Diz Protezi Tedavisi

Diz protezi tedavisi, konservatif tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda hastaya uygulanan cerrahi bir operasyondur.

Diz protezi ameliyatları protez cerrahi alanında gerçekleştirilen yüksek başarı oranlarına sahip ameliyatlar içerisinde yer almaktadır.

Diz protezi tedavisi, dizde eklemleri oluşturan üç kemiğin eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanması işlemidir.

Diz Protezi Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Uzman ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilen diz protezi ameliyatı, iltihaplanmalara bağlı olarak dizde oluşan diz ağrılarını azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için yapılır.

Diz ekleminin bozulma sebepleri arasında genetik sebepler ile oluşan diz problemleri, yaşa bağlı olarak yıpranma ve aşınma problemi, obezite ve aşırı kilo gibi etkenlerde dizde ağrı oluşmasına neden olmaktadır.

diz protezi tedavisi

Genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ileri yaş hastalarda görülen diz ağrılarının ortaya çıkmasına etki eden osteoartrit ya da halk arasında bilinen adıyla kireçlenme rahatsızlığı da diz ağrılarına sebebiyet vermektedir.

Konservatif tedavi yöntemleri ile hastanın diz ağrılarının dinmediği durumlarda diz protezi tedavisi kapsamında ameliyat gerçekleştirilir.

Hastanın genel sağlık durumunun ameliyata izin vermesi ve uzman ortopedi hekimin onay vermesi halinde diz protez ameliyatı hemen hemen her yaştan kişiye uygulanabilir.

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Diz protez ameliyatlarında uygulanılan iki çeşit protez bulunmaktadır. Hastanın diz eklemindeki hasarın boyutuna bağlı olarak uzman ortopedi cerrahı tarafından uygulanılacak protezin çeşidi farklılık göstermektedir.

Diz protez çeşitlerinden biri total diz protezidir. Total diz protezleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diz ekleminin tamamına uygulanan protez çeşididir.

Yarım diz protezi ise diz ekleminin sadece bir kısmının protez ile kaplanmasıdır. Yarım diz protezinde eklemdeki aşınma dizin sadece bir bölgesinde olmalı, dizin geri kalanındaki eklem kıkırdağı, menisküsler, çapraz bağlar ve yan bağlar sağlam olması gerekmektedir.

Diz Protezi Tedavisi

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşam

Diz protez ameliyatı olan hastalar ve hasta yakınları geçirmiş oldukları diz protezi tedavisi ardından yaşanacak süreci merak etmektedir.

Ameliyat sonrası hasta oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek amacıyla uzman ortopedi hekimi tarafından belirli bir süre hastanede gözetim altına kalmaktadır. Hasta ameliyat sonrası hemen yürütülmektedir.

Bu sayede hastanın ameliyat esnasında diz eklemine yerleştirilen diz protezinin vücuduna uyum sağlaması hedeflenir. Bu nedenle hasta koltuk değneği ya da yürüteç desteği ile yürütülür.

Diz protez ameliyatı sonrası oluşabilecek enfeksiyon, kanama, ağrı gibi komplikasyonların önüne geçmek adına hasta, uzman ortopedi hekiminin reçetelendirdiği ilaçları kullanmalıdır.

Hastaya ameliyat sonrası diz eklemini güçlendirmek amacıyla fizik tedavi egzersizleri de uygulanır. Diz protez ameliyatı sonrası hastaların büyük çoğunluğu cerrahi operasyondan yaklaşık 4-6 hafta sonra koltuk değneği ve yürüteç desteği olmadan rahatlıkla yürüyebilir.

Hastalar, 8 hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir. Yara dokusunun iyileşmesi ve kasların yeniden restore edilmesi nedeniyle tam iyileşmenin sağlanması gereken süre ise 2 yıl olmaktadır.

 

Son Yazılar