Diz Ve Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Diz ve kalça protezi uygulamaları protez cerrahi alanında yer alan çok önemli protez ameliyatlarıdır.

Bu operasyonlar düşük risk ve yüksek başarı oranlarına sahiptir. Ameliyatların risk oranı düşük olsa da uyulması gereken bazı kurallar mevcuttur.

Diz ve kalça protezi ameliyatı olan hastaların bir çoğu bu ameliyatlar soncunda yaşamış olduğu ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerinden kurtulmaktadır.

Diz Ve Kalça Protezi Neden Yapılır?

Diz Ve Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Protez cerrahi alanında gerçekleştiren protez ameliyatları, bozulmuş olan eklem yüzeyinin getirdiği kötü yaşam kalitesinin geri kazanılması için yapılan bir ameliyattır.

Protez ameliyatı olan hastalar ameliyat sonrası yaşanacak süreci merak etmektedir.

Günümüzün gelişen teknolojisiyle beraber protez alanında da güzel gelişmeler meydana gelmektedir.

Diz ve kalça protezi ameliyatları ise özellikle ileri yaştaki yastalar için uygulanan kalıcı çözüm yoludur.

Diz Ve Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Diz ve kalça protez ameliyatları sonrası dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Ameliyat sonrası hasta belirli bir süre hastanede gözetim altında kalmaktadır.

Bu süreçte dokuların güçlenmesi ve onarılması gerekmektedir. Hastalar 3 haftadan sonra bacak bacak üstüne atabilir ve çömelip kalkabilir.

Hastaların ömür boyu dikkat etmesi gereken kurallar arasında yüksekten atlama veya ağaca tırmanma gibi protezi zorlayacak aktivitelerden kaçınması gerekmektedir.

Yüksekten atlama protezi deforme edebilir. Protezde deforme oluşması ikinci bir protez ameliyatını gerekli kılabilir. Protez ameliyatı sonrası spor konusu da hastalar tarafından merak edilmektedir.

Hastalar protez ameliyatı sonrası yürüyüş, koşu, bisiklet ve tenis gibi sporları yapabilir. Fakat birebir mücadele gerektiren sporlardan kaçınmalıdır.

Hastalar protez ameliyatı sonrası basketbol, futbol gibi sporlardan kaçınmalıdır.

Diz Ve Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Diz Protezi Nedir?

Diz protezleri genellikle diz kireçlenmelerinde kullanılan tedavi yöntemidir. Diz eklem kıkırdağının ileri derecede bozulması ile diz kireçlenmesi meydana gelmektedir.

Kireçlenme, dizde bulunan 3 bölgede gelişmektedir. Diz protezi ameliyatında bu üç bölge çıkarılır ve yerine protez takılır. Diz protezi metal ve polietilden elde edilen madde ile yapılır.

Uygun anestezi yöntemi belirlendikten sonra dizin ön kısmından bir kesi açılır. Buradan protezin uygulanacağı bölgeden ince bir kemik tabakası alınır.

Daha sonra uygun protez parçaları seçilir ve polimetil metakrilat veya kemik çimentosu olarak bilinen dolgu maddesi ile hazırlanan protez kemik yüzeyine tutturulur.

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi genellikle çarpma veya düşmeye bağlı olarak gelişen travmalar sonucu hasarların tedavisinde kullanılır.

Hastalar genellikle bu şikayetlerinde çok fazla ağrı problemi yaşamaktadırlar. Bu süreç içerisinde hastaya uygulanan ilaç tedavisi ya da fizik tedavi egzersizleri yetersiz kalabilir.

Hastanın ağrı ve acısını dindirmek amacıyla son çare olarak hastaya kalça protezi gerçekleştirilmektedir. Kalça protezi tedavisi, lokal veya genel anestezi ile yapılır. Hastaya ameliyat esnasında uzmanın tercihine bağlı olarak kesi atılır.

Sorunlu kemik parçaları çıkartılır. Daha sonra yerine hastaya özel olarak hazırlanan protez konulur. Dikme işlemi de gerçekleştirildikten sonra ameliyat sonlanır.

Kalça protezi ameliyatı ardından 2 saat kadar sonra hastanın yürütülme işlemi gerçekleştirilir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023