Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalça protezi ameliyatı, 70’li yıllardan itibaren uzman ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilen yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi operasyonlardır.

Hastalarda çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen şiddetli kalça ağrılarının ve acılarının dinmemesi sonucunda yapılmaktadır.

Protez ameliyatlarında yaşanan gelişim ile hastalara uzman ortopedi cerrahı tarafından en uygun protez seçilir ve ameliyat esnasında hasar gören kalça eklemine yerleştirilir.

Kalça protezi sayesinde günlük yaşam aktivitelerinde zorlanan hasta, ameliyat sonrası bir ağrı ve acı hissi olmadan hareket edebilmektedir.

Kalça protezi nasıl yapılır?

Kalça Protezi Ameliyatı Süreci Nasıl İlerler?

Kalça protezi ameliyatı, hastaların şiddetli ağrılarına çözüm niteliğinde kullanılan ilaç ve enjektörlü sıvı veya fizik tedavi gibi yöntemlerin yetmediği durumlarda yapılan bir ameliyattır.

Hastaların bitmek bilmeyen ağrıları, kişisel hayatında yaşamını olumsuz etkiler. Çok basit hareketler olan; 100 metre yürüme, merdiven çıkma, oturup kalkma gibi hareketler hastaları zorlamaktadır.

Hastaların ağrı ve acılarının konservatif tedavi yöntemleri ile dinmediği durumlarda kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Ameliyat süreci anestezi yöntemi ile başlar. Uygun anestezi yöntemi seçildikten sonra hastaların genel durumları incelenir. Gerekli görüldüğü takdirde röntgen ve hatta tomografi görüntüleri istenir.

Kalça protezi ameliyatı sürecinde hastada enfeksiyon belirtisi de bulunmadığı takdirde ameliyata onayı verilmektedir. Bu süreçte hastanın aktif bir enfeksiyonu olması sakıncalıdır. Çünkü aktif bir enfeksiyon, proteze taşınması durumunda hastaya revizyon işlemi uygulanması gerekir.

Revizyon işlemi normal kalça protezi ameliyatından çok daha zorlu bir süreçtir. Normal ameliyatın süreci 60 ila 120 dakika arasında gerçekleşmektedir. Bu süreçte hastanın ilk olarak genel veya lokal olarak anestezi uygulanır.

İşlem bittikten sonra ilk olarak hastanın sorunlu bölgesinde bir kesi açılır. Ardından bu kesiden yıpranmış parçalar çıkartılarak yerine protezler takılır. Daha sonra hastanın açılan yarası dikilerek kapatılır ve ameliyat işlemi sonlanır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kalça Protez Ameliyatı Sonrası Süreç

Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar, 2 saat kadar sonra yürütülür. Odanın içinde ve daha sonra da koridora çıkartılarak yürütülme işlemleri gerçekleşir. Hasta iyileşme süreci içerisinde sürekli olarak yürümesi gerekmektedir.

Hasta, ilerleyen günlerde protezi zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır. Örneğin hasta, özellikle ilk 6 hafta boyunca tek başına tuvalete gidemez. Ya da hasta namaz kılıyorsa öne eğilme ve secdeye kapanma hareketlerini yapamaz.

Oturması gereken zemin sert ve yüksek olmalıdır. Eğer spor ile uğraşıyorsa, kalça protezi ameliyatı sonrası spor müsabakalarından, birebir mücadelelerden kaçınmalıdır. Daha hafif olan sporları tercih etmelidir.

Ek olarak hasta sık sık az mesafeli yürüyüşler yapmalı, eğer ayağa kalkabilecek durumda değilse ayağının altına bir merdane veya şişe koyarak ayağını hareket ettirmelidir.

Hasta iyileşme süreci içerisindeyken, kan dolaşımını ne kadar iyi durumda tutarsa o kadar iyi sonuçlar alacaktır. Hastalar, ilaçlarını düzenli olarak almalı verilen egzersiz çalışmaları düzenli olarak yapmalıdırlar.

Doktor kontrollerini kaçırmamalı, tehlikeli hareket ve davranışlardan ise uzak durmaları gerekmektedir.

Revizyon Nedir?

Revizyon işlemi; hastaların protezlerinin çıkması ya da iltihaplanması durumunda ortaya çıkan tedavi yöntemidir.

Hasta tehlikeli hareketlerden kaçınmadığı veya düştüğü takdirde protezi çıkabilir. Ya da hasta bir enfeksiyona maruz kaldıysa bu enfeksiyon kan dolaşım sistemi ile proteze bulaşabilir ve protez aşınma yapabilir.

Hasta ameliyata alınır ve çıkan protez yerine takılır ya da aşınmış parçalar değişerek revizyon işlemi gerçekleşir.

Hasta revizyon ameliyatı sonrası ilk ameliyatında dikkat etmesi gereken hususlara özen göstermelidir.

Son Yazılar