Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar hastanın protezle yaşamaya adapte olabilmesi için gereklidir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların yaşayabileceği komplikasyonların önüne geçmek, hastaya uygulanan kalça protezinin kullanım ömrünü arttırmak için uzman ortopedi hekiminin belirttiği hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Yazı İçeriği
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalça protezi ameliyatı köklü bir geçmişe sahip, gelişen teknolojiyle birlikte değişimlere uğramış ortopedi cerrahisinde sıkça kullanılan bir ameliyattır.
Kalça protezi ameliyatı olan hastalar, genellikle düşme veya çarpmaya bağlı gelişen travmalar, doğuştan kalça çıkıklığı ya da ileri yaşa bağlı olarak güçsüz kemiklerin kolayca kırılması ile şiddetli ağrı ve şekil bozukluğu olan hastalara uygulanmaktadır.
Bu hastalar geçmiş dönemlerde kullanılan ilaçlar, fizik tedaviler, enjektörlü sıvıların fayda vermemesi sonucunda kalça protezi ameliyatı olurlar.
Kalça protezleri; kişinin yapısına, boyuna kilosuna, yaşına göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin yaşlı hastalarda, kemik çimentosu olan, daha az hareket kabiliyetine sahip sabit protezler kullanılmaktadır.
Bu protezler yaşlı insanlar için daha uygundur. Fakat genç insanlar enerji bakımından daha aktif oldukları için genellikle onlara bu protezler kullanılmaz.
Kalça Protezi Gevşer Mi?
Protezlerin yapım malzemesi her ne kadar sağlam olsa da kırılma, gevşeme söz konusu olabilir. Bunun önüne geçebilmek içinde hastaların ameliyat sonrası bazı hareketlerden kaçınmaları gerekir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası en önemli konu hastaların hareket etmesidir. Hastalar ameliyat olduktan 2 saat sonra hareket ettirilir. Öncelikle oda içerisinde daha sonrasında ise koridora çıkartılarak yürütülür.
Burada yürütülmesindeki amaç onların kan dolaşımlarını canlı tutmaktır. Kalça protezi ameliyatı sonrası yürüyüş yapmalı, fizik tedavi süreçleri aksatılmamalıdır.
Hastalar ilerleyen zamanlarda kendi işlerini yapmaya başlayabilir. Fakat bu doktorun onayı ile olmalıdır.
Hastalar bir kaç işi kendileri yapmaya başladıklarında tamamen iyileştim düşüncesine kapılabilirler.
Ameliyat sonrası kaçınılması gereken hareketlerden de kaçınmadıkları takdirde kalça protezi çıkması, kırılması veya gevşemesi söz konusu olur. Bu durumda hastaya revizyon ameliyatı gerçekleştirilir.
Revizyon ameliyatı, kalça protezi ameliyatı ile kıyaslandığında , daha detaylı ve uzun süren bir ameliyattır. Bu ameliyatla birlikte hastaların protezlerinde oluşan sorunlar düzeltilir.
Genellikle hastaların protezleri çıkar ya da enfeksiyon sebebi ile aşınma oluşur.
Hastalar kalça protezi ameliyatı sonrası sert zeminde oturmalı, öne eğilme, ağaca tırmanma, bacaklarını 80 dereceden fazla açma gibi hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.
Kalça Protez Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar bu dönemlerde bolca hareket etmelidir. Doktorların vermiş olduğu ilaçları mutlaka kullanmalıdırlar.
Özelikle ilk 6 hafta boyunca bazı konularda destek almalıdırlar.
Her ne kadar hastalar hemen yürütülmeye başlansa da bu hastaların hemen iyileştikleri anlamına gelmemektedir.
Tuvalete giderken, ayakkabı giyerken mutlaka bir yardıma ihtiyaç duyacaklardır. Namaz kılan hastaların öne eğilme, secdeye kapanama gibi hareketleri yapmamaları gerekir. Günlük olarak yürüyüş yapmaları ve kan dolaşımlarını canlı tutmaları gerekir.
Uyurken bacaklarının arasına bir yastık koymalı ve bacak bacak üstüne atma gibi hareketlerden kaçınmalıdırlar. Hastalar, kalça protezi ameliyatı sonrası kontrolleri aksatmadan düzenli olarak doktorlarıyla görüşmelidirler.
Ameliyat Sonrası Kurallar Ne İşe Yarar?
Bu kurallar aslında sizin daha çabuk iyileşmeniz ve ömrünüzün geri kalanında rahat bir hayat sürmeniz içindir.
Bu kurallar sayesinde protezlerinize de daha çabuk alışacaksınız . Burada en önemli şey kurallara sorunsuz bir şekilde uymaktır.
Günlük hayatınızda ekstra bir çaba da istemeyen bu kurallara uymanız çok önemlidir. Doktorla olarak hastalarımızın sağlıklarını önemsiyoruz.
İkinci bir işlem olmaması için elimizden gelen tüm imkanlar ve bilgiler doğrultusunda bu ameliyatı gerçekleştiriyoruz.
Fakat hastalarımız bizi dinlemediği takdirde revizyon ameliyatına gitmek zorunda oluyoruz. Bunun yanı sıra hastalarımızın elinde olmayan durumlarda mevcuttur tabii ki de. Örneğin, enfeksiyon kapmak gibi.
Bazen hastalar kendilerine en iyi özeni de gösterseler enfeksiyon kapabiliyorlar ve bunun sonucu olarak da protezlerde sorun meydana gelebiliyor. Enfeksiyon kapan hastaların protezlerinde aşınma meydana geliyor.
Bu aşınma ve enfeksiyon protezin olduğu bölgede hem proteze hem de hastanın kaslarına zarar veriyor. Bu bölgede yoğun şişme, acı, ağrı ve yürümede aksaklık meydana geliyor.
Bu durumu kesinlikle hafife alamayın ve bir uzmanla derhal görüşün. Uzmanın tercihine göre protez temizlenir ya da değiştirilir.