Kalça Protezi Ve Hamilelik

Genç yaşta kalça sorunuyla karşılaşan ve hamile kalmak isteyen bireylerin çoğu, kalça protezi ve hamilelik sorununu merak etmektedir.

Kalça protezleri, 20-30 sene öncesinde genellikle yaşlı insanlara yapılan ameliyatlardı. Fakat protez tasarımındaki gelişmelerden sonra bugün için genç hastalara da mecbur kalındığında rahatlıkla kalça protezi uygulanabilmektedir.

Bunun en önemli nedeni yeni protez yüzeylerinin çok uzun süreli sağ kalımlar ortaya koymasıdır. Buradan yola çıkıldığında genç hasta sayısı artmaktadır.

Kalça Protezi Ve Hamilelik Süreci

Kalça Protezi Ve Hamilelik

Kalça protezi ve hamilelik sıkça gündeme gelen bir sorundur. Örneğin ülkemizde tedavi edilmemiş doğuştan kalça çıkıkları ya da hatalı tedavi edilmiş doğuştan kalça çıkıklarına bağlı olarak sakat olan pek çok genç insan vardır.  Hamilelikte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de şeker hastalığıdır. Bu süreçte dengeli beslenme ve kontrol önemlidir. Dikkat edilmediği zaman şeker hastalığı ameliyatı gerekli olabilir.

Bu insanlara eskiden protez ameliyatları için genç oldukları ve beklemeleri gerektikleri söylenmekteydi.

Bugün ise bu hastaların yaşı göz önüne alınmadan hastanın kısıtlanan fonksiyonlarına göre protez ameliyatları yapılabilmektedir.

Eğer hastanın bacağı diğerinden 3-5 santim kısaysa, ciddi bir aksaması varsa, tuvalete oturup kalkmakta zorlanıyorsa bu hasta tedavi edilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, özellikle genç hastalarda ilk 3 ay belirli aktivitelerin kısıtlanması gerekir.

Yere oturmamak, çömelmemek, bacak bacak üstüne atmamak, yüksekten atlamamak gibi uyarılar yapılır. Belli bir süre geçtikten sonra bunlarla ilgili kısıtlamalar neredeyse tamamen ortadan kalkar ve hastalar sağlıklı bir insan gibi günlük yaşantısına geri dönebilir.

Kalça Protezi Uygulanmış Olan Hastalar Doğum Yapabilir Mi?

Kalça protezi ve hamilelik  konusunda protezin yüzeyleri çok önemlidir. Özellikle genç hastalarda doğurganlık çağında olan kadınlarda metal yüzlü protezlerin kullanılmasından kaçınılması gerekir.

Metalden ortaya çıkan aşınma ürünleri bebeğe geçip bebeği zehirleyebilmektedir.

Bu nedenle bütün genç yaş grubu hastalarda seramik yüzeyli protezler kullanılabilmektedir.

Bu protezlerin tasarımları da gençlere uygun tasarımlar olduğu için protezin yerinden çıkması çok daha zor olmaktadır.

Yani hastalar protez uygulandıktan sonra doğum yapabilmekte hatta sezaryen değil normal doğum yapan hastalar bulunmaktadır.

Kalça Protezi Ve Hamilelik

Kalça Protezi Olan Hasta Normal Doğum Yapabilir Mi?

Çocukluk dönemlerinde yapılmış olan kalça protezi ameliyatı genellikle doğuma engel değildir.

Fakat burada işlem yapılan bölgenin, hangi  teknikle ve hangi bölgeye yapıldığı da çok önemlidir.

Kalça protezi ameliyatı olan hastanın öncelikle geçmişi incelenir ve var ise geçmişteki röntgen dosyaları gözden geçirilir. Daha sonrasında protezlerin uygulandığı bölgeler tespit edilir. Pelvis kemiği incelenir.

Eğer her iki tarafa da protez uygulaması yapılmış ise sezaryen doğuma yönlendirilir. Fakat, protez tek taralı olarak yapılmış ise bu durumda  normal doğum gerçekleştirilir.

Tek taraflı olarak yapılmış olan protezin normal doğuma her hangi bir engeli bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere  doğum esnasında pelvis kemiği  açılarak genişler. Bu kemiğin açılmasındaki sebep doğum esnasında vajinayı sıkmayarak doğumu engellememektir.

Pelvis kemiğinin açılmaması durumunda hasta sezaryen doğuma yönlendirilir.

Her şeyden önce doğum yapacak olan bireyin, ya da hamileliği yeni başlayan hastanın ortopedi ve travmatalojı doktoru ve doğumu gerçekleştirecek olan kadın doğum uzmanını bu durumdan haberdar etmelidir.

Aksi halde doğumu yapacak olan bireyin geçmişi incelenmez ise doğum sırasında istenmeyen bazı komplikasyonlar gerçekleşebilir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023