Kalça Eklemi Hastalıkları Nelerdir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kalça eklemi vücudun merkezinde yer alan ve yük taşıyan bir eklemdir. Sabah yataktan kalkılıp basıldığı zaman her iki kalçanın üzerinde yürünür, yere bir şey düştüğünde eğilip alırken kalça eklemleri kullanılır, sandalyeye oturup kalkarken, bacak bacak üstüne atarken ya da ayakkabı bağlarken kalça eklemleri kullanılır.
Dolayısıyla vücutta en sık kullanılan eklemlerin başında kalça eklemi gelmektedir. Kalça ekleminde en ufak bir problemin olması günlük yaşam kalitesinin bozulmaya başlamasına neden olur.
En sık görülen kalça eklem hastalıklarının başında kalça kireçlenmeleri gelir.
Kalça Eklemi Rahatsızlıkları-Kalça Kireçlenmesi
Kalça kireçlenmelerinde ağrı hemen hemen her hastanın şikayetidir. Hatta öyle ki hastalar bu ağrı nedeniyle günlük aktivitelerini yerine getiremez olurlar.
Oluşan bu ağrı kalçada değil kasık kısmında oluşur ve dize doğru yayılır. Kalça kireçlenmesinde belirttiğimiz ağrının peşine genellikle hareketler kısıtlanmaya başlar.
Kalça kireçlenmesinde çocukluk çağında tedavi edilemediği takdirde ileri yaşlarda erken dönem kireçlenmeye neden olur. Bacak boylarında eşitsizlik olur ve hasta yürürken aksamaya başlar.
Özellikle kalça çıkığına bağlı kalça kireçlenmeleri iki taraflı olduğu zaman yürüme dengesini ileri derecede etkilediği için hasta yalpalayarak yürür. Yalpalayarak yürüdüğü zaman bu hem bel eklemini hem de aşağıdaki diz eklemini olumsuz etkiler. Dolayısıyla merkezde yer alan kalça ekleminin sorunu yavaş yavaş bütün vücuda yayılmaya başlar.
Sık Karşılaşılan Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
- Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,
- Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,
- Kalça Eklemi etrafında hafif şişme,
- Aktivite sonrasında veya gün sonuna doğru artan eklem ağrısı.
- Kasık bölgesi veya kalçada, bazen de diz veya uylukta ağrı hissedilir.
Kalça eklem hastalıklarının erken dönemde tanınması, hasta tarafından farkına varılması ve hekim tarafından tedavisi son derece önemlidir.
Kalça kireçlenmelerine ek olarak yine kalçayı en çok tutan eklemlerin başında uzun süreli kortizon kullanan hastalarda görülen kalça kemiğindeki çürümeler, avasküler nekroz olarak adlandırılan hastalıklar gelir.
Yine çocukluk döneminde büyüme çekirdeğindeki kaymalara bağlı olarak ortaya çıkan kalça eklem hastalıkları ya da çocukluk döneminde geçirilmiş düşme, kazalar sonucu ortaya çıkan yanlış kaynamış kemiklerin getirdiği hasarlar ortaya çıkabilir.
Bunların hemen hemen hepsinin ortak özelliği, bacak boyunda kısalığa yol açması, yürürken aksamaya yol açmasıdır.
Örneğin hasta o tarafta çorabını rahat giyemez ya da ayak tırnağını kesemez hale gelir. Bütün bunların hepsi bir araya getirildiğinde vücut dengesi öylesi bozulur ki gittikçe bel ve diz eklemleri bundan etkilenmeye başlar.