Hastalıklar ve Tedaviler
Artroskopi
Artroskopi, eklemi ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan minimal, teşhis ve tedavi amaçlı eklemin içini görüntülemeye yarayan cerrahi bir girişimdir. Artroskopi “eklemin içine bakmak” anlamına gelir. Eklemin içini görmemizi sağlayan alete ise artroskop denir. Artroskop, İçindeki lens ve aydınlatma sistemi ile eklem içindeki dokuları büyütür ve aydınlatır.
Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi, iç-içe geçirilen metal ve plastik yuva ile metal bir top ve sap kısmından oluşan suni kalça eklemine verilen isimdir. Günümüzde çeşitli materyaller ve uygulama teknikleri ile uygulanmaktadır. Daha çok metal-metal, metal-seramik uygulamaları tercih edilmekte, özellikle seramik modellerin kullanıma girmesi ile genç yaşlarda da başarı ile uygulanabilmektedir. Protez ömrü ortalama 20-25 senedir.
Kalça Kireçlenmesi
Kireçlenme, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdakların yıpranmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Kıkırdak ismi verilen kısım, kemiklerin birbirlerine bakan yüzeylerinde yer edinen, parlak ve ıslak bir yapıya sahiptir. Herhangi bir şekilde hasar görür ve yapısı bozulursa, eklem kayganlığı kaybolacağı için ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Tıbbi olarak “artroz” ismi verilen bu hastalık, halk arasında “kireçlenme” ismiyle bilinir.
Diz Protezi Ameliyatı
Dizde diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler diz protezi ile tedavi edilir. Protez, dizde eklem yapısını oluşturan üç kemiğin, eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanmasıdır.
Diz Kireçlenmesi
Diz kireçlenmesi özellikle artan yaş ile birlikte eklem kayganlığının ve kıkırdak yapımının azalması sonucunda giderek daha sık yaşanan önemli bir sağlık sorunudur. Diz kireçlenmesi, özellikle aktivite sırasında veya geceleri artan ağrılar, eklemden ses gelmesi, bacaklarda içe doğru eğilme ve harekette kısıtlanma gibi belirtilerle ortaya çıkan yavaş seyrettiği için hasta tarafından dikkate alınmayan önemli bir eklem hastalığıdır.
Menisküs Ameliyatı
Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir. Menisküsler her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında yarım ay ya da C şeklinde dokudur.
Kemik Erimesi
Osteoporoz, halk dilinde kemik erimesi olarak bilinmektedir. Kemiklerde bulunan dokuların azalmasından dolayı dayanıklılığını yitirmesi sonucu oluşur. Kişide bulunan kemik erimesi hastalığının şiddetinin yüksek seyirde olması sonucu kemiğin kırılganlığı da yüksek olmaktadır. Kemiklerin yapısında devamlı kendini yineleyebilen dokular vardır. Bu dokular hem kendi kendini hem de kemiği yenileyerek hayatiyetin devamını ve kalitenin yükselmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda bu dokuların kemik yoğunluğu üzerindeki etkisi azalır ve osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı baş gösterir.
Kırık ve Çıkık
Kırık, bir kemiğin çoğunlukla büyük basınçların etkisinde kalmasıyla parçalanmasıdır. Kırıklar genellikle üçe ayrılarak sınıflandırılır: Yer değiştirmesiz yalın kırıklar, yer değiştirmeli kapalı kırıklar, açık kırıklar. Çıkık; eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır. Çıkık, dıştan bir gücün baskısıyla oluşabileceği gibi eklemi oluşturan kemiklerde doğuştan var olan bozukluktan olabilir. Bunun dışında eklemdeki iltihap ve ur gibi olaylar da çıkığa neden olabilir.
Omuz Hastalıkları
Omuz eklemi, vücudunuzun en hareketli eklemidir ve birçok yönde hareket edebilir. Ancak böylesi bir hareket aralığı, omuzdaki kemiklerin bağlantısının kopması veya ayrılması olasılığını (çıkmak), diğer eklemlerin kemiklerindekilere göre daha yüksek hale getirir.