Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Kaburga kırığı vücutta en zor anlaşılan kırıklardan biridir. Kaburgaların üzerini örten göğüs duvarı, içindeki akciğerler çoğu zaman çekilen röntgenle bile net bir görüntü vermeyebilirler.

Kaburga Kırığı

Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Kaburgaların öndeki gölgeleri ve arkadaki gölgeleri birbirinin üzerine düşerek röntgenle bile anlaşılamayacak hale gelebilir.

Bu konunun uzmanı olan bir ortopedist ya da röntgen uzmanı röntgene bakarak kırık var mı yok mu anlayamayabilir.

İleri derece yer değiştiren kırıklarda, kaburga kırıkları çok basit olarak görülebilir ama basit bir kaburga kırığı yani 3-5 milim yer değiştiren bir kaburga kırığı çoğu zaman gözden kaçabilir. Kaburga kırıklarının en kolay anlaşılma yöntemi ise o bölgedeki ağrıdır.

Hasta gerçekten nefes alıp verirken zorluk çeker, çoğu zaman eliyle kırılan kaburgasına baskı yaparak hareketlerini azaltmaya çalışır. Bu şekilde göğüs kafesi açılıp kapandıkça kırık uçları hareket eder, birbirine sürtünür ağrı yapar. Hastada eliyle bastırıp göğüs kafesinin hareketini azaltmaya çalışır.

Kaburga Kırığı

Oluşturabileceği Zararlar

Buradaki en büyük risk kırılan kaburganın uçlarının akciğere ya da göğüs duvarını saran zara doğru batmasıdır. Bu şekilde bir yaralanma olduğu zaman bunlar çoğu zaman hayati tehlike yaratan yaralanmalardır.

Genellikle ağır trafik kazalarında, yüksekten düşmelerde basit görünen bir kaburga kırığı akciğer duvarını delerek hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Bunun için acile başvuran hastaların öncelikle göğüs duvarları kontrol edilir, röntgenleri çekilir, herhangi bir kırığı olup olmadığı araştırılır.

Akciğer saplanan bir kaburga kırığına erkenden müdahale edilmediği takdirde hasta hiçbir şekilde nefes alamayacağı için hayatını kaybedebilir.

Fakat kaburga kırıklarının çok az bir bölümü bu kadar büyük bir kırıktır. Akciğere saplanmaları çok da kolay değildir. Ancak ve ancak yüksek enerjili travmalardan sonra görülen kaburga kırıkları bu tür hayati tehlikeler yaratır.

Günlük yaşantıda karşılaşılan kaburga kırıklarının yüzde 85-90’ı basit kaburga kırıklarıdır. Öksürürken ağrı yapmak ya da nefes alırken ağrı yapmak dışında hiçbir risk getirmezler.

Tedavisi

Kaburga kırığı, göğüs kafesi hareketleri nefes alıp vermek için devam edeceğinden dolayı sürekli hareket eden bir kırıktır. Göğüs kafesinin hareketi devam ettikçe kırık iyileşmesi gecikir.

Özellikle kişi sigara içiyorsa ve sık sık öksürüyorsa kaburga kırığı hergün yeniden başlayabilir. O bölgedeki hareketi azaltmak için birtakım bandajlar, sargılar kullanılabilir ama bunların hiçbirisi gerçek anlamda hareketi tamamen sıfırlayamaz. Sadece ve sadece hareketi kısıtlar.

genellikle kaburgası kırık olan hastalara gece kırık kaburgasının üzerine yatarak uyuması önerilir. Ancak bu şekilde o bölgeye olan baskı kırık uçlarındaki hareketleri azaltır, hastanın ağrısını azaltır.

Bu dönem içerisinde mutlaka ağrı kesicilerden ve kas gevşeticilerden yararlanılmalıdır. Ancak bunlarla bir kırık hastası kontrol altında tutulabilir.