Kalça Displazisi ve Tedavi Yöntemleri

Kalça displazisi, üst uyluk kemiğinin top kısmını tamamen örtmeyen kalça soketi için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu durum, kalça ekleminin kısmen veya tamamen çıkmasına neden olur.

Kalça displazisi teşhisi erken bebeklik döneminde konulursa, yumuşak bir destek ile genellikle sorun düzeltilebilir.
Hafif kalça displazisi vakalarında kişi yetişkin olana kadar belirti göstermeyebilir.

Kalça Displazisi

Displazi eklemi kaplayan kıkırdağa zarar verebilir ve kalça ekleminin soket kısmını çevreleyen yumuşak kıkırdağa (labrum) da zarar verebilir. Buna kalça labral gözyaşı denir.

Daha büyük çocuklarda ve genç yetişkinlerde, kemikleri düzgün eklem hareketi için uygun pozisyonlara taşımak için ameliyat gerekebilir.

Kalça Displazisi Belirtileri Nelerdir?

Belirti ve semptomlar yaş grubuna göre değişir. Bebeklerde, bir bacağın diğerinden daha uzun olduğunu fark edebilirsiniz. Bir çocuk yürümeye başladığında, topallama gelişebilir. Bebek bezi değişiklikleri sırasında, bir kalça diğerinden daha az esnek olabilir.

Ergenlerde ve genç erişkinlerde kalça displazisi ,osteoartrit veya kalça labral yırtığı gibi ağrılı komplikasyonlara neden olabilir. Bu, aktiviteye bağlı kasık ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda, kalçada bir instabilite hissi yaşayabilirsiniz.

Kalça Displazisi

Komplikasyonları

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde kalça displazisi, kalça ekleminin soket kısmını çevreleyen yumuşak kıkırdağa (labrum) zarar verebilir. Buna kalça labral gözyaşı denir. Kalça displazisi eklemin osteoartrit gelişme olasılığını da artırabilir.

Bu, soketin daha küçük bir yüzeyi üzerinde daha yüksek temas basınçları nedeniyle oluşur. Zamanla bu, eklem hareket ettikçe birbirlerine karşı kaymalarına yardımcı olan kemiklerdeki pürüzsüz kıkırdağı takar.

 Tedavi Yöntemleri

Displazinin tedavisi kişinin yaşına bağlıdır. Altı aydan küçük bebeklerde eklem topunu yuvada tutan yumuşak bir destek ile birkaç ay sonunda iyileşme olabilir. 6 aydan büyük bebeklerde ise tam vücut alçısı veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için ise cerrahi müdahale tek tedavi yöntemidir. Bu yöntem de kalça protezi ameliyatı ile gerçekleştirilir.

Displazi hafif ise, artroskopik cerrahi, displazi daha şiddetli ise, soketi pelvisten ayırmak ve yeniden konumlandırmak için topla uyumlu hale getirilmesini içeren periasetabular osteotomi ameliyatı, ciddi hasar gören kalçalarda ise replasman ameliyatı uygulanmaktadır.

Son Yazılar