Kol Kırığı Nasıl Çabuk İyileşir?

Kol kırığının çabuk iyileşebilmesi için doktora ve hastaya ait faktörler vardır. Kırığın kırılış şekli, aldığı hasar değeri oldukça önemli faktörlerdir.

kol kırığında neler yapılmalıdır

Kol Kırığı Nedir?

Doktor, kırığı eğer kapalı yöntemle tedavi ediyorsa, kırık uçlarının birbirine temasını olabildiğince yakın ve yüzde yüz sağlamalıdır.

Ne kadar çok kırık yüzeyi birbiriyle temas halindeyse kırık o oranda hızlı iyileşir.

Eğer açık bir yöntem, yani ameliyat uygulanmışsa, yapılan ameliyatta kemiğin üzerini örten zarın çok fazla sıyrılmaması, küçük kesilerle ameliyatın yapılması kırığın iyileşmesini sağlayan bir diğer faktördür.

Hekim başarılı bir ameliyat yaptıktan sonra ya da başarılı bir şekilde kırığı yerine oturttuktan sonra, kırığın iyileşmesini ilgilendiren faktörler hastaya bağlı hale gelir.

Kol kırığı

Hastanın Neler Yapması Gerekir?

Öncelikle belirlenen kaynama süresi dolmadan hastanın o kolunu yük taşımak yönünde ya da bir şeyi itip çekmek yönünde kullanmaması gerekir. Çünkü kırık iyileşinceye kadar o bölgeye konulan plaklar, vidalar ya da çiviler her an yerinden çıkabilir.

Buna dikkat ettikten sonra hastanın beslenmesi de, kendisine bakması da önemlidir. Vücuttaki onarım dokusu için mutlaka ve mutlaka o bölgeye kan gelmesi gerekir. Vücutta bu kan gelişini etkileyen ya da azaltan en önemli etkenlerden biri sigaradır.

Sigara içen kişilerde bütün kırıklarda kırık iyileşmesi geciktiği gibi bazen normal iyileşebilecek olan bir kırığın bile hiç iyileşmediği ve birbirini izleyen bir sürü ameliyatın gerektiği görülmektedir.

Kol kırığı gibi kırık iyileşmesini hızlandırmak için halk arasında çok sık sorulan bir soru vardır: Kemik suyu ya da paça suyu kaynatıp bunu hastaya içirirsek acaba kırık hızlı iyileşir mi?

Bunun vücuda hiçbir faydası yoktur. Sadece hastanın kolesterol seviyesini yükseltir. Kırık iyileşmesini ileri alacağını hiç kimse söyleyemez. Böyle bir bilimsel çalışma yoktur.