Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Kalça protezi ameliyatı düşük riskli ameliyatlar kategorisinde yer almaktadır.

İleri yaş hastalarda çeşitli romatizmal hastalıkların tedavisinde ya da kalçaya alınan darbeler veya travmalar sonrası uzman ortopedi cerrahları tarafından uygulanmaktadır.

Hastalara uygulanan konservatif tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilir.

Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça Protezi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Kalça eklemi, vücutta en çok aşınmaların görüldüğü eklemdir.

Kalça eklemi rahatsızlıkları hastaların günlük yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir.

Hastalarda hareket kaybına ve ağrılara sebep olmaktadır. En sık görülen kalça eklemi hastalıklarını şu şekildedir;

  • Osteoartrit,
  • Artrit,
  • Travmatik artrit gibi hastalıkların tedavisinde uzman ortopedi cerrahının onayı ile kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilir.

Hangi Hastalar Kalça Protezi Ameliyatı İçin Uygundur?

Hastanın kalça ağrılarını dindirmek amacıyla hastaya uygulanan ilaç tedavisi, enjeksiyon tedavisi ya da fizik tedavi egzersizlerinin yetersiz kaldığı durumlarda kalça protezi ameliyatı yapılmaktadır.

  • Kalçada ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşuyorsa,
  • Kalça ağrıları gün boyunca devam ediyorsa,
  • Ağrı kesiciler ağrıları azaltmıyorsa,
  • Fizik tedavi işe yaramıyor, ağrılar bir türlü geçmiyorsa hastaya kalça protezi ameliyatı yapılır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Kalça protez ameliyatı geçirmiş hastalarda en sık rastlanılan sorunlardan biri iltihaplanmadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında protez çıkarılır ve iltihaplı bölge temizlenir.

Tedavisi yapıldıktan sonra kalça protezi tekrar takılır. Bir diğer sık karşılaşılan sorun protezin gevşeme durumudur. Farklı nedenlerden dolayı protezde gevşeme görülebilir. Bu durumda protez sağlamlaştırılır.

Protez aşınması ise uzun yıllar protezi kullanan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Protezin aşınma durumu için hastaya revizyon ameliyatı gerçekleştirilir.

Bu sorunlar büyük gibi gözükse de deneyimli bir cerrahın ellerinde hasta oldukça kısa sürede  normal yaşamına geri dönebilir.

Kalça Protezinin Çıkması

Kalça protezinin çıkması, genellikle hastaların yapmaması gereken hareketleri yapması durumda ortaya çıkmaktadır.

Hastaların protez işlemi sonrasında uyması gereken bir takım kuralar mevcuttur. Bu kurallar hastaların iyileşme sürelerinin hızlanması ve hastanın proteze daha çok alışması için verilmiş kuralardır.

Bazı hastaların yaşlılığa bağlı olarak kalça kasları daha az gelişmiştir. Bu durum hastaların protezlerini çıkmasındaki bir diğer sebeptir.

Hastalar kalça protezi ameliyatı sonrası korse takarak protezlerini desteklemelidirler.

Ek olarak hastaların yapmaması gereken hareketleri yapmaları durumunda da bu kalça protezinin çıkması sorunu oluşmaktadır.

Kalça Protezinin Enfeksiyon Kapması

Hastanın aktif bir enfeksiyonu varsa hastaya protez ameliyatı uygulanmamaktadır. Buna istinaden hastalarımızın zayıf bünyelerine bağlı olarak enfeksiyon başlayabilmektedir.

Bu durumda enfeksiyon, kan dolaşımı sitemi ile protezli bölgeye ulaşır. Hasta protezli bölgede ısı artışı ve yanma şikayetleri ile geri gelir. Bu durumda hastaya revizyon ameliyatı yapılır.

Revizyon tedavisi ile hastanın sorunlu kalça protezi çıkarılarak temizlenir. Uygun görüldüğü takdirde hastanın protezi değiştirilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Kalça Protezinin Aşınması

Kullanılan protezin üzerinden uzun süre geçmesi sonucunda protezde bazı değişiklikler meydana gelebilir. Protezler hangi maddeden yapılırsa yapılsın belli bir ömürleri bulunmaktadır.

Gelişen teknoloji ve bilim sayesinde şuan kullanılan kalça protezlerinin ömrü 20-30 yıla kadar çıkmaktadır. Fakat yine de bazı durumlarda protezlerin aşınması söz konusu olabilmektedir.

Bu durumda uzman hekime bildirilir ve protezin aşınmış kısmı ya da protezin tamamı değiştirilir. Bu işlem yine revizyon ameliyatı ile olmaktadır.

Revizyon işlemi ise normal kalça protezi ameliyatına kıyasla daha uzun ve detaylı bir çalışmadır. Bu sebeple revizyon ameliyatı daha uzun sürmektedir.

Son Yazılar