Halluks Valgus Nedenleri Ve Belirtileri

Halluks Valgus Nedenleri

Çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelen halluks valgus halk arasında ayak başparmak çıkıntısı olarak bilinmektedir. Çoğunlukla kadınlarda görülen halluks valgus nedenleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halluks valgus belirtileri ilk aşamada ayakkabı giyerken zorluk yaşanması, ayak başparmağını bükerken acı ve yanma hissi oluşması gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Hastanın halluks valgus belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden alanında uzman ortopedi cerrahına danışması ve tedavi sürecine başlaması gerekir.

Halluks Valgus Nedir?

Ayak başparmağında meydana gelen şekil bozukluğu halluks valgus olarak tanımlanmaktadır. Halluks valgus ayak başparmağının hemen yanında dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile ortaya çıkmaktadır. Çoğu hasta halluks valgustan estetik görünümü sebebi ile rahatsız olmaktadır. Ancak hastalık sadece estetik görünümü değil ilerleyen süreçlerde günlük yaşamı da etkilemektedir. Ayak başparmak çıkıntısı nedeniyle hastalar günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken zorluk yaşar, ayağında oluşan ağrı ve şişlik nedeniyle yürümede, oturup kalmada kısıtlamalar meydana gelebilir. Halluks valgusun tedavi edilmemesi durumunda hastalığın ilerlemesi ile birlikte halluks valgus, ayağı kapsayan daha ciddi bir sorun haline gelebilir.

Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir?

Halluks Valgus Nedenleri

Ayak hastalıkları arasında yer alan halluks valgus hastalığı belirgin belirtilere sahiptir. Bir şekil bozukluğu olarak bilenen halluks valgus diğer ayak hastalıkları gibi tüm ayağı etkilemez. Halluks valgusn en önemli belirtisi ayak başparmağı yanında görülen çıkıntı şeklindeki şişliktir. Hastalığın ilk zamanlarında bu şişlik oldukça küçüktür. Ancak halluks valgusun ilerlemesi ile birlikte ayak başparmağındaki şişlik büyümeye başlar. Zaman içerisinde ayaktaki görünümün değişmesi ile ağrılar oluşmaya başlar.

Halluks valgus belirtileri arasında yer alan ağrı özellikle ayakkabı giyildiği zaman artar. Şişlik ve ayak başparmağı bölgesinde oluşan kızarıklarda halluks valgus belirtileri arasında yer almaktadır. Halluks valgus için gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda hastalık daha da ilerler ve tüm ayağı kapsayan bir sorun haline dönüşür. Bu sebeple hastanın ayak baş parmağında halluks valgus belirtileri oluşması durumunda vakit kaybedilmeden alanında uzman ortopedi cerrahına danışılması ve gerekli tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.

Halluks Valgus Nedenleri 

Ayak başparmak çıkıntısı olan hastalar halluks valgus nedenleri ve risk faktörlerini merak etmektedir. Halluks valgus nedenleri arasında genetik faktörler yer almaktadır. Aile üyelerinden herhangi birinin ayağında kemik çıkıntısı mevcutsa ihmal edilmeden kontroller yapılmalıdır. Hastalığın kalıtsal olarak aktarılması mümkündür. Kadınlarda halluks valgus nedenleri arasında dar ya da yüksek ökçeli ayakkabıların kullanılması bulunmaktadır. Halluks valgus nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Aşil tendon kısalığına sahip olmak,
  • Aşırı hareketliliğe bağlı olarak eklem gevşekliğinin gelişmesi,
  • Düztaban ya da taraklı ayaklara sahip olmak,
  • Ayakta zayıf bağ dokularına sahip olmak,
  • Ayak yaralanmaları sonucu ayakta deformasyonların oluşması,
  • Aşırı kilolu olmak,
  • Uzun süre ayakta kalmak gibi etkenler halluks valgus nedenleri arasında yer almaktadır.

Halluks Valgus Nasıl Teşhis Edilir?

Halluks Valgus Nedenleri

Halluks valgus şikayetleri olan hastanın ortopedi hekimine başvurması ardından kişinin, önce fiziki muayenesi yapılır. Hekim tarafından muayene edilen hasta; ayağı, basar şekildeyken ve basmıyorken detaylı bir şekilde incelenir. Ön ve arka ayağın röntgeni çekilerek kesin tanı konulur. Hastaya uygulanan röntgen ile ayak başparmağının dönüklük derecesine bağlı olarak tedavi yöntemine karar verilmektedir.

Halluks Valgus Dereceleri Nelerdir?

Halluks valgus hastalığının ayak başparmakta oluşturduğu şekil bozukluğunun derecesi ayak başparmağının normal pozisyondan sapma açısıyla belirlenmektedir. Halluks valgus açıları şu şekildedir;

  1. Derece (hafif): 15–20°
  2. Derece (orta): 21–39°
  3. Derece (şiddetli): 40°’den fazladır.

Halluks Valgus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastaya yapılan tetkikler ve fiziki muayene ardından ayaktaki deformasyonun derecesinin belirlenmesi ile tedavi yöntemine karar verilmektedir. Halluks valgus tedavisi hafif dereceleri çıkıklarda hastaya fizik tedavi egzersizleri ve ayak egzersizleri verilmektedir. Ayağın rahat edebileceği ayakkabılar tercih edilmeli, ayakkabıları genişletmek için profesyonel ayakkabı kalıpları kullanılmaktadır.

Hastaya gece ateli, özel ayakkabılar gibi ortotik cihazlarda verilmektedir. Hastanın yaşamış olduğu ağrı ve acıyı hafifletmek için iltihap ve ağrı giderici ilaçlar kullanılmaktadır. Ağrıyı hafifletmek için buz tedavisi de uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda hekimin gerekli görmesi halinde cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Uzman ortopedi cerrahı; hastanın yaşı, ayağın anatomisine bağlı olarak farklı ameliyat yöntemleri gerçekleştirilebilir.

 

Son Yazılar