Kalça Protezi Robotik Cerrahi
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Categories:
Eklem rahatsızlıkları, çeşitli sebeplerden dolayı hastalarda karşılaşılan bir sorundur. Günlük aktivitelerin kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kalça protezi robotik cerrahi yöntemi sayesinde hasar gören eklem yapısının tedavisi gerçekleştirilir. Operasyon sonrasında şiddetli ağrı ve benzeri olumsuz yan etkilerle oldukça düşük oranda karşılaşılır.
Gün içerisinde merdiven kullanma ve yürüyüş gibi aktiviteler sırasında zorluk yaşanabilmektedir. Bunların dışında kalça ekleminin aktif olarak kullanıldığı günlük programlarda da güç kaybı gözlemlenir. Protez cerrahisi uygulamalarının sonrasında eklem yapısındaki hasarlı yapının olumsuz yöndeki etkilerinin ortadan kalktığı gözlemlenir.
Yazı İçeriği
Kalça Protezi Robotik Cerrahi Teknikleri Nedir?
Geleneksel yöntemlere kıyasla robotik kalça cerrahisi, gelişmiş teknikleriyle öne çıkmaktadır. Pek çok kişi, ameliyatın robotlar tarafından gerçekleştirildiğine inanır. Ancak robotik cerrahi kapsamındaki cihazlar uzman hekimin gözetiminde kullanılır. Genel olarak amaç ise kalça ekleminin tahribata uğrayan bölgelerin tedavi edilmesidir.
Operasyon öncesi dönemde yeni nesil görüntüleme teknikleri sayesinde rahatlıkla gerekli teşhis yapılabilir. Üç boyutlu görüntüleme sonuçları elde edilebilmesiyle beraber ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Böylelikle tedaviyi yürüten doktorların her bir hastaya özel planlama yapma imkanı bulunur.
Robotik kalça protezi ameliyatı, ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde ilerlemesi gerekmektedir. Bilgisayara bağlı kontrol paneli, kamera ve ekran olarak üç temel mekanizmadan meydana gelir. Kişinin şikayetleri ve istekleri de göz önünde bulundurulur. Ek olarak gelişmiş modelleme teknolojisinden alınan sonuçlara da bağlı olarak gerekli işlemler yapılır.
Kimlere Uygulanır?
Ortopedik sağlığımızı büyük ölçüde tehdit eden eklem rahatsızlıkları sebebiyle çok sayıda kişi hekimlere başvurmaktadır. Hastalarda başlangıç seviyesinde görülen belirtileri medikal tedavi yöntemleriyle en az düzeye indirebilir. Fakat kalça eklemi diğer yapılardan bağımsız olarak kaynama özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle kalça protezi robotik cerrahi operasyonuna başvurulur.
Osteoartrit adı verilen ileri seviyelerde kireçlenme görülen kalça eklemlerine sahip olan kişilere uygulanmaktadır. Yaşa bağlı oluşan etkenler ve çevresel unsurların etkisiyle ortaya çıkabilen bir durumdur. Özellikle kanser ve benzeri sağlık sorunu olan kişilerin tedavisinde de başvurulan bir yöntemdir. Aynı zamanda kaza sonrasında veya sert darbeye maruz kalmaya bağlı olarak kalça protezi operasyonu gerekmektedir.
Kalça kırığı, cerrahi anlamda yetkin doktorlar tedavisi gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde felç geçirme ve pıhtı oluşumu riski söz konusudur. Belirli durumlar haricinde bütün hastalara uygulanabilen bir tedavi çeşididir. Ancak gelişimsel olarak ortaya çıkan kemik hasarları bulunan kişiler için sakıncalı olabilir. Bireylerin alanında uzman hekimler tarafından gerekli tetkiklerin yapılması önerilir.
Robotik Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Robotik cerrahisi ile ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde bazı avantajlar bulunur. Hazırlık döneminde üç boyutlu modellemelerle birlikte yüksek doğruluk oranı elde edilir. Protezin konumlandırılması noktasında olumlu yönde katkı sağlanır. Bu sayede kalça eklemi çevresinde bulunan yumuşak dokunun sağlıklı yapısı korunmaktadır. Ameliyat sonrasında kalça protezinin yerinden çıkma olasılığı da son derece düşüktür.
Operasyonun uygulandığı hastaların iyileşme döneminde sağladığı katkılar bulunur. Robotik kalça cerrahisi sonrası dönemde günlük aktivitelere dönüş daha kısa sürede gerçekleşir. Topallama ve yorgunluk gibi olumsuz belirtilere daha az oranda rastlanır. Dolayısıyla merdiven kullanma ve yürüme eylemlerinde de gelişme gözlemlenir. Robotik cerrahinin detaylı planlama olanaklarıyla beraber tahribata uğrayan bölgelerde daha hızlı bir şekilde iyileşme sağlanır.
Operasyon Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Ameliyat ertesi süreçte bireylerin uyması gereken bazı noktalar bulunur. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı ve robotik cerrahi alanında yetkinliğe sahip hekim tarafından takip edilmesi gerekir. İlk olarak protezin dayanıklılığının zarar görmemesi adına belirli noktalara uyulmalıdır. Fizik tedavi uzmanlığı çerçevesinde kişinin ihtiyaçlarına yönelik olarak tedavi planı oluşturulur.
Robotik kalça operasyonu olan bireylerin kilo takibi yapmaları önerilir. Kalça eklemi vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşımasıyla bilinir. Özellikle protezin uzun ömürlü olması ve olumlu yönde etki etmesi için önemlidir. Bu nedenle ameliyat sonrası dönemde hastaların beslenme programlarını bu doğrultuda düzenlemeleri gerekir.
Hastaların ne zaman yürüyebileceği konusu sıkça sorulan sorular arasındadır. Genellikle kişilerin operasyon sonrasında sosyal yaşantıya karışmaları önerilir. Ancak kalça eklemi rahatsızlığının boyutu ve hastanın sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Yeni nesil protez cerrahisi sayesinde topallama, ağrı ve hareket kısıtlaması gibi yan etkiler daha az oranda görülür. Kişinin sağlık durumuna bağlı olarak ameliyat sonrasındaki birkaç günde yürüyebildiği gözlemlenir. Operasyon süreciyle ilgili detaylı bilgi edinmek için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.