularla uyum sağlamaktadır. Robotik destekli ekipmanlar ve alanında deneyimli uzman doktorların işbirliğinde gerçekleşen ameliyat yüksek oranda sonuç verir.

Tedavinin bir diğer avantajı ise kalça protezi sayesinde hastanın hareket kısıtlaması ortadan kalkacaktır. Hasarlı yapıdaki kalça eklemi, operasyon sonrasında ortopedik sağlık açısından istenilen forma ulaşır. Merdiven kullanma ve yürüme gibi temel aktiviteleri rahatlıkla gerçekleştirebilir. Aynı zamanda bacak boyundaki eşitsizlikten dolayı topallama sorunu yaşayan kişilerde de iyileşme görülür.

Robotik Protezi Cerrahisi ve İyileşme Süreci 

Ameliyat sonrası dönemde kalça protezinin dayanıklılığı ve etkili kullanımı açısından birtakım konulara dikkat edilmesi gerekir. Kalça protezinin vücut ile uyum sağlaması amacıyla kişinin hareket halinde olması son derece önemlidir. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak egzersizler planlanır. Robotik sistemler, geleneksel protez ameliyatlarından farklı olarak ağrı ve hareket zorluğu gibi etkenleri en az seviyeye indirir.

Robotik Protez Cerrahisi

Kalça eklemi çevresindeki sağlıklı kemik yapıları ve dokular zarar görmemektedir. Klasik cerrahi yöntemlerin aksine işlemler sırasında kemik kanalı açılması ihtiyaç duyulmaz. Bağlantılı olarak fizik tedavi egzersizleri sonrasında hedeflenen noktalara daha kısa sürede ulaşılır.

Robotik sistemlerin hastalara sağladığı bir diğer katkı ise protezin kalıcılığıyla ilgilidir. Röntgen ve benzeri cihazlardan elde edilen görüntülerin aksine üç boyutlu modellemeler kullanılır. Bu sayede kanama, enfeksiyon gibi kalça protezi üzerinde oluşabilecek hasarların oluşma ihtimali oldukça düşüktür.

Son olarak operasyonu gerçekleştirecek hekimin robotik cerrahi alanında yetkinliğe sahip olması oldukça önemlidir. Bu noktada robotik kalça ameliyatı ve tedavi sonrası dönem ile ilgili ayrıntılı bilgi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Son Yazılar