Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi ameliyatı, kalça eklemi ileri düzeyde hasarlanmış hastaların, bozulmuş eklemlerinin yeni bir yapay eklemle değiştirilmesi için gerçekleştirilen ameliyattır.

Kalça protezi kobalt, krom veya titanyum maddelerinden yapılır. Yapay protezin eklemleştiği yerde ise plastik, metal ya da seramikten hazırlanan parçalar kullanılabilir.

Hangi çeşit protezin kullanılacağı yapılan tetkikler sonrasında uzman ortopedi hekimi karar vermektedir.

Kalça Protezi Tanımı

Kalça protezi nedir

Total kalça protezi, kalça ekleminde artrit, kalça çıkığı ya da kalça kırılması sorunu yaşayan hastalara uygulanabilir.

Hastalar fizik tedavi, ilaç tedavisi ve baston kullanımından sonuç alamazsa kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilir.

Günümüzde kalça protezleri 20 yıla kadar dayanmaktadır ama kalça protezi içindeki parçalar zaman içinde eklem hareketinden dolayı aşınarak tahrip olabilir.

Bu aşınma sonrasında protez gevşemesi sorunu ortaya çıkar. Hastaların fazla kilolu olması, protezi zorlayıcı hareketler yapması protezin ömrünü kısaltacaktır.

Özellikle hastalar ilk 6 ila 12. hafta arası iyileşme süreçlerinde kendilerine ekstra özen göstermeleri gerekmektedir. Aksi takdirde protezlerinde sürekli olarak sorun oluşacaktır.

En basitinden örnek verecek olursak,  hastalar 90 derece açıdan fazla  bacaklarını açmamaları gerekmektedir. Aksi halde protezleri yeniden çıkabilir bununla birlikte hastaların eski şikayetleri geri gelecektir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İbadet Ve Spor

Hastaların yere oturmaması gerekmektedir. Bununla birlikte hastaların sert bir zemine oturmaları ve yatarken de bacaklarını destekleyerek yatmaları gerekir.

Aynı zamanda hastalar eğer namaz kılıyorlarsa da öne eğilmemeleri ve secdeye gitme işlemini yapmamaları gerekmektedir. Hastaların kalça protezi taktırdıktan sonra en çok merak ettiği konulardan biri de spor meselesidir.

Hastalar, bowling, yüzme, bisiklete binme gibi sporları yapabilseler de basketbol, voleybol, futbol gibi ani ve sert hareketli sporlardan kaçınmaları gerekmektedir.

Bu bağlamda hastalar yapabilecekleri sporları veya yaptıkları sporları doktorlarına sorarak yasak olup olmadığını öğrenebilir.

Protezle Hamile Kalmak Sakıncalı Mıdır?

Pek çok hastamızın en çok merak ettiği konulardan birisi de protezliyken hamile kalma durumudur. Protezin hamileliğe bir engelli yoktur.

Sadece doğum yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Doğum esnasında pelvis kemiği genişlemektedir. Buradaki amaç vajina girişini engellemeyip bebeğin rahat bir şekilde çıkmasını sağlamaktır.

Protezi olan annelerin, doğum esnasında protezin metal alaşımlarının birbirine sürtüşmesi dolayısıyla ortaya çıkan küçük metal alaşımları bebeği zehirlemektedir. Doktorların da korktuğu husus bu durumdur.

Protez her iki pelvis girişine de yapılmış ise normal doğum gerçekleşemez. Dolayısıyla anne adayı bireyin sezaryen doğuma yönlendirilmesi gerekmektedir.

Kalça Protezi Nedir

 Kalça Protezi Revizyonu Nedir?

Kalça protez ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı kurallara uymadığı durumlarda protezde istenmeyen mekanik sorunlar meydana gelebilir.

Örneği hastanın hemen iyileştiğini düşünüp yere oturmak, yüksek yerden atlamak, 90 dereceden fazla açı ile bacağı açmak gibi hareketler sergilemesi protezin gevşemesine ya da çıkmasına neden olabilir.

Bazen de yeni ameliyat olmuş bireylerin bünyesinin hassas olmasına bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyona maruz kalan hastanın kan dolaşımı ise bu enfeksiyonu protezli bölgeye iletiyor.

Bu durumda da hastanın protezi enfeksiyona maruz kalıyor ve işlevini göremeyip aşınmaya gerçekleşiyor. Temelde revizyon işleminin olmasının sebebi bu iki nedendir.

Kalça protez ameliyatı revizyon işlemi protezin tamamının değiştirilmesi ya da bir kısmının değiştirilmesi ile gerçekleşir.

Son Yazılar