Kalça Protezinin Çıkması
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen kalça ameliyatları sonrasında, kalça protezleri normal şartlarda yerlerinden çıkmazlar.
Ancak yapılmaması gereken ani ve ters hareketlerin yapılması durumunda kalça protezi gevşeyebilir ya da yerinden çıkabilir.
Kalça protezinin çıkması durumunda hastada bazı komplikasyonlar gerçekleşir.
Yazı İçeriği
Kalça Protezinin Çıkması En Çok Hangi Dönemlerde Olur?
Hastaların özellikle kalça protezi ameliyatından sonraki ilk dönemde bazı hareketlerden uzak durmaları gerekmektedir.
Bununla birlikte kilo alınımına dikkat edilmesi, fazla kilo alınmaması kalça protezlerinin sağlıklı çalışması ve yıpranmaması için önemlidir.
Aksi halde kalça protezinin çıkması durumunda hastaların şikayetleri geri gelecektir.
Kalça protezi ameliyatı sonrasında erken ve uzun dönemde görülebilen komplikasyonlardan olan çıkma veya gevşeme problemi revizyon ameliyatı yapılarak düzeltilmektedir.
Kalça protezlerinin başarılı şekilde uygulanmasında öne çıkan faktörlerin başında bu ameliyatların uygun ellerde yani bu konuda bilgili, tecrübeli ve deneyimli doktorlar tarafından yapılması gelmektedir.
Bunun yanı sıra; hastaların özellikle dikkat edilmesi gereken hususlara uyduğu, yapılması gereken egzersizlerin düzenli olarak ihmal edilmeden yapıldığı ve doktor hasta uyumunun yakalandığı süreçler, kalça protezinin sağlıklı bir şekilde kullanımında son derece önemli bir yere sahiptir.
Kalça Protezimin Çıktığını Nasıl Anlarım?
Hasta kalça protezi ameliyatı olduktan ve takip eden 6-12 haftalık süreç içerisinde, hekim tarafından ona söylenen ve yapmaması gereken hareketlerde bulunduğu takdirde hastanın kalça protezinin çıkması söz konusu olabilir veya gevşeyebilir.
Bunun en temel göstergesi hastanın kalça ve uyluğunda gerçekleşen şiddetli ağrıdır. Ağrıyı hastaya verilen ağrı kesiciler ile geçmeyebilir.
Hatta hasta ilerleyen zaman içerisinde yürüteç yardımı ile yürüyemez ve hareket kabiliyetinde büyük bir kısıtlama söz konusu olur.
Bu belirtilere ek olarak hastanın fizyolojik yapısında da bazı farklılıklar meydana gelebilir. Bunun başlıca göstergesi bacaklarda meydana gelmektedir. Hastaların bacaklarında bir kısalma söz konusu olur.
Bu kısalma 3 ila 8 cm arasında değişiklik göstermektedir. Fakat hastanın yürümesinde herhangi bir sorun yoksa ve ağrı ve şişliğe ek olarak hasta yürüdüğü esnada ortaya metalik bir ses çıkıyorsa da bu protezin çıkmış olabileceğinin göstergesidir.
Bu durumda hastanın bir uzmanla görüşüp yardım alması gerekmektedir. Eğer hasta bir düşme sonucu bir anda böyle bir ağrı yaşadı ise düştüğü anda yerinde sabit durmalıdır.
Hasta hareket ettirilmeden acil tıp uzmanlarına haber verilmelidir. Olası aksi bir hareket hastanın protezinin ve hatta hastanın sağlam kemiğinin kırılmasına dahi yol açabilmektedir.
Kalça Protezi Çıkması Sonrası Tedavi
Kalça protezinin gevşemesi ya da çıkması durumunda hastaya revizyon işlemi uygulanır. Kalça protezi ameliyatı revizyon işlemi protez ameliyatına kıyasla daha zordur.
Bu sebeple, protez ameliyatı 15-60 dakika sürse de, revizyon işleminde bu süre daha da artmaktadır. Revizyon işlemi çok dikkat ve ayrıntılı bir işlemdir. Hastanın kalça protezi tekrar yerine takılır.
Bu esnada hastanın hasar gören kemikleri var ise onlara da işlem uygulanır. Hasta ameliyat sonrası 6-12 haftalık sürecine tekrar girer.