Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında
Vücudumuzda yük taşıyıcı olarak görev yapan en önemli eklemlerden biri olan kalça eklemi yıprandığında, hasta çok fazla ağrı çekiyorsa ve gerekli koşullar uygunsa kalça protezi ameliyatı önerilir. Kalça protezi ameliyatının uygulanması hastanın yaşına, cinsiyetine, kilosuna veya ağrı durumuna bağlıdır. Total kalça protezinde başarı oranı %95’in üzerindedir. Yeni implant tasarımları ve seramik yüzeylerde dayanıklılık süresi 30 yılı bulmaktadır. Kalça protezi ameliyatı önemli bir ameliyattır ve belirli riskler taşır. Bu riskler, kişinin mevcut hastalıklarına da bağlıdır. Cerrahi müdahale öncesi risklerle ilgili sorunlarınızı doktorunuzla konuşmanız gerekir. Kalça protezi ameliyatı uzman ve deneyimli ellerde yapıldığında başarı oranı oldukça yüksek bir operasyondur. Protezle sağlanan yeni eklem, sağlıklı bir kalça ekleminin hareketlerini taklit etmek için tasarlanmıştır. Günümüz teknolojisi ile beraber cerrahi tekniklerde gelişmektedir. Cerrahlar invaziv cerrahi teknikleri geliştirmeye devam ettikçe bu tekniklerin standart yöntemlere oranlara hastaların iyileşme süreci ve ağrıları da oldukça azalmaktadır.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi
Operasyon hakkında sormak istediklerinizi doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Cerrahınız ameliyata hazırlık çerçevesinde egzersiz programı tavsiye edebilir. Doktorlar, ameliyat öncesi sağlam bir egzersiz programı izleyen hastaların daha iyi neticelere ve iyileşme süreci yaşadıklarını gözlemler. Genel anestezi ya da vücudun yarı alt kısmını uyuşturan spinal blok uygulanır. Kalça protez ameliyatında enfeksiyon veya kan pıhtılaşması komplikasyon riski olabilir. Bu sebeple cerrahınız kalça protezi ameliyatı öncesi antibiyotik ya da kan inceltici gibi prevantif ilaçlar verebilir.
Total Kalça Protezi Ameliyatından Sonra
İyileşme süreci bireyin yaşına, cinsiyetine, yaşam stiline, rehabilitasyona gösterdiği uyuma ve sıhhat durumuna oranla değişir. Tam iyileşme 2-3 ay içinde gözlemlenir. Hastanın, taburcu olduktan sonra 6-8 hafta boyunca fizik tedavi desteği alması önerilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası, hastaların çoğunda kalça ağrılarının geçtiği ve yaşam kalitelerinin arttığı gözlemlenir. Kalça protezi ameliyatı sonrasında hastalara, ağır işler yapmaları önerilmez. Ağır işler protezin erken aşınmasına neden olabilir. Ağır işlerden kaçınılması söylenen hastaların iyileşme süresince yatması da önerilmez. Kas kuvvetini arttırmak için doktor kontrolünde yürüyüşler ve egzersizler yapması önerilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Riskleri
Kalça protezi ameliyatında çoğunlukla başarılı sonuçlar alınır fakat her cerrahi operasyonlar gibi komplikasyonlar oluşabilir. Kalça protezinde oluşabilecek komplikasyonlar;
- Kan pıhtılaşması
- Enfeksiyon
- Çatlak
- Çıkık
- Gevşeme
- Protezin kırılması
- Bacak uzunluklarında farklılık
- Eklem sertleşmesi
- Zamanla aşınma ve yırtılma