Robotik Kalça Protezi Nedir?

Kalça ekleminin hasar alan kısımları, gelişmiş cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Robotik kalça protezi nedir ve nasıl uygulanır hastaların merak ettiği bir konudur. Robotik cerrahi alanında uzman ortopedi hekimleri tarafından yürütülmektedir. Dijital ortamda hastanın ihtiyacı doğrultusunda kalça eklemi görseli çıkarılır. Ortopedik açıdan hareket kabiliyetini yitirmiş kemik ve eklem yapısı iyileştirilir.

Operasyon süreci, bilgisayar ve robot sistemlerinin eşliğinde gerçekleşir. Hasta bilgilerinin elektronik ortama yüklenmesiyle beraber eklem dokusuna yapılacak işlemler planlanır. Robotik cerrahisi yeterlilik belgesine sahip olan Prof. Dr. Fahri Erdoğan tarafından kalça eklemi sorunları iyileştirilmektedir.

Ameliyat sonrasında uygulanan hastanın olumlu yönde sonuç aldığı gözlemlenir. Klasik kalça protezi operasyonlarına göre daha uzun ömürlü ve etkili olmasından dolayı öne çıkmaktadır. Kalça eklemi çevresindeki olası doku hasarı en az düzeye indirilir. Ortopedik sorunlar nedeniyle oluşan eklem ağrıları kişinin yaşam standartlarına zarar verir. Hareket kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla beraber merdiven çıkma ve yürüyüş eylemleri kolaylaşır.

Robotik Kalça Protezi Nedir ve Faydaları

Klasik kalça protezi ameliyatı ile kıyaslandığı zaman pek çok avantajlı yönleri bulunur. Robotik kalça protezi cerrahi işlemleri sonrasında protezin çıkması ya da gevşemesi durumlarıyla karşılaşılmaz. Buna bağlı olarak oluşan yürüme bozuklukları ve ani yorulma ortadan kalkar.

Eklem ağrısı ve hareket esnasında aksaklıklar görülmez. Gelişmiş teknolojik yöntemler sayesinde ameliyat aşamaları önceden planlanır. Bu nedenle hastanın eklem ve çevresindeki dokularla uyum sağladığı gözlemlenir. Klasik kalça protezi yöntemine göre hasar alan kemiklere müdahalelerde hata payı oldukça azdır.

Gelişmiş robotik cerrahi yöntemlerinin operasyon sonrasında hastalara sağladığı faydalar şu şekildedir:

  • Bacak boyu eşitsizliği gibi biçimsel problemlere rastlanmaz. Klasik kalça protezi uygulamasına göre bacak boyu sağlık açısından istenilen gibi olur.
  • Çevresindeki dokulara daha az zarar vermektedir. Hastalarda olası rahatsızlıkların meydana gelmesini engeller.
  • Operasyon sürecinde küçük boyutlardaki kesiler kullanılır. Bu nedenle robotik cerrahi uygulamaları sonrasında kanama, enfeksiyon ve ödem oluşma riski azalır.
  • Küçük ölçekte ağrılar yaşanır.
  • İyileşme süreci daha hızlıdır. Kişiler, sosyal hayatın içerisindeki aktivitelere kısa süre içerisinde dönebilir.
  • Ameliyat sonrası hastanede yatış süresi daha kısadır.
  • Kalça protezinde çıkık riski diğer tekniklere göre daha düşüktür.
  • Vücut ile uyum sağlama süreci daha hızlı olduğu gözlemlenir. Ek olarak uzun dönemde yeni kalça protezinin işleyişi ortopedik sağlığa uygun bir şekilde ilerler.

Robotik Kalça Protezi

Kimlere Uygulanır?

Bilgisayar ve robotik sistemlerin sağladığı teknolojik imkanlar doğrultusunda işlemler yürütülür. Operasyon sürecinin planlanması noktasında robotik cerrahi yöntemleri büyük ölçüde etki etmektedir. Fakat sanılanın aksine yapılan tüm işlemler, ortopedi uzmanının kontrolünde ilerler.

Ortopedi alanında uzman hekimler tarafından hangi hastalara uygulanacağı kararlaştırılır. Robotik kalça protezi uygulanacak kişiler, yaş grubu, genetik özellikleri ve sağlık durumuna göre belirlenir.

Eklem yapısının en önemli parçalarından biri olan kıkırdağın zarar gördüğü durumlarda başvurulur. Gün içerisindeki aktiviteleri engelleyecek ölçüde ağrı ve eklemlerde fonksiyon kaybı yaşayan hastalara uygulanır.

Robotik Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalça eklemi tedavisi, cerrahi yöntemler kullanılarak yürütülecek hastalara uygulanmaktadır. Uzman hekim tarafından belirli kriterlere uyan kişilere robotik kalça protezi ameliyatı yapılır. Özel olarak oluşturulan üç boyutlu görüntüleme sistemi sayesinde hastanın eklem sağlığı değerlendirilir. Robotik cerrahi teknikleri dolayısıyla ameliyat sonrasında kalça eklemi ve bacak uzunluğu önceden hesaplanır.

Kişiye en uygun kalça protezi boyutu ve türü belirlenir. Bilgisayarlı tomografiyle kalça ekleminin görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. Ardından elektronik ortamda üç boyutlu modelleme ortaya çıkar. Cerrahi operasyon, uzman hekim tarafından detaylı olarak planlanabilir. Operasyon esnasında da elektronik cihazlar, kemiklerin duruşlarını bildirmeleri tedavi açısından avantaj sağlamaktadır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Robotik kalça protezi ameliyatından birkaç gün sonra hastanın adım atabilir. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde çeşitli egzersizler uygulanır. Hastalar, günlük aktivitelere kısa süre içerisinde geri dönebilmektedir.  Aynı zamanda kişinin vücudunun proteze uyum sağlaması amaçlanır.

Ameliyat ertesinde hastaları daha hızlı bir iyileşme dönemi beklemektedir. Kalça protezinin çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Bu nedenle kişinin hareket kabiliyeti, ortopedik sağlık açısından istenen seviyeye ulaşır. Robotik kalça protezi nedir ve ameliyat sürecinin nasıl ilerlediği ile ilgili detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Kalça eklemi çevresindeki dokulara herhangi bir hasar vermemesinden dolayı çeşitli hastalıkların önüne geçilir. Karaciğer ve böbrek işleyişleri sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam eder. Operasyon sonrasında eklem ağrısının azaldığı gözlemlenir. Ağrı kesici veya ilaç tedavisi başlanmasına gerek kalmamaktadır.

Son Yazılar