Total Kalça Protezi

Total kalça protezi, hastanın kalçasındaki eklem yüzeyinin genellikle yaşlanmaya, kaza travmalarına, kalça çıkıklarına, kemik erimesi veya fazla kiloya bağlı nedenlerle yıpranması ve aşınmasıyla meydana gelen durumların tedavisinde kullanılan ve çok büyük başarı oranına sahip bir ameliyattır.

Bu aşınmış yüzey protez materyalleriyle değiştirilir. Total kalça protezi ameliyatı öncesi hastalar ameliyatı olabilmek ve ameliyat sonrası hızlı iyileşme için kilo vermeleri gerekmektedir.Total kalça protezi

Total Kalça Protezi Olan Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Cerrahi müdahale sonrası hasta hareketlerini kısıtlamalı ve bir süre yardım almalıdır.
  • Duş alırken tutunabilecekleri bir destek olmalıdır.
  • Hasta evde yatmak yerine yavaş yavaş hareketlenmeye başlaması ve oturması önerilir.
  • Otururken dik bir şekilde oturmaları ve sırtlarını yaslayabilecekleri bir koltuk seçmelidirler.
  • Ameliyat sonrası günlük aktivitelerinizi il 6 haftalık süreçte yardım alarak ardından kendi başınıza yapmaya başlamanız gereklidir.
  • Hastanın fizyoterapist ile yürümeye ve kaslarını kuvvetlendirmeye başlaması gerekir. Hastanın çok fazla hareketsiz kalması iyileşmesini geciktirecektir.
  • Hastanın, protezin çıkmasına sebebiyet verebilecek hareketlerden kaçınması gerekir.
  • Hasta yaptığı sporlarda bire bir mücadelelerden kaçınmalıdır.
  • Bacaklarını 80 derecenin altında açık tutmalıdır.
  • Bacak bacak üstüne atmak, çömelmek, yere oturmak gibi hareketlerden kesinlikle kaçınmalıdır.

Kalça Protezi Kimlere Uygulanabilir?

Kalça kireçlenmesine bağlı yapılan protez ameliyatları genellikle yaşı ileri hastalar için uygulanır.

Genç hastalarda şiddetli ağrılar varsa ve uzman hekim kalça protez ameliyatı için gerekli şartlara uygun olduğunu söylerse ameliyat edilebilir.

Fakat günümüz teknoloji ile şu an kemik gelişimini tamamlamış herkese bu ameliyat uygulanabilmektedir. Fakat hastanın ;

  • Hijyen bozukluğu, demans, veya akıl hastalığı
  • Aktif enfeksiyon
  • Atar ve toplar damarda görülen yetmezlik problemi
  • Nörolojik hastalıklara bağlı gelişen kalça bölgesindeki kas felçleri gibi rahatsızlıkları var ise ameliyat yapılmaz.

Buna ek olarak, hastaların dikkat etmesi gereken konulardan birisi de takılan protezin kalitesi ve doktorun alandaki deneyimleridir. Bu ameliyat her ne kadar düşük riskli olsa da deneyimsiz olan bir doktor hata yapabilme payı bulunmaktadır.

Total Kalça Protezi

Ameliyat Süreci Nasıl İşler

Öncelikle hastanın geçmişi incelenir. Geçmişte kullanılan tedaviler yanıt vermiyorsa total kalça protezi ameliyatı uygulanır.

Bu ameliyat düşük risklidir ve kısa sürer.  Hastanın röntgen ve tomografi görüntüleri incelenir. Uygun protez seçimi de yapıldıktan sonra anestezi uzamanı doktor ile görüşmeye gidilip oradan onay alınır.

Anestezi uzmanı lokal ya da genel anesteziye  karar verir. Ardından onay alındığı takdirde hastanın ameliyat süreci başlar. Ameliyat işlemi hastaya anestezi uygulanması ile başlanır.

Daha sonra hastanın sorunlu bölgesine bir kesi açılır ve sorunlu olan kemikler çıkartılır. Kemiğin şekli, protezi tutabilecek şekilde kesilir. Ardından protez takılır ve dikme işlemine geçilir.

Dikme işlemi sonrasında hastanı operasyonu tamamlanır ve hasta odasına alınır. Hasta ameliyat sonrasında yürütülmeye başlanır.

En başta odanın içerisinde yürümesi daha sonrasında ise koridorda yürütülmesi gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrası yürümesi çok önemlidir.

Kan dolaşımını canlı tutması ve proteze alışması gerekmektedir. Takip eden 6 haftalık süreç içerisinde hasta kendisine olabildiğince dikkat etmelidir ve ona göre yaşamalıdır.

 

Son Yazılar