Kalça Protezi Cerrahisi Nedir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Categories:
Kalça protezi cerrahisi tıpta yaşanan gelişmeler ışığında büyük yenilikler meydana getirmiştir.
Kalça protezi ameliyatı, bugünkü teknoloji ile dünyanın hiçbir yerinde kapalı ameliyat olarak yapılmamaktadır.
Fakat bu ameliyat 20 sene önce neredeyse 25-30 santimlik bir kesi ile yapılırken, bugün için artık 8-10 santimlik çok küçük kesilerle yapılır hale gelmiştir.
Kesi ne kadar küçük olursa, hastanın iyileşme süreci o oranda hızlı olur. Hasta iş ve sosyal yaşantısına o oranda hızlı dönebilir.
Bu noktada kalça protezi cerrahisinin kullanan malzemeler de çok önemlidir. Örneğin, özellikle yaşlı hastalarda protezin çimento ile tutturulduğu durumlarda, hasta kalça protezi ameliyatından sonra ertesi gün ayağının üzerine basabilmektedir.
Genç hastalarda, kalça protezi ameliyatı sonrası hastanın kemiğinin sağlam olduğu ve çimentosuz kalça protezi kullanıldığı durumlarda başarılı cerrahi uygulama ile hasta ertesi gün kalkıp yürüyebilmektedir.
Kalça Protezi Cerrahisi Ameliyat Süreci
Kalça protezi ameliyatı için öncelikle uzman ortopedi cerrahı ameliyatı yapılacak olan hastanın hastalık geçmişi inceler. Hastanın daha önceden kullanmış olduğu ilaçlar, almış olduğu tedaviler doğrultusunda bir yol izlenmektedir.
Bu sayede hastanın problemli olan bölgesini iyi tanınacaktır. Uzman ortopedi cerrahı ameliyat öncesinde hastaya bir takım tetkikler yapmalıdır. Bu tetkikler ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyonların önlemek amacıyla yapılmaktadır.
Kalça protezi cerrahisi alanında ameliyatlı bölgenin tanınmasında röntgen cihazı oldukça faydalıdır fakat bazı durumlarda röntgen cihazı da yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda devreye tomografi cihazı girer.
Tomografi cihazı röntgen cihazına oranla daha net bir görüntü çıkardığından, uzmanlar tarafında tercih edilmektedir.
Kalça protezi kobalt krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşmaktadır. Bu parçalar sert yapısı ve dayanıklılığı ile istenilen potansiyeli sağlar. Uzun ömürlü kullanım içinde uygundur.
Kalça protezi cerrahisi gelişen teknoloji ve bilimin sayesinde kalça protezi ameliyatlarının kemik gelişimini tamamlamış her bireye yapılabilmesine olanak tanımıştır. Bu süreçte herhangi bir risk olma durumu yalnızca %1 oranındadır.
Hastaların geçmişi incelendiğinde ve bu ameliyata engel olacak bir unsurla karşılaşıldığında kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilmemektedir. Fakat yine de riskler göz ardı edilmemelidir.
Günümüzde her ne kadar gelişmiş bir bilime sahip olsak da hastanın istenmeyen durumlara maruz kalması olasıdır. Tedbirler alınarak ameliyat ortamı hazırlamalıdır.
Kalça Protezi Ameliyatı Anestezi Uygulamaları Nelerdir?
Kalça protezi ameliyatı esnasında hastaya lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır. Lokal anestezi olması durumunda hastanın yarı belinden aşağısı uyuşturulur. Hasta lokal veya genel anestezi isteğini cerrahına iletebilir.
Lokal ya da genel anestezinin her ikisinde de kanamaya bağlı olarak ani tansiyon düşüklükleri meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastanın yaşı ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak anestezi uygulanır. Hastaya uygulanan genel anestezi sonrası kalça protezi ameliyatına hemen başlanılabilir.
Fakat lokal anestezi beli bir bölgeyi hedef aldığı için bazı durumlarda ameliyat iptal edilebilmektedir. Lokal anestezi genel anesteziden farklı olarak belli bir miktar süre geçtikten sonra etkisini göstermektedir.
Bu sebeple lokal anestezi uygulaması etki etmediği takdirde genel anestezi uygulanır ya da kalça protezi ameliyatı başka bir zamana ertelenir.