Kalça Protezi Çeşitleri
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kalça protezleri, yaklaşık 1970’li yıllardan beri uygulanmaktadır. Kalça protezi çeşitleri günümüze kadar olan süreçte farklılıklar arz ederek değişmiş ve gelişmiştir.
İlk tasarımlar ya da ilk uygulamalar metal ve plastik üzerinedir. Metal ve plastikten elde edilen sonuçlar 10 yıl 12 yıl gibi kısa sürelerde başarısızlık verince yeni tasarımlar üzerinde çalışılmıştır.
Bunun arkasından gelen metal-metal yani aşınması daha az olan kalça protezleridir. Metal-metal yüzeyler yoğun olarak bir dönem kullanılmıştır.
Bugün hala seçilmiş vakalarda kullanılmaktadır. Fakat metal-metalin de kendisinin getirmiş olduğu sorunlar vardır.
Yazı İçeriği
Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle genç, aktif ve doğurgan yaş grubunda metal-metal protezlerin kullanımı sakıncalıdır. Bu nedenle arayışlar hep devam etmiştir. Seramik-seramik yani kemiğin orijinal yapısına yakın bir malzeme elde edilmeye çalışıldı.
Seramik-seramik protezler de neredeyse son 15 yıldır yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle genç hasta yaş grubunda tercih edilen her iki yüzeyin de seramik olduğu protezler bugün için yapılan çalışmalarda neredeyse 30 seneye kadar başarılı sonuçlar vermektedir.
Kalça protezi çeşitleri , vücuda yerleştirilme açısından çimentolu protezler ya da çimentosuz protezler olmak üzere iki farklı seçenek vardır.
Çimentolu protezler genellikle yaşı ileri hastalarda, kemiği zayıf olan hastalarda, yoğun kemik erimesi olan hastalarda kullanılmaktadır. Bugün için çimentolu protez uygulaması çok çok azalmıştır.
Ama çimentosuz protezlerdeki gelişmelerden dolayı genç hastaların hemen hemen hepsinde, yaşlı hastalarda ise kemik yapısı uygun olanlarda çimentosuz protezler başarıyla uygulanmaktadır.
Kalça Protezlerinin İşleyiş Biçimi Nasıldır?
Kalça protezi ameliyatı olacak olan kişiye öncesinde bilgilendirme yapılır. Hastanın kemik yapısına uygun olan protez seçilir. Sorunlu olan bölgeye protez yerleştirdikten sonra hasta, iyileşme sürecine girer.
Bu bağlamda hastanın tedavisi gerçeklemiş olur. Protez yapısı itibari ile kemik veya başka bir parçamızın işlevini kaybetmesi veya hasar alması durumunda kullanılır. Sonuç olarak kullanılan protez de bu uzvun yerine geçer.
Protezler bölgedeki işleyiş biçimine uygun davranırlar. Hangi bölgede kullanılıyor ise orada iş yaparlar. Kalça protezi çeşitleri her ne kadar sağlam olursa olsun zarar görebilmektedir.
Protezin çıkması kayması, kırılması gibi durumlarda, kendi organınızın vermiş olduğu acı ve ağrı hissiyatı yine oluşacaktır. Bu yüzdendir ki, hastaların protezi taktırdıktan sonra kesinlikle uyması gereken bazı kurallar vardır.
Kalça Protezi Zarar Görürse Ne Olur?
Hastalarımız her ne kadar eski yaşamlarına geri dönseler bile kullanılan parçanın bir probleminin olması gayet normal bir durumdur. Zira kemiğimizin çıkması, kırılması ne kadar olası ise protez de aynı etkiye sahiptir.
Kalça protezi çeşitleri sağlam olsa da hastalar buna güvenmemelidir. Hekimin belirtmiş olduğu kurallara uyulmaması takdirde protez değişikliği işlemi olan revizyon gerçekleşebilir. Protezin kırılması, çıkması dayanılmaz bir ağrıya sebep olacaktır.
Hastalar, buz kompresi uygulayarak ya da masajlar yaparak bu ağrıdan kurtulsa da bu geçici bir çözümdür. Geçici çözümler kalıcı olmadığından hastaların şikayetleri geri gelir.
Protezi Korumak İçin Ne Yapılmalı?
Hastalarımız uzmanlarımızın verdiği talimatlara uymalıdır. Sağlıklı beslenip düzenli yürüyüş protezinize iyi gelecektir. Tehlikeli hareketlerden kaçınmalı gerektiğinde yardım almalısınız.
https://youtu.be/DcBJeWj8GG8