Robotik Cerrahi Kalça Protezi Ameliyatı
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Vücudun ağırlığını taşıma özelliğine sahip kalça eklemi, kişinin ortopedik sağlığını doğrudan etkiler. Son dönemde öne çıkan bir uygulama olan robotik cerrahi kalça protezi ameliyatı, hastaların tedavi süreçlerinin önemli bir parçasıdır. Klasik cerrahi yöntemlere kıyasla, çeşitli avantajları bulunur. Milimetrik olarak yapılan hesaplamalar doğrultusunda operasyon adım adım planlanmaktadır.
Gün içerisinde gerçekleştirilen aktivitelerin yerine getirilmesi noktasında kalça eklemi aktif rol oynamaktadır. Oturma, yürüme ve merdiven kullanımı gibi durumlarda görev alır. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapan kişilerde de çok sayıda eklem problemiyle karşılaşılır. Genellikle yaşa bağlı olarak kireçlenme sorunu ortaya çıkabilir. Robotik sistemler sayesinde hastaya özel tasarlanan protez ile yüksek oranda iyileşme sağlanır.
Yazı İçeriği
Kalça Protezi Nedir?
Genetik ve çevresel etkenler sonucunda kalça ekleminde birtakım bozukluklar görülebilir. Yıllar içerisinde kireçlenme ve kıkırdak dokusunun zedelenmesi sonrası bireyin yaşam kalitesi düşmektedir. Gün boyunca devam eden şiddetli ağrıyla beraber hareket zorlukları yaşanması beklenir. Robotik kalça protezi sayesinde güvenli bir şekilde tedavi gerçekleştirilir.
Sağlıklı yapısını yitiren kalça eklemi, fizik tedavi egzersizleri ve beslenme değişikleri yapılmasına rağmen iyileşme görülmeyebilir. Eklem içi enjeksiyon, ilaç tedavisi gibi medikal yöntemler hastaların mevcut sorunlarına çözüm olmadığı durumlar yaşanmaktadır. Bu anlamda robotik kalça cerrahisi yöntemlerinden faydalanılır.
Dijital ortam üzerinde kalça ekleminin ayrıntılı görseli sayesinde ortopedik sağlığı tehdit eden sorunlar teşhis edilir. Aynı zamanda gelişmiş sistemler sayesinde protezin, operasyon sonrasındaki durumu görülebilir. Robotik sistemlere kaydedilen bilgiler ışığında cerrahi anlamda gerekli müdahaleler gerçekleştirilir. Üç boyutlu görüntüler üzerinden incelemeler yapıldığı için hata payı oldukça düşüktür.
Robotik Cerrahi Kalça Protezi Ameliyatı
Robotik kalça protezi operasyonu, ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilir. İşlemleri yürütecek uzmanın aynı zamanda robotik sistemler hakkında da yetkinliğe sahip olması gerekir. Dört ayrı kısımdan oluşan protezin ekleme yerleştirilme biçimi çok önemlidir.
Uyluk kemiği başı ile kalça eklemi yuvası arasındaki bozulan bağlantıyı iyileştirmeye yönelik işlemleri kapsar. Operasyon öncesinde tomografi cihazından alınan görüntüler sanal ortama aktarılır. Böylelikle femur kemiği yapısını bütün olarak incelenebilir. Ortopedik anlamda hasarlı olarak nitelendirilen kısımlar temizlenir. Kişiye özel olarak tasarlanan protez yerleştirilerek kalça eklemi sağlıklı yapısına kavuşur.
Konumlandırma esnasında yapılan ayarlamalar sırasında ileri dönemlerde protezin ömrünü kısaltabilir. Olası protez hasarları nedeniyle aşınma ve gevşeme gibi sorunlar ortaya çıkar. Klasik cerrahi teknikler esnasında röntgen aracılığıyla ileri dönemlerde hastalarda ortopedik sorunların tekrarlamasına sebep olur. Farklı olarak robotik cerrahi kalça protezi ameliyatı esnasında üç boyutlu görüntüler tedavi sürecini olumlu yönde katkı sağlar.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Robotik destekli cihazlardan oluşan operasyon belirli hastalara uygulanır. Uzman hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikler doğrultusunda değerlendirme gerçekleşir. Cerrahi müdahale kararı alınan her bir bireyin tedavi planı içerisine dahil edilir.
Eklem yapısının temelini oluşturan kıkırdak yapısı, kişinin hareketliliği için oldukça önemlidir. Erken dönemde teşhis edilip müdahale edilmediği takdirde ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle bacak boyunda eşitsizlik ve denge problemleri görülür. Benzer şekilde yürüme başta olmak üzere temel eylemlerde işlevsel sıkıntılarla karşılaşılır.
Kişilerin kilo takibi, ortopedik hastalıkların oluşmasında risk faktörleri arasında sayılır. Özellikle obezite, çok sayıda kişinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Kemik ve eklem yapılarının bütünlüğünü tehlikeye atması ile bilinir. Uzman hekim gözetiminde kişilerin kilo takibi yapmasına rağmen kalça ekleminde etkili bir iyileşmeden bahsedilemez. Dolayısıyla bu grubun içerisinde yer alan hastaların robotik sistemlerle tedavi edilebilir.
Diğer Yöntemlerle Farkları Nelerdir?
Klasik kalça protezi uygulamaları ile karşılaştırıldığında ayrıldığı noktalar bulunur. Yeni nesil teknolojiler ile beraber gerçekleştirilen uygulamaların sağladığı faydalar nedeniyle hastalar tarafından tercih edilir. Bilgisayar ortamında yürütülen işlemler sayesinde daha güvenli ve uzun vadede belirgin etkileri bulunur. Hastanın kendi kalça eklemi ve çevredeki dokularla kısa sürede uyum sağlamaktadır.
Hali hazırda kişide bulunan sağlıklı kemik ve kas dokusuna yüksek koruma olanağı sağlar. Gelişmiş teknikler sayesinde kalça ekleminin hareket kapasitesi ortopedik açıdan istenen düzeye ulaşır. Kemik kesilerinin planlanması aşamasında geleneksel yöntemlerin aksine eksiksiz olarak planlanabilir.
Ameliyat sonrasında kişiler, daha az süre hastane gözetiminde kalmaktadır. Robotik kalça cerrahisi ve sağladığı avantajlarla beraber kısa zaman içerisinde bağımsız bir şekilde hareket edebilir. Ortopedik sağlığı büyük ölçüde riske atan kalça eklemi rahatsızlıkları ve yeni nesil cerrahi yöntemler için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.