Omuz Sıkışması Nedir?
Kategoriler
Omuz eklemindeki tendonların, omuz kemiği ile akromion adı verilen kemiğin arasında sıkışması durumudur. Omuz sıkışması, hareketler sırasında ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Genellikle tekrarlayan omuz hareketleriyle ortaya çıkar. Sporcular veya fiziksel işlerde çalışan kişilerde daha yaygındır. Tedavi genellikle dinlenme, fizik tedavi ve anti-inflamatuar ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Yazı İçeriği
Omuz Sıkışması Belirtileri
Ağrı genellikle omuzun dış kısmında yoğunlaşır. Ağrı, kolu kaldırmak, başın üzerine uzanmak veya gece yatarken daha da artabilir. Ağrı ve sıkışma nedeniyle, kolu normal hareket aralığı içinde hareket ettirmekte zorluk yaşanabilir. Kaslar sıkıştığında, kolu kaldırmakta veya nesneleri taşımakta zayıflık hissedilebilir. Omuz ekleminde sertlik ve rahatsızlık hissi olabilir.
Gece uyurken veya sabahları ağrı şiddetlenebilir. Hareket sırasında çıtırdama veya gıcırdama sesleri duyulabilir. Bölgeye dokunulduğunda aşırı hassasiyet olabilir. Eğer omuz sıkışması belirtileri yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, daha ciddi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
Omuz Sıkışması Kimlerde Görülür?
Omuzlarını sık kullanmaları gereken sporcular (örneğin yüzücüler, beyzbol oyuncuları) veya ağır işlerde çalışan kişilerde daha sık görülür. Yaşlanma ile birlikte tendonların ve diğer yumuşak dokuların zayıflaması, riski artırabilir. Diyabet gibi bazı kronik hastalıklar tendon hasarına ve dolayısıyla bu hastalığa yol açabilir.
Daha önce omuz yaralanması geçirmiş kişilerde, gelişme riski daha yüksektir. Sürekli ağır kaldırma veya tekrarlayan hareketler yapan kişilerde gelişme riski artar. Herhangi bir omuz sıkışması semptomu, ağrı veya rahatsızlık durumunda bir doktora danışmak önemlidir. Kendi kendine tanı veya tedavi, durumu daha da kötüleştirebilir.
Omuz Sıkışması Nasıl Geçer?
Omuzunuzu zorlayacak aktivitelerden kaçınmak, iyileşme sürecini hızlandırabilir. İlk 48 saat boyunca, 20 dakika aralıklarla soğuk kompres yapmak, ağrı ve şişliği azaltabilir.
İlk 48 saat sonrasında, sıcak kompres veya sıcak duş, kasların gevşemesine yardımcı olabilir. Omuz ve boyun bölgesini güçlendiren ve esneten egzersizler, faydalı olabilir. Doktorunuz veya bir fizyoterapist, size uygun egzersizleri önerebilir.
Günlük yaşamda doğru postürü korumak, riski azaltabilir. Doktorunuz, ağrıyı ve iltihabı azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar önerebilir. Fizyoterapi, omuz hareketliliğini artırmak ve ağrıyı azaltmak için etkili bir yöntem olabilir.
Bu öneriler omuz sıkışması sorununun ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, özellikle ağrınız şiddetli veya sürekliyse, doktorunuza danışmanız önemlidir.
Omuz Sıkışması Egzersizleri
Duvara yaslanarak, kollarınızı duvara koyun ve yavaşça ellerinizi yukarı doğru kaydırın. Bu esnada omuzlarınızı rahatlatmaya çalışın. Bir masaya yaslanarak, rahatsız olan omzunuz serbest bırakın.
Ardından küçük dairesel hareketler yapın. Omuzun rahatlamasına yardımcı olur. Ellerinizi omuz hizasında yanlara açın ve küçük çırpma hareketleri yapın. Kaslarınızı güçlendirir ve sıkışma riskini azaltır.
Küçük bir ağırlık veya dambıl alarak, kolunuzu 90 derece bükün ve dışa doğru döndürün. Bu egzersiz eklem çevresindeki kasları güçlendirir.
Duvara karşı durun ve parmaklarınızı yukarı doğru, sanki duvara tırmanıyormuş gibi hareket ettirin. Bu, bölgedeki esnekliği artırır. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.
Omuz sıkışması sorununu önlemede ve mevcut sıkışmayı hafifletmede yardımcı olabilir. Ancak, şiddetli ağrınız varsa veya durumunuzda bir iyileşme görmüyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir. Egzersizleri yapmadan önce doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.