Robotik Cerrahi Diz Kireçlenmesi
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Ortopedik sağlık sorunları nedeniyle hareket kapasitesini kısıtlanması ve eklem işleyişlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasının önüne geçilir. Robotik cerrahi diz kireçlenmesi ve diğer eklem problemlerine yönelik olarak gerekli tedavi planı oluşturulur. Robotik sistemlerin sağladığı olanaklar dahilinde kısa süre içerisinde iyileşme sağlanır. Tedavi süreci, ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimin kontrolünde ilerlemelidir.
Kıkırdak dokusunun yıllar içerisinde aldığı hasar sonucunda eklemlerde kireçlenme ile karşılaşılabilir. Romatizmaya bağlı, travma unsurları veya enfeksiyon gibi etkenler sonrasında diz eklemi rahatsızlıkları oluşmaktadır. Ortaya çıkan belirtiler, bireylerin günlük hayatları olumsuz yönde etkilendiği gözlemlenir. Robotik sistemlerle oluşturulan yeni nesil cerrahi tedavi yöntemleri sayesinde etkili bir sonuç elde edilir.
Yazı İçeriği
Diz Kireçlenmesi Nedir?
Osteoartrit olarak bilinen diz eklemi kireçlenmesi, kişilerin hayat kalitesine zarar vermektedir. Yürüme, merdiven kullanma ve yokuş çıkmak gibi aktiviteler sırasında zorluk yaşanabilir. Hareket halindeyken bazı eklem sesleri duyulması ve işlevsel anlamda ortaya çıkan problemler birbirini takip eden belirtiler arasındadır.
Genellikle 50 yaş ve üstündeki bireylerde sıklıkla karşılaşılır. Ortopedik sağlığı tehdit eden rahatsızlıklardan biridir. Eklemleri aktif bir şekilde kullanımı sırasında diz eklemlerinin sağlıklı yapılarının bozulması çeşitli sorunlar ortaya çıkar.
Hastaların bağımsız olarak kendi işlerini yürütemedikleri gözlemlenir. Yoğun olarak yaşanan diz ağrıları, çabuk yorulma ve diz yapısı üzerinde şişlik gibi belirtilerle kendini belli eder.
Tanı Yöntemleri
Vücudumuzun günlük fonksiyonlarını sürdürebilmesi açısından diz eklemi sağlığı kritik öneme sahiptir. Bu nedenle ortopedik anlamda yaşanan rahatsızlıkların erken dönemde teşhis edilmesi gerekmektedir.
İlk olarak ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılan fiziki muayene ve tetkikler sonucunda hasarın boyutu anlaşılır. Medikal tedavi yöntemleriyle iyileşme gerçekleşmediği durumlarda robotik diz protezi uygulamaları devreye girmektedir.
Diz eklem aralığı olarak adlandırılan bölgedeki kıkırdak dokusu, gün içerisindeki rutin aktivitelerin yürütülmesini sağlar. Ancak bazı bireylerde kıkırdak seviyesindeki azalma sonucunda diz protezi uygulaması gerekebilir.
Robotik diz cerrahisi yöntemleri sayesinde ameliyat öncesinde diz ekleminin hasarı detaylı olarak tespit edilir. Cerrahi anlamda uzman hekime kolaylık sağlamasının yanında hasta açısından da çeşitli faydaları bulunması nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.
Robotik Cerrahi Diz Kireçlenmesi Tedavisi
Robotik sistemlerle yürütülen diz kireçlenmesi tedavisi, sanılanın aksine tamamen bilgisayar tarafından kontrol edilmemektedir. Robotik cerrahi alanında yetkinliğe sahip uzman tarafından planlanan tedavi sürecini kapsamaktadır.
Gelişmiş teknolojik altyapıya sahip bilgisayar sistemlerine bağlı cerrahi cihazlar bulunur. Aynı zamanda operasyonu planlama aşamasında aktif görev alan görüntüleme sistemleriyle diz ekleminin üç boyutlu görselleri elde edilir.
Robotik cerrahi kapsamında operasyon öncesi hazırlık süreci ve işlemler boyunca en az oranda hata oluşması hedeflenir. Diz eklemine yönelik olarak gerçekleştirilen robotik protez cerrahi yöntemleri, yaygın olarak ve sıklıkla başvurulan bir tedavidir.
Cerrahi süreç boyunca olası hata öncesinde bilgisayar sistemleri uzman doktoru uyarmaktadır. Diz eklemi ortopedik açıdan sağlıklı bir yapıya kavuşması amaçlanır. Böylelikle hata payı en aza indirilerek temel işleyişlerin bağımsız olarak sürdürülebildiği gözlemlenir.
Klasik diz protezi operasyonlarında kullanılan röntgen çekimlerinin aksine robotik sistemler sayesinde üç boyutlu olarak diz eklemi görüntülenebilir. Ardından mevcut hasarın türü ve boyutuna bağlı olarak kişiye özel protez tasarlanır. Robotik destekli cerrahi cihazların yardımıyla doğru ve istenilen açıda diz eklemine yerleştirilir.
Ameliyat Sonrası Dönem
Robotik cerrahi diz kireçlenmesi tedavisi doğrultusunda yüksek oranda iyileşme sağlanır. Bilgisayarlı tomografi yardımıyla hasarlı diz eklemine uygun implant oluşturulur. Ardından robotik temelli sisteme hasta üzerinde kullanılacak protezin bilgileri girilir. Böylelikle operasyon sonrasında kısa süre içerisinde iyileşme sağlanması hedeflenir.
Aynı zamanda diz eklemi çevresindeki sağlıklı yapıdaki dokulara zarar verilmez. Klasik diz protezi ameliyatına kıyasla iyileşme dönemi açısından hastalara fayda sağlamaktadır. Robotik diz cerrahisi uygulamalarının tanıdığı imkanlar doğrultusunda oldukça az seviyede ağrı yaşanması beklenir.
Protezin diz eklemine doğru açılarda yerleştirilmesi son derece önemlidir. Hastalar, yerleştirilen protez maddesinin kısa süre içerisinde doğal diz eklemi hissi verdiğini ifade ederler. Yürüme, merdiven kullanma gibi düzenli olarak yapılan aktivitelerin kolay bir şekilde yürütüldüğü gözlemlenir. Fizik tedavi uzmanı tarafından belirtilen egzersizlerin devamlılığı da etkili bir tedavi için son derece önemlidir.
Robotik diz protezi ameliyatı ve hangi durumlarda uygulandığı ile ilgili sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.