Diz Eklemi Hastalıkları Nelerdir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Categories:
Diz eklemi, vücudumuzda en sık kullanılan eklemler arasında yer almaktadır. Farklı sebeplerden dolayı oluşan diz eklemi hastalıkları nedeniyle ortopedi alanına birçok hasta başvurmaktadır.
Gün içerisindeki birçok aktiviteyi gerçekleştirme esnasında dizin bağları, menisküsleri ve kıkırdakları kullanılır.
Dolayısıyla eklemin sık kullanılması diz ekleminde yıpranmaya neden olabilir. Diz eklemi hastalıkları genellikle diz eklemi ağrıları ile kendini gösterir.
Yazı İçeriği
Diz Eklemi Hastalıkları
Diz eklemi uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı olmak üzere üç kemikten oluşmaktadır.
Diz eklemi hastalıkları genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi çeşitli nedenler sonucunda sonradan da meydana gelebilir.
Diz ekleminin ağrılı hastalıkları arasında; eklem romatizması ya da halk arasında bilinen adıyla kireçlenme, iltihaplı eklem romatizması, menisküs yırtığı, patellofemoral ağrı sendromu, intermittant hidrartroz ve osteokondritis dissekans gibi rahatsızlıklar görülmektedir.
Ayrıca travmaya bağlı olarak oluşabilen ön çapraz bağ yaralanması, diz kırıkları, diz bursiti gibi hastalıklarda diz eklemi hastalıkları arasında yer alır.
Diz Eklemi Hastalıkları: Osteoartrit (Kireçlenme)
Diz eklemi hastalıkları arasında yer alan kireçlenme rahatsızlığını etkileyen belirli faktörler bulunmaktadır. Hastanın kilosunun normalin üzerinde seyretmesi diz ekleminin diğer eklemlere göre biraz daha erken yaşlanmasına neden olabilir.
Merdiven inerken ya da çıkarken ağrı hissetmeye başlanması diz eklemindeki bozuklukların ilk habercisi olabilir.
Özellikle herhangi bir sportif yaralanma ya da düşme, çarpma sonrası diz ekleminin hasar görmesi, ağrıların başlaması ya da çömelip kalkmaların zorlaşması diz kireçlenmelerinin, kıkırdak bozukluklarının ilk habercisi olmaktadır.
Dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit özellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Hastalığın erken tedavisinde çeşitli ağrı giderici ilaçlar ve fizik tedavi egzersizleri kullanılmaktadır.
Bu tür hastalıklar erken dönemde fark edilmesi tedavi sürecine olumlu katkı sağlamaktadır.
Osteoartrit (Kireçlenme) Şikayetleri Nelerdir?
İleri yaş hastalarda merdiven inip çıkarken, çömelip kalkarken ortaya çıkan ağrılar ya da yürüyüşte 50-100 metre sonra dizlerin iç kısmında ağrı oluşması diz eklem hastalıkları başında gelen şikâyetlerdir.
Ayrıca hastalığın ileri devrelerinde gece yatakta bile ağrılar olmaya başlar. Örneğin hastalar yan yatıp uyudukları zaman dizlerin birbirine temas ettiğinde ağrı olduğu için uyuyamadıklarını ya da gece bu tür ağrıların uykudan uyandırdığından şikayet etmektedir.
Hastaların pek çoğu dizlerinin arasına ince bir yastık koyarak dizlerin birbirine temasını engelleyerek uyumaya çalışır.
Osteoartrit (Kireçlenme) Nasıl Tedavi Edilmeli?
Tıpta yaşanan yeni gelişmeler ışığında yapılan hücre tedavileri, kullanılan birtakım kıkırdak destek tedavileriyle, özellikle kırklı yaşlarda başlayan kireçlenme hastalığında farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Hastaya verilen ilaç tedavileri başlangıçta ağrı kesiciler yerine kıkırdak destek tedavileri olmalıdır. Glukozamin türü ilaçlar, kollajen türü ilaçlar kullanılabilir. Bunların yanı sıra Platelet Rich Plasma tedavisi ya da kök hücre tedavisi gibi hücre tedavileri bulunmaktadır.
Hastalığın muhtelif dönemlerinde bu tür tedavilerden fayda sağlanabilir. Hastalık ilerlediği zaman yavaş yavaş bu tür ilaç tedavileri yetmez hale gelmektedir. O zaman uzman ortopedi cerrahının onayı ile cerrahi tedaviler gerçekleştirilmelidir.
Kireçlenme tedavisinde hastaya uygulanan cerrahi tedavilerin başında diz protezi ameliyatı ya da artroskopi gelmektedir. Artroskopik diz ameliyatı diz eklemindeki sorunları teşhis ve tedavi edebilen cerrahi bir tekniktir.
İşlem sırasında cerrah çok küçük bir kesi yapıp bu kesiye artroskop olarak adlandırılan küçük bir kamera yerleştirir.
Diz protezi ameliyatı ise hastanın hasar gören diz eklemine yapay maddelerden hazırlanan protezin yerleştirilmesidir.
Bu sayede diz protezi hastanın diz ekleminin görevini üstlenir. Ameliyat sonrası hasta diz ağrıları olmadan günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilir.