Kemik Erimesi Belirtileri
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kemik erimesi ya da halk arasında bilinen adıyla osteoporoz, kemik yapısı içerisinde bulunan kalsiyumun azalması durumunda kemiğin kırılma olasılığını artıran özellikle ileri yaş hastalarda görülen bir rahatsızlıktır. Kemik erimesi belirtileri erken dönemde herhangi bir semptom göstermeyebilir. Genellikle ağrıların oluşması, kamburlaşma, çarpık duruş, basit hareketler sonucu ortaya çıkan kırılma ve çatlamalar kemik erimesi belirtileri arasında yer almaktadır.
Yazı İçeriği
Kemik Erimesi Nedenleri
Özellikle 50 yaş ve üzeri kadın ve erkeklerde görülen kemik erimesi hastalığına yakalanan hasta sayısı oldukça fazladır. Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, yaşlanma ile birlikte sağlıklı ve genç kemiklerin gücünü kaybederek zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Kemik erimesinin oluşmasına neden olan çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler; ilerleyen yaş, genetik yatkınlık, cinsiyet hormonundaki düşüklüklerden kaynaklanabilir. Kemik erimesinin oluşmasına neden olan riskler şu şekilde sıralanabilir;
- Kalsiyum, fosfor ve D vitaminin yetersiz miktarda alınması,
- Menopoz öncesi dönemde yumurtalıkların alınması,
- Trioid hormonlarına ilişkin bozukluklar,
- Sigara ve alkol kullanımı,
- Hareketsiz yaşam gibi etkenlerde kemik erimesi nedenleri arasında yer almaktadır.
Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Oldukça sık rastlanılan kemik erimesi hastalığı kemiklerin yapısının gözenekli hale gelmesi sonucunda oluşur. Kemiklerin mineral yoğunluğunun azalması kemik erimesinin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Kemik erimesi belirtileri özellikle ileri yaş hastalar tarafından merak edilmektedir. Kemik erimesi belirtileri başlangıç aşamasında sinsi bir şekilde sessizce ilerler ve herhangi bir semptom göstermeyebilir. Ancak hastalığın ilerlemesi ile birlikte birtakım belirtiler ortaya çıkar. Kemik erimesi belirtileri; bel ve sırt ağrısı ile kendini göstermektedir. Omurga ve el bileklerinde yaşanan kırılmalarda kemik erimesi belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalığın diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Boyda kısalma oluşması,
- Sırtın kamburlaşması,
- Kaburga ve kalça kemiğinde kırıkların meydana gelmesi gibi durumlarda kemik erimesi belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır.
Kemik Erimesi Hastalığında Teşhis Nasıl Yapılır?
Kemik erimesi hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça zordur. Hastalık sinsi bir şekilde ilerlediği için ilk evrelerde hastalık fark edilmeyebilir. Hastanın, kemik erimesi belirtileri yaşaması durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna danışması gerekmektedir. Kemik erimesinin anlaşılabilmesi için hastaya kemik kaybı tespiti yapılır. Yapılan test sonucuna göre alanında uzman hekim tarafından kemik yoğunluğu genç erişkin değerler ile karşılaştırılarak teşhis konulur.
Kemik erimesi hastalığının tanısında Dual Enerji X Ray Absorbsiyometri (DEXA) adı verilen yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem sonucunda elde edilen verilere ve kırıklara göre tanıya karar verilir. Hastaya kemik erimesi tanısının konulması ardından vakit kaybedilmeden tedavi sürecine başlanmalıdır. Ayak ve ayak bileğinden başlayarak vücudun yukarı kısmına doğru hareket etmektedir. Ayak bileği protezi de bu yöntemlerin içerisinde yer almaktadır.
Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın kemik erimesi belirtileri göstermesi ve yapılan gerekli muayeneler sonrası osteoporoz tanısının konulması sonrasında tedavi süreci başlamaktadır. Kemik erimesi tedavisinde hastanın herhangi bir bölgesinde kırık oluşmamışsa hastaya koruyucu tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavide amaç hastanın kaslarını kuvvetlendirerek kemiklere gelen kuvveti azaltmak ve kırık oluşma riskini en aza indirmektir. Koruyucu tedavi kapsamında hastaya çeşitli egzersizler yaptırılır. Tempolu yürüyüşler ile hasta hastanın aktif hale gelmesi hedeflenmektedir.
Hekimin uygun görmesi halinde hastaya kemik erimesi sürecinde ilaç tedavisi de uygulanabilir. Hastaya verilen koruyucu ilaçlar ile kemik erimesinde ortaya çıkan kemik yıkımı azaltılır. Hastanın yaş grubuna uygun olacak şekilde verilen ilaçlar dışında da muhakkak düzenli egzersiz yapılmalıdır. Kemik erimesi hastalığının ilerlemesi durumunda vücudunda kırıklar oluşan hastalarda ağrıyı hafifletmek amacıyla çeşitli ağrı giderici ilaçlar verilmektedir. Osteoporozun ilaç ve ilaç dışı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmediği durumlarda hastalığın ilerlemesini önlemek için tedbirler alınmaktadır.