Kalça Protezi Çıkması Belirtileri

Kalça protezi çıkması belirtileri, uyluk bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı ve kalça çevresinde şişme ile kendini göstermektedir.

Total kalça protezi ameliyatı ardından hastaların protez takıldıktan sonra kalça bölgesini zorlaması ya da proteze zarar verebilecek hareketleri tekrarlaması protezin gevşemesine ya da kalça protezi çıkması sorununa sebebiyet vermektedir.

Kalça Protezi Çıkması Nasıl Anlaşılır?

kalça protezinin çıkması

Kalça protezi gevşemesi ya da protezin yerinden çıkması çok fazla aktif olan bireyler de özellikle gençlerde sıkça karşılaşılan durumdur.

Fazla kilolar da kalça protezinin çıkmasına sebebiyet verebilmektedir.

Hastaların kalça protezlerinin çıkması ya da gevşemesi durumu söz konusu ise uzman ortopedi hekiminin onay vermesi halinde revizyon ameliyatı gerçekleştirilebilir.

Kalça protezinin çıkması durumunda hastaların geçmek bilmeyen şiddetli ağrıları oluşmaya başlar. Buna ek olarak hasta yürüdüğü esnada hastaya metalik bir ses eşlik etmektedir.

Protezin gevşemesi ya da yerinden çıkması, hastaların yürüteç yardımıyla dahi yürüyememesine neden olacağı gibi, bir bacağın diğerinden daha kısa görünmesine de yol açar. Çoğu zaman hasta ve yakınlarının en büyük hataları, hastalar eğer düştüyse hemen yerden kaldırmalarıdır.

Hastamız düştüğünde eğer bir problem yoksa bile o an yapılan yanlış bir hareket protezin çıkmasına ve hatta kemik kırıklarına sebebiyet vermektedir.

Hastalar, düştükleri anda bulundukları yerde biraz bekledikten sonra ayağa kalksalar ya da düştüklerinde hissettikleri bir ağrı söz konusu ise tek başlarına halletmeye çalışmak yerine sağlık ekiplerine haber vermeleri onlar için daha uygun bir yöntem olacaktır.

Takip eden süreç içerisinde hasta kendi ayağa kalkmışsa doktoru ile görüşüp uzman destek almalıdır. Bu tür vakaların çoğunluğunun nedeni, hastaların ilk 6 haftalık süreç içerisinde kendilerini hemen iyileşmiş olarak varsaymalarıdır.

Kalça protez ameliyatı sonrası yapılmaması gereken bazı hareketler mevcuttur. Bu hareketler yapıldığı takdirde zaten yeni uyum sağlamaya çalışan protez kolayca çıkabilir.

Kalça Protezi Sonrası Revizyon Ameliyatı

Revizyon ameliyatı genellikle 55 yaş üstündeki hastalara yapılır. Enfeksiyon sebebiyle aşınma ya da ters hareket nedeniyle kalça protezi çıkması belirtileri olması durumunda revizyon ameliyatı yapılması şarttır.

Revizyon ameliyatı, hastaların yaşamış olduğu ağrı, yürüme güçlüğü gibi sorunların ortadan kalmasına olanak sağlar. Bu problemler her ne kadar küçük sorunlar gibi gözükseler de aslında hastalar için çok büyük sorunlar teşkil etmektedir.

Revizyon ameliyatı sonrası hastaların fizik tedavilerine devam etmeleri gerekir.

Revizyon ameliyatı, normal kalça protezi ameliyatı işlem süreci ile karşılaştırıldığında daha zor ve uzundur.

Kalça protezi çıkması belirtileri

Bu süreç oldukça detaylı çalışma ve özveri ile yapılmalıdır. Yapılan revizyon işlemi sonrası süreç normal ameliyat süreciyle aynıdır.

Hastalardan aynı özeni ve dikkat göstermeleri beklenir. Aynı şekilde egzersizlere de devam etmeleri istenir.

Hastalar kalça protezi ameliyatı sonrası uymaları gereken kurallara uydukları durumlarında iyileşme süreçleri hızlanır.

Bu süreçte yapılması gereken kurallara uyulsa, yapılmaması gereken kurallara dikkat edilse bu hastaların iyileşme süreçlerini olumlu yönde etkileyecektir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023