Kırık ve Çıkık İlk Yardım
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kemik kırıkları veya çıkıklar genelde kaza, düşme ve spor yaralanmaları gibi travmalar sonucu oluşurlar.
Kemik kırıkları yaşlılarda kemik erimesine bağlı olarak da gelişebilir. Yaşlı hastalarda kemik kırıkları hayati önem taşır.
Tedavisi yapılmayan veya geciktirilen kemik kırıkları yaşlı hastaların hayatına mal olabilir. Çıkık, kırık gibi travmalara bağlı olarak meydana geldiği gibi doğumsal olarak da görülebiliyor.
Kırık veya Çıkık Durumunda Yapılması Gerekenler
- Travma sonucu gerçekleşmiş ise hastada saat, yüzük gibi aksesuarlar varsa ödemi engellemek için çıkartılmalıdır.
- Kırık veya çıkıktan şüphelendiğiniz bölgelerin ani hareket yapmasından kaçınmalısınız.
- Açık kırık (kemiğin deriden dışa açılması) var ise enfeksiyon kapmaması için temiz bir bez yardımıyla o bölge sarılmalı
- Kırık veya çıkıktan şüphelendiğiniz durumlarda, hastayı acil olarak hastaneye götürmeli ve tedavisine bir an önce başlatmalısınız.
Kırıklar kimi insanda çok fazla ağrı yapsa da kimi kişide hiç ağrı yapmaz. Hatta fark edilmeyen bu durumdan dolayı kemiklerin yanlış kaynaması dahi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda hastaların, kemikleri normalinden farklı olarak kaynar ve ilerleye dönemlerde bazı problemlere sebebiyet verebilir.
Hastaların acı ve ağrıya dayanma süresine ek olarak, bazen doktorların yanlış müdahalesi, kırık yapısı itibari ile yanlış kaynayabilmektedir. Bu durumda halka arasında kırıp tekrar düzeltme olarak adlandırılan cerrahi işlem uygulanır.
Bu işlemde hasta anestezi ile uyutulur ve hastanın kırılmış olan kemiği açılır. Daha sonra kemiğin yanlış kaynamış olan yapısı bozulur ve ardından vidalar yardımı ile kemik orijinal şekline sabitlenir. Hasta bu işlem sırasında herhangi bir acı hissetmez.