Diz İç Yan Bağ Yaralanmaları

Diz İç Yan Bağ Yaralanmaları genellikle dize yandan gelen bir darbe sonucu oluşur.

Vücudun en büyük ve karmaşık eklemi olan diz iç yan bağ yaralanmaları günlük hayatta hareket etmemize olanak sağlamaktadır. Dizlerde yaralanmaya yatkın iki bağ bulunmaktadır. Bunlar; ön çapraz bağ ve iç yan bağdır.

Diz iç yan bağı, dizin iç kısmında yer alan yüzeysel ve derin iki kısımdan oluşmaktadır. Yüzeysel kısımda uyluk iç bacak iç kısmının altına kadar uzanmaktadır. Derin kısım ise eklem kapsülünden başlar ve iç menisküse yapışır.

Diz İç Yan Bağ Nasıl Yaralanır?

Diz İç Yan Bağ Yaralanmaları

Dizin iç yan bağı diğer ismi ile MCL (medial kollateral bağ), dizin iç kenarı boyunca uzanan bir doku bandıdır.

Hareket ederken dizin sabit kalmasını ve düzgün çalışmasını sağlamak için incik ve uyluk kemiklerini bağlamanıza yardımcı olur.

Diz iç yan bağ hasar gördüğünde, diz kendini fazla uzatabilir veya bükülmemesi gereken bir yönde çok fazla bükülebilir. Diz iç yan bağ yaralanmaları genellikle spor travmalarıyla meydana gelir.

Dizin dıştan darbe alması ya da içe doğru zorlanması sonucu iç yan bağda hasar meydana gelebilmektedir. Bu durum dizin iç bölgesinde ağrı ve şişlik ile kendini gösterir. İç bağ yaralanmaları, kısmi yırtık veya tam kat yırtık şeklinde de olabilmektedir.

Diz İç Yan Bağ Yaralanmaları Tedavisi

Çoğunlukla futbol, basketbol gibi çoklu oyunlarda dize dışarıdan darbe alınması sonucu oluşan diz iç yan bağ yaralanmaları tedavisi vakit kaybedilmeden yapılmalıdır.

İç yan bağ, dizin iç kısmının açılmasına engel olduğu için ayakta dururken dize yandan gelen darbelerde aşırı gerilmeye bağlı olarak yaralanabilir. Bu durumda dizin iç kısmı açılırken dış kısmı daralmaktadır.

Diz iç yan bağ yaralanmasında hafif bir hasar var ise dinlenme, buz uygulaması ve diğer kişisel bakım ile kendi kendine iyileşebilir. Buz uygulaması, diz eklemine saatte bir 15 – 20 dakika boyunca yapılabilir.

Bu uygulama ile ağrı hissi kontrol altına alınır. Ortez ya da koltuk değneği kullanımı da diz eklemini sabit tutmakta ve ekleme yük binmesinin önüne geçmektedir.

Ayrıca hastaya bu süre zarfı içerisinde çeşitli fizik tedavi egzersizleri de uygulanır. Bu sayede diz ekleminin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Diz iç yan bağ yaralanması sonucu oluşan ağrı ve şişmeyi hafifletmek için doktorunuz steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar almanızı önerebilir. Daha ciddi hasarlarda ise dizinizi yeniden canlandırmak için cerrahi müdahale gerekli olacaktır.

Diz iç yan bağ yaralanması

Diz İç Yan Bağ Ameliyatı

Diz iç yan bağ yaralanmalarında ameliyat yöntemi çoğunlukla uygulanmamaktadır. Genellikle hastaya yapılan konservatif tedaviler sonucunda yaralanma iyileşmektedir.

Ancak diz iç yan bağ yaralanması ile beraber dizde herhangi başka bir yaralanmanın da görülmesi durumunda cerrahi tedavi gerekli görülebilir. Dize dıştan bir darbe geldiğinde diz, normal hareket yeteneğinin ötesinde zorlanır.

Bu durum, MCL bağının kısmen yırtılmasına ya da kopmasına neden olabilir. Böyle bir durumda menisküs yırtılmasına da rastlanılabilir.

Hastaya menisküs tanısının konulması sonrası uzman ortopedi hekiminin onayı ile menisküs ameliyatı gerçekleştirilir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023