Gelişimsel Kalça Displazisi

Gelişimsel Kalça Displazisi (DDH), kalçanın “top ve soket” ekleminin bebeklerde ve küçük çocuklarda düzgün şekilde oluşmadığı bir durumdur.

Gelişimsel Kalça Displazisi

Gelişimsel Kalça Displazisi Nedir Tanımı

Bazen konjenital kalça çıkığı veya kalça displazisi olarak adlandırılır. Kalça eklemi uyluk kemiğini (femur) pelvise bağlar.

Femurun (femur başı) top gibi yuvarlanır ve kupa şeklindeki kalça soketinin içine oturur. DDH’de kalça soketi çok sığdır ve femur başı sıkıca yerinde tutulmaz, bu nedenle kalça eklemi gevşektir. Ağır vakalarda, femur soketten çıkabilir (yerinden çıkabilir).

DDH bir veya her iki kalçayı etkileyebilir, ancak sol kalçada daha yaygındır. Ayrıca kızlarda ve ilk doğan çocuklarda daha yaygındır. Her 1000 bebekten yaklaşık 1 veya 2’sinde tedavi edilmesi gereken DDH vardır.

Tedavi olmadan, DDH aşağıdakiler dahil olmak üzere yaşamın ilerleyen dönemlerinde sorunlara yol açabilir:

  • Gevşeklik geliştirme
  • Kalça ağrısı – özellikle genç yaşlarda
  • Ağrılı ve sert eklemler (osteoartrit)

Erken tanı ve tedavi ile çoğu çocuk normal olarak gelişebilir ve kalçalarında tam bir hareket yelpazesine sahiptir.

Gelişimsel Kalça Displazisi Tedavisi

DDH tanısı erken yaşta teşhis edilen bebeklere genellikle Pavlik koşum takımı adı verilen bir kumaş ateli uygulanır. Bu, bebeğinizin kalçalarının her ikisini de sabit bir pozisyonda sabitler ve normal şekilde gelişmelerini sağlar.

Gelişimsel Kalça Displazisi

Cerrahi Tedavi

Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra gelişimsel kalça displazisi teşhisi konulursa veya Pavlik kemeri yardımcı olmamışsa ameliyat gerekebilir.

En yaygın kullanılan cerrahi yöntem redüksiyon denir. Bu femur başını tekrar kalça soketine yerleştirmeyi içerir. Bu ameliyatı genel anestezi altında yapılır.

Çocuğunuzun ameliyattan sonra en az 12 hafta boyunca alçı takması gerekebilir Kalçaları 6 hafta sonra tekrar genel anestezi altında kontrol edilecek, stabil ve iyi iyileştiğinden emin olunacaktır.

Bu araştırmadan sonra, çocuğunuz kalçalarının tamamen stabilize olması için muhtemelen en az 6 hafta daha alçı kullanacaktır. Bazı çocuklar kemik deformitelerini düzeltmek için açık bir redüksiyon sırasında veya daha sonraki bir tarihte kemik cerrahisine (osteotomi) ihtiyaç duyabilir.

Eğer çocukluk döneminde tedaviye gidilmediyse de ilerleyen dönemde kalça protezi ameliyatı olarak da kişiler sağlıklarına kavuşabilirler.