Artroskopi Nedir? | Artroskopi Ameliyatı Sonrası
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Artroskopi “anahtar deliği cerrahisi” olarak da bilinen ve eklem içerisinde meydana gelen problemleri minimal invaziv yöntemlerle tetkik ve tedavi etmekte kullanılan bir cerrahi yöntemdir.
Bu ameliyat yöntemi diz, omuz, kalça, el ve ayak bileği ile parmak eklemleri için yapılan cerrahi operasyonlarda kullanılan modern bir tıp tekniğidir. Çekiç parmak için yapılan tedavilerde bu yöntemi kapsamaktadır.
Gelişmiş bir cerrahi teknik olan artroskopi ile yapılan ameliyatlar, ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürer.
Ameliyat süresi, eklemdeki problemin türü, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu ile ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın tecrübesine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Artroskopi Ameliyatı Sonrası Yürüme
Artroskopik cerrahi sonrası hastanın iyileşme ve günlük yaşamına dönme süresi klasik cerrahi yöntemlerine kıyasla çok daha hızlıdır.
Ameliyat sonrası eklem çevresinde hafif şişlik ya da ağrı meydana gelebileceği gibi, genellikle ciddi ağrılar oluşmaz.
Dolayısıyla artroskopik cerrahi ile yapılan ameliyatlar hasta konforu açısından da avantajlıdır.
Ameliyat sonrası, hastalar klasik cerrahi yöntemlerine kıyasla daha konforlu bir şekilde hareket eder.
Hastaların yürüme ve fiziksel egzersiz yapma sürecinde, artroskopi ameliyatı -açık yara izinin olmaması ve enfeksiyon riskinin çok daha düşük olması nedeniyle, daha avantajlıdır.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrası hastalar genellikle bir hafta içerisinde günlük yaşamlarına dönebilir; işe ya da okula gidebilir, merdiven inip çıkabilir ve ağrı sorunu olmadan basit egzersizleri yapabilir.
Bununla birlikte ağır işlerde çalışan hastaların daha uzun istirahat etmesi önemlidir. Ameliyatın yapıldığı ekleme bağlı olarak, atel ya da koltuk değneği gibi yardımcı araçların kullanılması gerekebilir.