Kalça Protez Ameliyatı Nedir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Kalça protez ameliyatı, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan hasarın giderilmesi için başvurulan cerrahi bir operasyondur. Doğuştan gelen kalça çıkıklığı problemleri, yaşlılığa bağlı gelişen kemik erimesi hastalığının deformasyonu sonucu oluşan kırıklarda da, kalça protezi tedavisi yapılmaktadır.
Ayrıca çoğunlukla gençlerde düşme veya çarpmaya bağlı olarak oluşan travma sonucu ortaya çıkan hasarlarının tedavisinde de kalça protezinden yararlanılır. Protez cerrahisi sakatlığın diğer tedavi yöntemleri ile giderilemediği durumlarda gerçekleştirilir.
Yazı İçeriği
Kalça Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu tedavi yöntemi, özellikle doğuştan kalça çıkığı olan hastalar için umut niteliğindedir. Kalça protez ameliyatı günümüzde her yaştan hastaya yapılabilir. Ancak hastanın genel sağlık durumunun ameliyata uygun olması ve diğer tedavilerden sonuç alınamaması durumunda cerrahi müdahale yapılmaktadır.
Kalça çıkığı ya da bu kemikte gerçekleşen başka bir komplikasyon önce ayak tabanı, daha sonrasında ayak bileği, diz, bel ve omuriliğe çok ciddi zarar vermektedir. Bu rahatsızlığa sahip hastaların bacak boylarında gözle görülür nitelikte bir kısalık – uzunluk farkı bulunmaktadır
Bu da hastaların düzgün yürüyebilmek adına, diğer ayağının ucuna basması olarak kendini göstermektedir. Yürüme bozukluğu, ayaktan başlayarak yürümemize yardımcı olan bütün bir bacak işlevinin yitirilmesine sebebiyet verir. Fakat kalça protez ameliyatı olan hastalar bu problemlerinden ameliyat sonrasında rahatlıkla kurtulabilir.
Günümüzdeki Kalça Protezlerinin Farkı Nedir?
Günümüzde kullanılan kalça protezlerinin, belki de en temel farkı yapılarında kullanılan malzemedir. Kalça protezleri hastaların yaşlarına, kilolarına uygun olarak seçilir. Çeşitliliğin fazla olması ile hastaların revizyon işlemine gitme olasılıklarını daha da düşürmektedir.
Kalça revizyon işlemi; kalça protezinin çıkması, aşınması durumunda yapılan 2. ameliyattır. Bu ameliyat, ilk ameliyata kıyasla daha uzun ve daha zorlu geçmektedir. Kullanılan protez her ne kadar hastanın fizyolojik yapısına uygun olsa da, hastalar uyması gereken kurallara uymalı ve yapılmaması gereken hareketlerden uzak durmalıdır.
Kalça Protez Ameliyatı Doğum Yapmaya Engel Midir?
” Kalça protezi ameliyatı doğum yapmaya engel mi?” sorusu anne adayı genç kadın hastaların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Kalça protezi, doğum yapmaya engel değildir fakat uzmanları endişelendiren başka durumlar söz konusudur. Örneğin kullanılan protez metal yapıda ise bu protez aşınma sonucu bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple günümüzde daha çok seramik olan protezler tercih edilmektedir.
Ek olarak eğer hastaya takılan protezler çift taraflı ise bu da doğumu zorlaştırır. Hasta yine doğum yapabilir ama sezaryen doğum yapması gereklidir. Doğum esnasında pelviste bir açıklık meydana gelir. Fakat çift protezli hastalarda bu açıklık yeterince sağlanamadığından bebek vajina kanalında sıkışabilir. Bu da istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için uzman ortopedi hekimi ve kadın doğum uzmanı doktorunuza mutlaka bilgilendirme yapmanız gereklidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Hareket Kabiliyetimizi Kısıtlar Mı?
Hastaya uygulanan kalça protezi, hastanın hareket kabiliyeti kısıtlamaz. Hatta bu ameliyat sonrasında hastalar eski sağlıklarına geri kavuşurlar. Fakat bazı hareketlerden özellikle kaçınmaları gerekir. Bunun sebebi ise kalça protezinizin çıkmasına engel olmaktır. Hastalar ameliyat olduktan sonraki ilk 6 hafta kendilerine özenli davranmalıdır. Aksi takdirde kalça protezinin çıkması söz konusu olabilir.
Kalça protezinin çıkması bizi revizyon ameliyatına sürükler. Revizyon ameliyatı normal kalça protez ameliyatından çok daha uzun sürelidir ve ince detay gerektiren bir ameliyattır.