Kırık & Çıkık Nedir?
Kırık Nedir?
Kırık, kemik bütünlüğünün bozulma durumudur. Genç hastalarda genellikle düşme kaza gibi travmalara bağlı durumlarda ortaya çıkar. Yaşlı hastalarda kemik erimesi durumundan kaynaklı kırıklar meydana gelebilir. Genç hastaların kırık durumu çok fazla ciddiyet göstermezken yaşlı hastalarda kırıklar, hayatidir. Yaşlı hastanın kırık tedavisi yapılmazsa çok basit bir kalça kırığı hastanın hayatına sebep olabilir.Kırıklar iki çeşittir.
Kapalı kırık, travmanın etkisiyle kırılan kemik deri altında kalmıştır ve dışa açılmamıştır.
Açık kırıkta ise, kemik deriyi parçalayıp dışa açılmıştır ve enfeksiyon riski taşır.

Kırık Durumunun Belirtileri
- Darbe alan bölgenin ağrıması
- Bölgede şişlik oluşması
- Deri altında gerçekleşen kanama nedeniyle ekimoz oluşması
- Bölgede oluşan şekil bozukluğu
Kırıklarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- travma sonucu kol bölgesi ise kişinin yüzük, saat ve bilezik gibi aksesuarlarının çıkartılması gerekir yoksa bu durum ödeme neden olabilir.
- Kırık şüphesi olan bölgeye ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Kırık olan eklemin alt ve üstüne sopa veya tahta gibi sert bir malzeme yardımıyla sabit tutulması sağlanır.
- Açık kırık oluşmuşsa yara temiz bir bezle kapatılmalı mikrop kapması engellenmelidir.
- Kırık olan bölgede deri rengi ve ısısı sık sık kontrol edilir.
- Mümkün olan en kısa sürede hastaneye gidilmeli ve uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Kırık Tedavisi
Kırık muayene yapıldıktan sonra doktorun gerekli gördüğü röntgen filmi ve MR sonuçlarına göre hastaya kesin tanı konur. kırık tedavisi hastanın yaşı, kırık olan bölgenin ciddiyetine göre değişiklik gösterir. Mesela yaşlı hastanın kalçasının kırılması gibi bir durumda alçılı tedavi yöntemi yerine cerrahi müdahale gerekir. Eğer alçılı tedavi yöntemi uygulanıcaks alçının ne kadar kalacağı durumuna doktorunuz kırık durumuna göre karar verir.
Çıkık Nedir?
Çıkık yine aynı şekilde eklem yapısının bozulması sonucu karşılaştığımız durumdur.
Çıkık Çeşitleri
- Ülkemizde çok sık karşılaştığımız doğuştan çıkıklar,
- Trafik kazası veya sert bir darbe alma gibi sebeplerden oluşan akut çıkıklar
- Akut çıkıkların iyi tedavi edilmemesiyle ortaya çıkan kronik çıkıklardır. Kronik çıkıklar, hastanın verilen tedaviyi uygulamaması veya çıkık olan bölgenin iyi iyileşmemesi durumunda oluşabilir.
-
çıkık tedavisi
Çıkık Belirtileri
Doğuştan kalça çıkıları ilk başlarda farkedilmez ama bebeğin büyümesiyle eklemler arasında dengesizlik oluşturarak belirti göstermeye başlar. Travma sebepli çıkıklarda ise;
- Şiddetli ağrı
- Çıkıktan şüphelenen bölgeyi hareket ettirmede zorlanma
- Soğukluk hissi oluşması
- Morarma gibi renk değişimi oluşması
Çıkık Tedavisi
Kronik çıkık var ise, omuz eklemi 4-5’ten fazla çıkıyorsa ve eklemin sağlığını bozuyorsa cerrahi müdahaleye başvurulur. Kronik çıkık, eklem içindeki bağların ve sinirlerin tahrip olmasına neden olur. Dirsek ve diz ekleminin çıkıklarında da cerrahi müdahale gerekebilir. Yapılan cerrahi müdahalede kopan bağları, eklem kapsülünü ve çevrede yaralanan tüm yumuşak dokuları tedavi ederek sağlam bir eklem elde etmiş oluruz