Kalça Protezi Revizyon Ameliyatlarına Ne Zaman Gerek Duyulur?

Kalça Protezi Revizyon Ameliyatlarına Ne Zaman Gerek Duyulur? Kalça protezi revizyon işlemi, hastalara yapılan kalça protezi ameliyatının gerekli tedavisi sağlamaması durumunda kullanılan bir yöntemdir.

Bu durumun yaşanmasının temelinde bir kaç sebep bulunmaktadır. Kalça protezinin tekrarlayan çıkığı, implant  aşınması (gevşeme ya da kırılma) eklemlerde yaşanan enfeksiyondur.

Kalça Protezi Revizyon İşlemi Tanımı

Kalça protezi ameliyatı hastanın bununla en az 30 sene yaşaması için yapılır. Burada önemli olan hasta seçimi ve hastaya göre protez seçimidir.

Hastanın protezden memnun olmaması, hastanın protezle ilgili şikayetlerinin olması, hastanın ameliyat öncesi durumuna dönmesi hallerinde kalça protezi revizyon ameliyatı yapmak gündeme gelebilir.

İçerideki mevcut olan protezin çıkarılması ve yerine daha farklı bir protezin konması ilk ameliyata göre oldukça zordur. Bu hasta açısından bazı riskler getirirken, hekim açısından da bazı güçlükleri beraberinde getirmektedir.

Fakat dikkatli bir planlama ile protezin bütün bölümleri tekrar değiştirilebilir, ya da protezin sorun olan bölümleri değiştirilebilir.

Kalça protezleri 1970’li yıllardan beri kullanılan protezlerdir. Tıpta vücudun protezi kabul etmemesi gibi bir durum bulunmamaktadır. Hastanın vücudunun proteze uyum sağlayamaması durumunda protezde enfeksiyon, gevşeme gibi durumların olması söz konusudur.

Bundan dolayı da protez bozulmaya ve fonksiyonsuz çalışmaya başlar. Dolayısıyla ağrılar ortaya çıkar. Fonksiyonları bozulan bir kalça protezi yeniden yapılabilir. Eski tasarımlara göre bu iş bugün çok daha kolay yapılmaktadır. Eski tasarımlara göre bugün yapılan kalça protezi revizyon ameliyatları çok daha uzun ömürlü sonuçlar verebilmektedir.

Kalça Protezinde İmplant Aşınması

Hastanın  kalça kemiğinin genişlemesi sonucu protez gevşer. Buna ek olarak osteoliz denilen kemik hasarı meydana gelir. Böylelikle protez gevşemiş olur ve hastanın şikayetleri geri gelir. Protezin genişlemesi sonucu yer değiştiren protez, batmaya hatta kırılmaya yol açabilir.

Buna ek olarak düşme çarpma gibi travma sonrasında da protezde de kırılma meydana gelebilmektedir.  Bu durumda hasta tekrar ameliyat edilir. Uzmanın tercihine göre ameliyat olduktan sonra hasta, bir süre protezli bacağını kullanmayabilir. Ya da korse ile gezebilir.

Kalça Protezinde Enfeksiyon

Ameliyat enfeksiyon olduğu takdirde gerçekleştirilmez. Fakat ameliyat olduktan sonra özellikle ilk 6 haftalık süre içerisinde geçirilen enfeksiyon kalça protezinize taşınabilir.

İlk 6 hafta iyileşme süreci olduğundan, bu haftalarda hastanın kendisine daha da özen göstermesi gerekmektedir.

Kalçada ağrı, şişlik ısı artışı ve kızarıklık enfeksiyon belirtileridir. Enfeksiyon şüphesi bulunması dahilinde bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Yapılan tetkikler sonucu enfeksiyon bulgusuna rastlandığı takdirde enfeksiyona sebebiyet veren bakteri türünün belirlenmesi gerekir.

Kalçadan alınan sıvı ile bakteri türü tespit edilir. Ardından uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Sonuç alınamadığı takdirde protez revizyonu işlemi gerçekleştirilir.

Bu işlem uygulanan hastanın protezi, enfeksiyonun yayılımına göre parçalı ya da tamamen değişime uğrar. Uzman doktorun izleyeceği yol ile protezin bir kısmı değiştirilir ve enfeksiyonlu bölgeden kurtarılmış olur. Eğer enfeksiyonlu bölge protezin tamamına yayılmış ise protez tamamen çıkartılarak yerine yeni bir protez takılır.

 

Son Yazılar