Diz Protezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diz ekleminde bulunan sorunlar, tedavi edilemediği takdirde  diz protezi işlemi uygulanmaktadır. Peki diz protezi sonrası nelere dikkat etmemiz gereklidir?

Hastalar diz protezi sonrası eski sağlıklarına kavuşabilirler mi? Bu sorularınızın cevaplarını gelin hep birlikte yanıtlayalım.

Diz Protezi Sonrası

Diz Protezi Neden Yapılır?

Diz ekleminin aşınması ya da yıpranması sonucu oluşan rahatsızlıkların tedavi edilemediği durumlarda diz protezi tedavisi kullanılır.

Hastalar zamana, travmatik parçalanma ve sakatlanmalar, iltihaplı ve ciddi enfeksiyonlar sonucunda bu ameliyat gerçekleştirilir. Hastalar çoğunlukla ağrı sebebiyle yürüyemez.

Günlük yaşamlarını çok fazla zorlayan bu durum; çeşitli ilaçlar, enjektörlü sıvılar, kremler, baston kullanımı gibi yöntemlerle giderilmeye çalışılır.

Ciddi problemi olan hastalara ne yazık ki bu tedavi yöntemleri fayda sağlamaz. Bununla birlikte hastalara diz protezi ameliyatı uygulanır.

Diz Protezi Ameliyat Süreci

Ameliyat süreci uygun anestezi yöntemi seçilerek başlar. Hasta ameliyat gününde veya ameliyattan 1 gün önce hastaneye yatırılır.

Dizin ön kısmından bir kesi açılır. Açılan bu kesiden diz eklemindeki sorunlu bölge çıkartılır. Kemikte kesilmesi gereken yerler kesilir.

Daha sonra uygun protezler seçilir ve kemik çimentosu denilen madde ile dolgu yapılır.  Ardından hastaya içten dikiş atılır. ve ameliyat işlemi bitirilir.

Diz Protezi Sonrası

Diz protezi ameliyatından sonra hastamızın en çok dikkat etmesi gereken konu hareket etmektir. Hastaların hastaneden taburcu olduktan sonra, evinde yatakta vakit geçirmesini değil, koltukta oturmasını istemekteyiz.

Hastalarımız ameliyat olduktan 1 gün sonra hastanede yürütülmeye başlanır. Takip eden diğer günlerde önce oda içi, ardından koridor ve merdivenlerde yürümesi sağlanır.

Hastaların iyileşme süreçleri bünyelerine göre değişmektedir. Bu süreç ortalama 3-7 gün arasında değişmektedir.

Bu süreçte hastalar bol bol yürütülür. Ameliyat sonrası hastalarda ağrı seviyesi sürekli olarak takip edilmektedir.  Bu da epidural olarak veya kan damarlarına, sürekli ağrı kesici pompalayan pompalar kullanılarak sağlanmaktadır.

Diz protezi sonrası

Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Protezlerin ömürleri, gelişen teknolojiyle birlikte daha da artmıştır.

Önceleri tamamen metalden yapılan bu protezler aşınma sebebiyle 1-2 yıl kadar dayanabiliyordu. Buna ek olarak hastaların dizlerinde başka problemlere de sebebiyet vermekteydi.

Fakat günümüzde kullanılan protezlerin yapısında kullanılan malzemeler, bu gün ki protezlerin ömürlerini bir hayli uzatmışlardır. Kullanılan malzeme her ne olursa olsun proteze hor bir şekilde davranmak , protezin ömrünü azaltacaktır.

Örneğin diz protezi sonrası hasta, belli bir açının üzerinde dizini büktüğü takdirde protezin zarar görmesi içten bile değildir.

Buna ek olarak hasta sağlığına dikkat etmeden aşırı kilo alırsa ve yaşam koşullarına uygun bir hayat sürdürmezse protez iltihaplanabilir.

Kilo almak, protezin üzerine fazla ağırlık binmesine sebebiyet verir. Bu durumda protez kırılma ve çatlama yapabilir.

Uygun hayat koşullarında yaşamadığınız takdirde enfeksiyon ve diğer hastalıklara maruz kalmanız içten bile değildir.

Bu durumda enfeksiyonunuz protezinize taşınırsa, protez aşınıp ameliyatlı bölgede sorun çıkartabilir.

Bu durumda da revizyon işlemine gidilmesi gerekir. Revizyon ameliyatı ise normal ameliyattan daha uzun ve detaylıdır.

 

https://youtu.be/5SUhCyO-OJ4