Kemik Erimesi Nedenleri
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Halk arasında kemik erimesi olarak bildiğimiz osteoporoz hastalığı en sık karşılaştığımız kemik hastalıklarından biridir.
Ortalama yaşam süresinin artması bu hastalığın yaygınlaşmasında en büyük etkenlerden biridir. Kemik erimesinin, kadın hastalarlarda erkek hastalara göre daha fazla karşılaşılmasının en genel nedeni de menapozdur. Menopoz döneminde kemik yoğunluğu düşüşe geçer.
Kemik Erimesi Nedenleri
- Dengesiz beslenme ve yeterli vitamin almama
- büyüme ve yetişkinlik döneminde kalsiyum, magnezyum ve potasyum alımına dikkat etmemek
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Gün ışığından faydalanamama
- Genetik öyküsünde kemik erimesi hastalığı bulunması
- Hormonal dengesizlikler(yüksek tiroid, testosteron eksikliği vb. )
- Kişide yeme bozuklukları olması
- Çölyak hastalığı ve böbrek yetmezliği hastalığı
- Antidepresan, epilepsi gibi hastalıklarda uzun süredir kulanılan ilaçlar.
Tedavi Yöntemi
Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler, öncelikle kemik yoğunluğu testi olmalıdır. Ardından kişiye uygun egzersizler, beslenme planı uygulanır.
Hastaların kemik yapıları ne kadar güçlü olursa ve bu yoğunluğu ne kadar iyi korurlarsa, kırık durumuyla karşılaşma oranları o oranda azalır.
Hastalara bu tedavi yöntemlerinin uygulanmasının sebebi, kas yapılarını güçlendirmek ve kemik sağlıklarını belirli bir oranda tutmak içindir.
Hastaların kas yapılarını güçlendirmek, onların basit bir düşme riskiyle bile karşı karşıya kaldıkları zaman alabilecekleri en düşük hasarı almaları içindir.
Kemik erimesi olan işiler, yaptıkları egzersizler sayesinde kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek hasarın önüne geçer. Kas dokuları sertleşerek, kemiğin kırılmasını engeller.
Kemik erimesi nedenleri ile alınan tahribatlar oldukça yıpratıcıdır. Kırılma gibi bir durum söz konusu olduğunda kemiğin içi ; kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle doldurulur.