Kalça Protezi Sonrası Topallama

Kalçalarından kaynaklı sorun yaşayan hastaların en ideal çözümü kalça protezidir. Bu ameliyat çoğunlukla başarıyla sonuçlanır ve hastalar eski sağlıklarına kavuşurlar. Fakat bazı durumlarda aksaklıklar çıkabilir. Normal olmayan durumlardan en önemlisi Kalça protezi sonrası topallama olarak örneklendirebiliriz.

Mutlaka bir uzman hekimden yardım alınmalı ve sorunun kaynağı bulunmalıdır. Fakat öncesinde kalça protezi sonrası topallama neden kaynaklanır gelin hep birlikte inceleyelim.

Kalça Protezi Sonrası Topallama

Kalça Protezi Sonrası Topallama Sebepleri

Öncelikle bilmeniz gereklidir ki bu son derece önemli bir konudur.

Hasta eğer kalça protezi sonrası topallama yaşıyorsa, bunun 3  tane sebebi olabilir. Kalça protezi ameliyatı, doğuştan veya ilerleyen dönemlerde hastalık ya da travmalar neticesinden meydana gelen sakatlanmaların tedavisinde kullanılmaktadır.

Genellikle hastalara kalça protezi ameliyatı olmadan önce bazı yöntemler denetirler.  Bu yöntemler hastaların ağrı ve acılarını dindirmek adına uygulanır . Fakat yeteri kadar etki olamaz. Bu durumda Kalça protezi tedavisi düşünülür.

Bu tedavi yöntemleri genellikle;

  • Ağrı kesici haplar ve ilaçlar,
  • Baston kullanımı,
  • Enjektörlü sıvılar,
  • Kremler,

olarak sıralanabilir.

Bu ameliyat sonucunda hastaların şikayetleri çoğunlukla geçer. Fakat kimi zaman kalça protezi sonrası topallama gibi şikayetlerle tekrar doktora gelebilirler.

Protezin Çıkması

Hastaların ameliyat olduktan sonra dikkat etmesi gereken belli başlı kurallar mevcuttur . Bu kurallar hasta da bulunan protezin çıkmasına engel olmak içindir. Çünkü; orijinalde hastaların femur kemiğinin belli bir düzeni vardır ve bu düzende femur kemiği kalça kaslarıyla desteklenmektedir.

Fakat protezin hiç bir desteği olmadığından çıkması söz konusu olabilir. Özellikle ilk 6 haftalık süreç içerisinde çok fazla dikkat edilmesi gerekir. Protez, çıktığı takdirde kalça bölgesinde çok şiddetli ağrı yapar.

Buna ek olarak hastanın kalça kemiği bölgesinde şişme ve bacak boyunda kısalma gözlemlenir. Aynı zamanda hasta yürürken topallamaya başlar.

Enfeksiyon

Diğer bir seçenek olarak da hastanın kalça kemiğinde oluşan enfeksiyonu söyleyebiliriz. Hastanın aktif bir enfeksiyonu bulunması takdirinde kalça protezi ameliyatı yapılamaz.

Çünkü enfeksiyonlar, kan dolaşım sistemi ile proteze taşınır. Bu da hastaların protezlerinin aşınmasına sebebiyet verir. Protezlerinizin aşınması durumunda da hareket kabiliyetiniz kısıtlanır.

Hastalar kalçasında bir enfeksiyon olup olmadığını çok kolay anlayabilirler. Kalçada şişlik, yanma ve kızarıklık kalça protezinde bulunan enfeksiyonun en belirgin belirtisidir.

Cerrahi Müdahale Sırasında Oluşan Hatalar

Kabul etmek gerekir ki, eğer protez ameliyatını gerçekleştiren doktor alanında yeterince iyi değilse veya  bu ameliyatı gerçekleştirecek deneyimi yoksa bu tarz sorunlar meydana gelebilir.

Bunun yanı sıra ameliyat sırasında takılan protezin doğru açı ile takılmaması durumunda da bu tarz problemler oluşur. Bu sebeple hastalar, onları ameliyat edecek cerrahı iyi araştırmalı, varsa cerrah ile ilgili görüş ve fikir almalı, deneyim geçmişini ve başarılarını araştırması gerekir.

Fakat yine de çok uzun süre bu işlemi yapmasına rağmen hata yapılma olanağı vardır. Yine de bu oran oldukça düşüktür.

Kalça Protezi Sonrası Topallama

 

Topallama Ve Ağrı Olduğunda Ne Yapmalıyız?

Revizyon ameliyatı bu durumda uygulanan yöntemdir. Fakat revizyon ameliyatı olana kadar hastalara geçici bazı yöntemler uygulanabilir. Örneğin, ağrıyan bölgeye 2-3 saat ara ile, 10-15 dakika boyunca soğuk buz kompresi uygulamak ağrının azalmasında etkili olacaktır.

Buna ek olarak;  hastaların dizlerinden itibaren başlayıp kalçalarına doğru el ile yapılan masaj da hastanın ağrısının azalmasına yardımcı olacaktır. Eğer sizin de kalça protezinizde bir ağrı mevcutsa doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

Revizyon Ameliyatı Nedir Ve Nasıl Olur?

Revizyon ameliyatı, daha önce gerçekleştirilen kalça protezi ameliyatı sonrası yaşanan aksaklıklarda kullanılan bir yöntemdir. Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda revizyon ameliyatını çok duyabilirsiniz.

Bu ameliyatta hasar görmüş olan protez değiştirilir ya da yapılması gereken başka bir müdahale varsa yapılır.  Bu ameliyat , kalça protezi ameliyatından daha zordur.

 

Son Yazılar