Kalça Protez Tedavisi

Kalça protez tedavisi, kalçalarında sorun bulunan hastaların sık sık duyduğu bir yöntemdir.

Öte yandan hastalar kalça protez tedavisi hakkında  yeterince bilgiye sahip olmadıkları için daima ikilemde kalırlar.

Bu ameliyat her ne kadar risksiz olsa da hastaların içlerinde bir endişe hep olacaktır.

Kalça Protez Tedavisi Kalça Protez Nedir ve  Ne İçin Kullanılır?

Kalça, vücudumuzdaki en önemli eklemlerden biridir.

Kalça eklemi, uyluk kemiğinin yuvarlak başının, leğen kemiği ile birleşmesi sonucu oluşur.

Birleşen yüzeyler kıkırdakla kaplıdır ve gücünü kaslardan alır. Kalça ekleminin yüzeyi bir zar ile kaplıdır, kalça eklemini kayganlaştıran ve sürtünmeyi ortadan kaldıran bir sıvı salgılamaktadır.

Kalça eklemi pek çok nedenle çalışamaz hale gelebilir. Çocuklukta geçirilen kalça çıkığı, küçük yaşlarda geçirilen kalça hastalıkları, uyluk başının üzerindeki kıkırdağın kayması sonrası hasta ileri yaşlara ulaştığında kireçlenmeye neden olur.

Buna benzer pek çok neden ile başvurabileceğiniz çözüm yolu ise kalça protezi ameliyatı olabilir.

Kalça Protez Tedavisi Ameliyat Süreci

Hastalar genellikle kalça bölgesinde dinmeyen ağrı ve şişlik şikayeti ile gelmektedir. Hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.

Bu yöntemler kimi zaman ilaç ve haplar, kimi zamanda enjektörlü sıvılar, baston kullanımı gibi şeylerdir. Hastalar, her hangi bir çözüme ulaşamadıkları takdirde kalça protezi ameliyatı gündeme gelebilmektedir.

Buna istinaden hastaların kafasında kalça protezi nedir sorusu oluşmaktadır.

Bilmelisiniz ki, kalça protezi ameliyatı düşük riskli bir ameliyattır. Hele ki uzman kişinin bu ameliyata el yatkınlığı var ise, bu durumda ameliyat süresi 45 dakikaya kadar düşebilmektedir.

Kullanılan protezin yapısı önemli olduğu kadar doktorun da tecrübesi önemlidir. Ameliyat lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.

Kişinin her hangi bir engel teşkil edecek sorunu yok ise ameliyat süreci sorunsuz bir şekilde ilerler. Hastaya ilk olarak  anestezi uygulanır. Ardından hastanın sorunlu olan bölgesine küçük bir kesi atılır.

Açılan bu kesi den hastanın kalçasında bulunan sorunlu kemik  parçaları çıkartılır.  Daha sonra protez yerleştirilir ve dikiş işlemi başlar. Dikiş işlemi de tamamlandıktan sonra hastanın ameliyat işlemi tamamlanmış olur.

Ameliyattan 2 saat kadar sonra hastanın yürütülmesi gerekmektedir. Bu sebeple hasta ameliyattan 2 saat kadar sonra, önce oda içinde daha sonra da koridora çıkartılarak yürütülür.

2 gün içerisinde de taburcu işlemleri onaylanır.  Hasta eve gittikten sonra yürüme işlemine devam etmelidir. Ameliyat sonrası uyması gereken bazı kurallar mevcuttur.

 Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası hastanın en çok rehavete kapıldığı konu iyileşme sürecidir. Böyle düşünen hastalar, ameliyat sonrası için tehlikeli nitelik taşıyan hareketleri çekinmeden yaparlar.

Bu da hastaların protezlerine zarar verir.  Hastaların revizyon işlemi olmasının en temel ve sık sebebi de budur.

Revizyon işlemi hastaların protezlerinin çıkması, kırılması durumunda ya da enfeksiyon kaynaklı olarak  protezin aşınması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Özellikle ilk 6 hafta boyunca hastaların kendilerine ekstra özen göstermeleri gerekmektedir.  Hastalar her ne kadar eski sağlıklarına geri kavuşmuş olsalar da bir protez kullandıklarını unutmamaları gerekir.

Otururken sert ve yüksek zeminleri tercih etmeli, öne eğilme, bacaklarını 80 dereceden yukarı açma, ağaç tırmanma gibi hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.

Kalça Protez Tedavisi

Kalça Protezi Doğum Yapmaya Engel Mi?

Özellikle genç kadın hastalarımızın en çok merak ettiği soru, kalça ameliyatının hamile kalmaya engeli olup olmadığıdır.

Kalça ameliyatı çok küçük yaşta olmuş bir birey, gönül rahatlığı ile hamile kalabilir ve doğum yapabilir. Fakat her iki tarafında kalça protezi bulunan anne adayları sezaryen doğuma yönlendirilir.

Hastalar doğum esnasında beli bir noktaya kadar bacaklarını açabileceklerinden burada bebeğin vajina girişine sıkışması söz konusu olabilir.

Hastaların cinsel birliktelik sırasında da kaçınması gereken bazı pozisyonlar bulunmaktadır. Bunları doktorlarına sorarak öğrenebilirler.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZwHB_sIXApg