Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kalça protezi her ne kadar risksiz bir ameliyat olsa da uyulması gereken bazı kurallar vardır. Özellikle kalça protezi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmemiz gerektiğini bir çok hasta bilmemektedir.

Bu da revizyon işlemine sebebiyet verecek davranışların oluşmasına sebebiyet verir. Kalça protezi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmemiz gerektiğini gelin hep birlikte inceleyelim.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalara uygulanan diğer tedavi yöntemleri ( ilaçlar, sıvılı enjektörler, haplar) sonuç vermediği takdirde , ameliyat yöntemine gidilir.

Hastanın sorunlu kemiği alınıp yerine protez takılır. Bu işlem, 45 dakika ile 120 dakika arasında gerçekleşir.

İşlem kısa olmasına rağmen, hastalarımızın kilosuna bağlı olarak bu süre uzayabilir. Bu yüzden hastalar , ameliyat öncesi kilo vermelidir.

Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar, aradan geçen 2 saat kadar sonra yürütülmeye başlanır. Burada en önemli konu hastanın kan dolaşımının aktif bir şekilde çalışmasıdır. Hasta ameliyat sonrası tansiyon düşüklüğü yaşayabilir.

Biraz yatakta dinlendikten sonra, mutlaka yürüme işlemini yapmaları gerekmektedir. İlk günler ve haftalarda yürüteç yardımı ile yürüyen hastalar bir süre sonra kendi başlarına yürümeye ve hatta kendi işlerini yapmaya başlayabilirler.

Ama unutmayın ki bu iyileşme hemen gerçekleşmez. Hastaların bir çoğu kendi başına yürümeye başladıktan sonra rehavete kapılıp, tuvalete gitmek, merdiven çıkmak gibi şeyleri kendi başlarına yapmaya çalışırlar. Bu durumda  ise protez çıkığı meydana gelebilir.

Peki Neleri Yapmalı, Neleri Yapmamalıyız?

Hastalar, yatma ve oturma eyleminden ziyade daha çok hareket etmeli ve kan dolaşımlarını aktif tutmalıdırlar.

Kilolu hastalar eğer iyi hissetmiyorlarsa, oturdukları yerden ayaklarının altına bir merdane ya da şişe koyarak onu ileri geri hareket ettirebilirler.

Doktor kontrollerini düzenli olarak yapmaları, ilaçlarını düzenli olarak almalı, düzenli yürüyüşler gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Hastaların otururken yere oturmamaları, sert ve yüksek zeminlere oturmaları gerekmektedir. Tuvaletlerini oturmalı olarak tercih etmelidirler. Çömelme, öne doğru eğilme gibi hareketleri yapmamaları gereklidir.

Ağaca tırmanmak, koşmak, basketbol, voleybol gibi sporlar ile kesinlikle uğraşmamaları, geceleri tuvalete çıkmak istedikleri zaman, ayakkabı giyerken, merdiven çıkarken mutlaka yardım almaları gereklidir.

Özellikle ilk 6 hafta hastalar kendilerine çok dikkat etmelidir. Bu haftalarda oluşan sakatlıklar bizleri revizyon işlemine götürebilecek cinstendir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Revizyon Ameliyatı

Revizyon işlemi normal kalça protezi ameliyatına kıyasla daha zordur. Ve daima daha detay ve ayrıntı isteyen bir işlemdir. Revizyon işlemi herkes tarafından yapılamayacağı gibi normal protez ameliyatından daha uzun sürer.

Revizyon ameliyatı, kalça protezi ameliyatı sonrası yaşanan aksaklıkların tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Genellikle hastaların protezlerinin çıkması, ameliyat sonrası yaşanan enfeksiyon sonucu oluşan aşınmanın tedavisinde kullanılır. Bu ameliyatta tedavi edilecek olan protezin kendisidir.

Protez çıktığı takdirde kemiklere çarpıp kırılmalarına ya da hasar görmelerine sebebiyet verebilir.

Hastaların, revizyon işlemi olduktan sonra yine aynı kurallara uymaları gerekmektedir. Ameliyatlar temelde aynı olsa da kalça protezi için kemikle yapılan çalışma, bu sefer protez üzerinden olacaktır. Ameliyat sonrası takılan protez, kemiğin yerine geçecektir.

Bu yüzden kemik çıktığında yaşamış olduğunuz ağrı, proteziniz çıktığı zamanda da hissedersiniz. Ya da protezinize enfeksiyon sebebi ile herhangi bir aşınma durumu söz konusu ise protezinizde ağrı hissedebilirsiniz.

Enfeksiyon olduğu durumlarda ağrıya ek olarak, şişme, kızarıklık ve yanma hissiyatı da gerçekleşir. Bu belirtilerden, protezinizde enfeksiyon olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kalça protezi ameliyatı sonrası bu tür belirtiler almanız durumunda uzman doktoruz ile görüşünüz. Tıbbi desteği ne kadar erken alırsanız o kadar az hasar ile bu durumu atlatırsınız.

Uzmana danışmadan önce ağrınızın arttığı durumlarda, bazı basit bir kaç yöntem ile ağrılarınızı dindirebilirsiniz.

Ağrıyan bölgeye 2-3 saat de bir 10-15 dakika buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada ve hafifletmede etkili olacaktır.

Ek olarak dizden itibaren yapılan eller ile masaj da rahatlatabilir.