Kapalı Diz Ameliyatı

Tıbbi olarak “artroskopik diz cerrahisi” olarak adlandırılır. Kapalı diz ameliyatı, ekleme minimal invaziv bir yaklaşımla yapılan bir cerrahi işlemdir. Artroskopik cerrahisi, dizdeki problemleri teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır. Ameliyat, yaralanmaların onarılması için yapılır. Dejeneratif eklem hastalıklarının tedavisi veya bazı durumlarda teşhis amacıyla da gerçekleştirilir. Artroskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha küçük kesilerle yapılır.

Bir artroskop adı verilen ince bir alet kullanır. Artroskop, küçük bir kamera ve ışık kaynağı içerir ve içini görüntülemek için kullanılır. Kapalı diz ameliyatı sırasında, doktor artroskopu bir veya daha fazla küçük kesiden (yan veya ön kısmında) yerleştirir. Bu kamera yardımıyla cerrah, eklem içini görüntüler ve sorunları teşhis eder. Eğer gerekliyse, cerrah aynı anda küçük cerrahi aletler kullanarak onarımlar yapabilir.

Bu prosedür, hastanın iyileşme sürecini ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ameliyatın avantajları arasında daha küçük kesilerin kullanılması, daha az doku hasarı bulunur. Ayrıca daha hızlı iyileşme süreci ve daha az postoperatif ağrı yer alır. Ancak her ameliyat gibi bu prosedürün de riskleri ve komplikasyonları olabilir. Bu nedenle, ameliyatın yapılması gerekip gerekmediği konusunda doktora danışmanız önemlidir.

Kapalı Diz Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kapalı Diz Ameliyatı

Menisküsler eklemde bulunan yastık benzeri dokulardır. Spor aktiviteleri veya yaşlanma süreci gibi nedenlerle menisküs yırtılması meydana gelebilir. Ameliyat, menisküsün onarılması veya yırtığın çıkarılması için kullanılabilir. Dizdeki ön çapraz bağ (ACL), spor yaralanmaları veya travma sonucu yırtılabilir.

Kapalı diz ameliyatı, bu bağın onarılması veya yeniden yapılandırılması için uygulanabilir. Kıkırdağın aşınması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkan  eklem yüzeyi bozuklukları, ağrı ve sınırlı hareketlilik ile sonuçlanabilir. Ameliyat, bu bozuklukların düzeltilmesi veya tedavi edilmesi için kullanılabilir.

Eklemde kıkırdak yüzeyinin aşınması sonucu ortaya çıkan kireçlenme, ağrı, şişlik ve hareketlilik kaybına neden olabilir. Kireçlenmeye bağlı rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılabilir. Eklem içerisinde serbest olarak hareket eden kemik veya kıkırdak parçaları oluşabilir. Bu serbest cisimler ağrı ve hareketlilik sorunlarına neden olabilir.

Bu cisimlerin çıkarılması için kullanılabilir.  Bölgede popliteal kistler gibi sıvı dolu kistler oluşabilir. Bu kistler ağrı ve rahatsızlık yaratabilir. Kistlerin boşaltılması veya çıkarılması için tercih edilebilir. Eklem içerisinde iltihaplanma sonucu sinovit oluşabilir.

Bu durumda, kapalı diz ameliyatı sinovitin temizlenmesi amacıyla kullanılır. Ameliyatın gerekliliği ve uygunluğu doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Doktorunuz, fiziksel muayene, görüntüleme testleri ve klinik geçmişinizi göz önünde bulundurur. Böylece en uygun tedavi yöntemini belirler.

Kapalı Diz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kapalı Diz Ameliyatı

İyileşme süreci hastanın durumuna, ameliyatın türüne ve ciddiyetine göre değişebilir. Ancak genel olarak dikkate alınması gereken faktörler, ameliyatın iyileşme sürecini açıklar. İlk birkaç gün ağrı yönetimi ve enfeksiyon riskini azaltmak için hastanede olabilirsiniz. Bölgede şişme ve ağrı olabilir. Doktor ağrı kesici, antiinflamatuar ilaçlar ve gerektiğinde antibiyotik reçete eder.

Kapalı diz ameliyatı sonrası , fizyoterapist tarafından hareket egzersizleri verilir. Bu egzersizleri yapmak hareket açıklığını artırabilir, kas gücünü geri kazandırabilir ve şişliği azaltabilir. Bu süreçte uzmanların yönlendirmelerine uymak önemlidir. Ameliyatın tipine bağlı olarak, tam ağırlık verme yeteneğinizi kazanmak birkaç hafta sürebilir.

Hareket etmeye başlamadan önce doktorunuzun onayını almalısınız. İlk başlarda bir yürüme yardımcısı (koltuk değneği veya yürüme aparatı) kullanmak gerekebilir. İlk haftalardan itibaren, ameliyat sonrası dönemdeki ağrı ve şişlik azalmaya başlar. Fizik tedavi devam ederken, esnekliği ve gücü artar. Doktorunuzun yönlendirmelerine göre belirli aktivitelere geri dönebilirsiniz.

Tam iyileşme süreci ameliyat türüne, ameliyat sonrası bakıma ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Daha yoğun fiziksel aktiviteler, spor, yüksek etkili aktiviteler için doktorunuza danışın . Acele etmemek ve doktorunuzun önerilerine uymak, uzun vadeli başarı açısından önemlidir. Dizde istikrarlı bir iyileşme ve güç kazanma görmeye başladıktan sonra, normal günlük aktivitelere geri dönebilirsiniz. Unutmayın ki her bireyin iyileşme süreci farklı olabilir. Kapalı diz ameliyatı sonrası bakımı ve fizik tedavi programınızı doktorunuzla dikkatlice planlamalısınız. En iyi sonuçları elde etmek için işbirliği yapmalısınız.