Menisküs Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?

Menisküs Ameliyatı Sonrası

Diz ekleminde yer alan C şeklindeki kıkırdak benzeri yapılar menisküs olarak tanımlanmaktadır. Menisküslerin farklı sebeplere bağlı olarak hasar görmesi sonucu hekimin uygun görmesi ile menisküs ameliyatı gerçekleştirilir. Hasta menisküs ameliyatı sonrası bağışıklık sistemini güçlü tutmalı, alkol ve sigara tüketmemeye özen göstermelidir. Halk arasında sporcu yaralanması olarak bilinen menisküs yırtığı, ani durma, dönme, dizi zorlama gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Hastanın durumuna bağlı olarak menisküs yırtılması konservatif tedavi yöntemleri ya da cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir. Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme süresi daha hızlı bir şekilde tamamlaması için hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Alanında uzman ortopedi cerrahi tarafından hastaya uygulanan menisküs ameliyatı, duruma göre farklı şekillerde yapılabilir. Menisküs ameliyatı yırtığının alındığı durumlarda ameliyat süresi 15-30 dakika sürebilir. Menisküs yırtığının dikildiği durumlarda ise ameliyat süresi yaklaşık 1 saat sürmektedir. Hasta ameliyat sonrası belirli bir süre hastanede gözetim altında kalır. Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yara bakımı oldukça önemlidir. Ayrıca hastanın bağışıklık sistemini güçlü tutması ve belirli egzersizleri gerçekleştiriyor olması gerekmektedir.

Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme kısa sürede gerçeklemektedir. İyileşme sürecinin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için hekimin önerilerine riayet etmek gerekmektedir. Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme süreci ameliyat için kullanılan cerrahi yönteme, hastanın yaşına, yırtığın bölgesine ve düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Klasik cerrahi ile yapılan ameliyatın iyileşme süresi ortalama 4-8 hafta arasındadır. Gelişmiş bir cerrahi yöntem olan artroskopi ile yapılan menisküs ameliyatı sonrası ise hastalar 1-2 hafta içerisinde normal yaşam aktivitelerini gerçekleştirilebilir.

Menisküs Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilebilir?

Menisküs Ameliyatı Sonrası

Farklı sebepler ile menisküs yırtığının meydana gelmesi durumunda hastanın vakit kaybetmeden hekime danışması gerekir. Menisküs ameliyatının hangi cerrahi yöntem ile yapılacağına, klinik muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra; hastanın yaşı, aktivite durumu ve genel sağlık durumu doğrultusunda ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından karar verilmektedir. Menisküs ameliyatı, hastanın durumuna bağlı olarak 4 şekilde gerçekleştirilebilir. Bu cerrahi tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Menisküs transplantasyonu: menisküs nakli
  • Parsiyel menisektomi: yalnızca yırtık dokunun çıkarılması işlemidir.
  • Menisküs tamirleri; yırtık dokuların birbirine dikilmesi işlemidir. İyileşme süreci diğer yöntemlere oranla daha uzundur ve hasta seçimi oldukça önemlidir.
  • Total menisektomi: menisküs dokusunun tamamının çıkarılmasıdır.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Menisküs Ameliyatı Sonrası

Menisküs ameliyatı sonrası klasik cerrahi ile yapılan operasyonlarda hastanın operasyon yapılan dizini 1 hafta boyunca hiçbir şekilde hareket ettirmemesi gerekir. Bir haftalık sürecin ardından yavaş hareketlerle diz egzersizlerine başlamak mümkündür. Hastalar ancak 3-4 hafta sonra dizlerini rahatça hareket ettirmeye başlar. Klasik cerrahiyle gerçekleştirilen menisküs ameliyatı sonrası iyileşme ve günlük rutinlere dönme süresi ortalama 6 haftadır.

Artroskopi yöntemi ile menisküs operasyonlarında hastaların dizlerini hareket ettirmeme şartı yoktur. Ameliyattan sonraki gün hastalar dizlerini hareket ettirebilir. Operasyondan yaklaşık bir hafta sonra menisküs ameliyatı olan hasta günlük yaşamına geri dönebilir. Klasik cerrahide hastaların kısıtlanmasının sebebi yaraların daha açık ve geniş olmasıdır. Bu işlem sırasında açılan kesiler çoğunlukla büyüktür. Diğer ameliyatlara oranla normal bir kesi olsa da, artroskopi ameliyatı çok daha küçük (ortalama yarım cm ile 1 cm arası) kesiler atılarak yapılır. Atılan bu kesiler sayesinde içerisi kamera, ışık ve kullanılacak olan aletler ile görüntülenir. Diz bölgesi sıvı ya da hava yardımı ile şişirilir. Ardından açılan kesilerden içeriye girilir. Zarar görmüş olan menisküs dışarıdan müdahale ile tedavi edilir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Menisküs Ameliyatı Sonrası

Her ameliyatta olduğu gibi menisküs ameliyatı da bazı riskleri barındırmaktadır. Bu risklerin en aza indirilebilmesi için menisküs ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hastanın genel sağlığına beslenme düzenine dikkat etmesi ve spor yapması son derece önemlidir. Menisküs ameliyatı sonrası enfeksiyonlardan korunmak için ameliyatı gerçekleştiren hekimin tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.

Hastalar, menisküs ameliyatı sonrası kemiklerinin sağlığına özen göstermelidir. Bu sebeple besleyici besinler tüketmelidir. Hastalar özellikle kalsiyum ve protein bakımından zengin içerikli yiyecekler yemeli, sebze tüketimine ağırlık vermelidir. Hareketsiz yaşamdan uzak durarak düzenli olarak spor yapılmalı ve farklı aktiviteler gerçekleştirmelidir. Ayrıca hastaların D vitaminin de bolca alması gerekir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023