Kalça Protezi Sonrası Bacak Boyu Nasıl Olur?

Uzman ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilen kalça protezi ameliyatı protez cerrahi alanında en yaygın gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardır. Kalça protezi ameliyatı olacak hastalar, kalça protez ameliyatı sonrası yaşanan süreci merak etmektedir.

Kalça protezi sonrası bacak boyunun değişip değişmediği de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Özellikle doğuştan kalça çıkığı hastalığını yaşayanların yürümelerinde zorluk her daim var olmuş bir problemdir.

Hastaların düzgün yürüyebilmek adına yaptığı bir sürü farklı tedavi yöntemi de bulunmaktadır. İşte bu noktada kalça protez ameliyatı sonrası bacak boyu, hastalar için büyük bir önem arz etmektedir.

Çünkü bu ameliyat hastaların şikayetlerini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Kalça Protezi Sonrası Bacak

Kalça Protezi Sonrası Bacak Boyu Ne Kadar Etkilenir?

Kalça protezi ameliyatı genellikle doğuştan hastalık ya da yaş ve travma sebepleriyle oluşan sakatlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Bu tedavi yöntemi öncesinde hastalara ilaçlar, enjektörlü sıvılar, baston veya fizik tedavi yöntemleri mutlaka uygulanmış fakat sonuç alınamamıştır. Hastaların genellikle birincil şikayetleri şiddetli ağrı ve yürümede zorluktur.

Özellikle kalça çıkığı şikayeti olan hastaların en büyük dertleri yürümelerinde yaşanan aksaklıklardır. Çünkü hastaların doğuştan gelen bu sorunu erken fark edilemediği takdirde, ilerleyen yaşlarda fiziksel olarak çok büyük zorluklara sebebiyet vermektedir.

Ne Tür Sorunlarla Karşılaşılır?

Kalça çıkığı kişinin sadece yürümesine engel olmaz.

Hastalar, yürüme esnasında yaşadıkları bu zorluğu en aza indirmek adına diğer ayaklarının uçlarına basarak yürümeye çalışırlar.

Bu durum zamanla ayak tabanında bozulma meydana getirir. Ayak tabanında yaşanan bu bozukluk, zamanla ayak bileğine geçer. Oradan diz, bel ve omuriliğin şeklini bozarak bütün vücutta hasara sebebiyet verir. Özellikle geçmiş dönemlerde bu sorunla çokça karşılaşılmaktaydı.

Travma sonucu olan aksaklıklarda hastalar çoğu ayaklarının üzerine basamaz. Bu durumda da sürekli yatmak zorunda kalırlar. Fiziki olan bozukluğun oluşması için belli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Bu zaman geçmediği takdirde ciddi bir deformasyon oluşmaz.

Fakat bu hastaların acı çekmediği anlamına gelmez. Ağrı ve acı daima olacaktır. Buna tabii ki de şişlik de eşlik edecektir.

 

kalça protezi sonrası bacak boyu nasıl olur

Kalça protez teknolojisi günümüzde oldukça gelişmiştir.

Önceki dönemlerde hastalara “Siz şimdi gidin, 20-30 yıl sonra gelin” denilirdi.

Bunun en temel sebebi ise gelişmemiş olan kalça protezi teknolojisiydi. Günümüzde hassas teknoloji sayesinde, hastaların bacaklarındaki kısalma oranı ölçümü dahi yapılabilmektedir.

Kalça protezleri de buna göre ayarlanır ve hastaların bacaklarındaki boy farkı kapatılmış olur.

Bu sayede hastalar ameliyat sonrasında diledikleri rahatlıkla yürüyebilirler. Ek olarak hastalara uygulanan bu ameliyat sonrasında ayak bilekleri ve diğer bölgelerinde gerçekleşen deformasyonlar da kaybolmaktadır.

Boy Farkına Alışmak Zor Mu?

Hastaların diğer korkusu denge kuramamak.

Çünkü doğuştan gelen kalça çıkığının hayatlarına kattığı olumsuz etkilere alışan hastalar, yeniliği nasıl karşılayacaklarını bilememektedirler. Uzmanlar da bu sorunun önüne geçmek adına, ameliyat öncesinde özel ayakkabılar ile hastaları belli bir süre yürütürler.

Burada temel amaç hastalara  protez takıldıktan sonra yalpalayarak ya da ördek yürüyüşten kurtulup sağlıklı bir şekilde yürümelerini sağlamaktır.

Ameliyat sonrasında da fizik tedavi yöntemleri ile hastanın yürüme bozukluklarına veda edilir.

Bazı durumlarda hastaların bacaklarının boyu daha da uzatılır. İnsan vücudu, yapısı itibari ile 2 cm e kadar oluşan kısalık-uzunluk farkını sorun olarak görmemektedir.

2 cm den uzun olan boy farklarını özel ayakkabı kullanarak ya da ayakkabı içi destekleme yapılarak giderilir. 2 cm kısalık ya da uzunluk hastanın yürüyüşünde herhangi bir aksaklığa sebep olmaz. Daha farklı olan bacak boyutlarında ayakkabının yetmediği yerde baston kullanımı da gerçekleştirilebilir.